Putin s prevahou aj neverbálnej komunikácie

Putin s prevahou aj neverbálnej komunikácie

Bratislava 19. júla 2018 (HSP/Foto: Rafael Rafaj Facebook)

 

Falošné (fejkové, mainstreamové) médiá sa predbiehajú v proamerickej činnosti, ktorá je paradoxne namierená proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Podľa amerických aj toaletných médií u nás, americké tajné služby majú vždy pravdu, aj keby tomu tak nebolo, lebo sú predsa „americké“, čiže tradične a povinne „protiruské“.

Americký prezident sa podľa tejto fejkovej propagandy vraj musí zakaždým držať nie pravdy, ale amerických zdrojov, teda tých globálnych médií, ktoré nadbiehajú starému globálnemu parazitovi, ktorý vyhovuje aj Sorosovi, aj iným globálnym hráčom, nadnárodným koncernom a finančnej mafii, ktorým Trump prestrihol pupočnú šnúru na americké zdroje a najmä krytie, pričom chce, aby úžitok patril opäť jednoduchým Američanom. Takže naoko proamerický postoj je vlastne protiamerický a proglobalistický postoj a na túto falošnú hru „Amerika má predsa vždy väčšieho“ skočila, žiaľ, aj časť Trumpových republikánov, oslabujúc pozície Ameriky aj Trumpa v globálnej presilovke.

Reklama

Nevieme, o čom detailne dvaja lídri rozprávali, ale veľa vieme vyčítať už z tohto podania rúk dvoch prezidentov v Helsinkách, aj posturiky tela a gest:

– obaja sa snažili o vyrovnaný prístup k sebe, nijaká ruka sa nesnaží o dominanciu posunom smerom nadol oproti súperovi, obe sú vzorovo rovno/kolmo k sebe,
– Putin je však ústretovejší, viac sa naklonil k Trumpovi, obrazne „vysiela posolstvo priateľstva“ dlhším záberom ruky „cez stredovú čiaru“, prebral rolu hostiteľa, čím dáva najavo prevahu miesta, ale aj úctu a vďaku „hosťovi“, preto stretnutie aj neverbálne pôsobí ako víťazstvo a uspokojenie Putina,
– potvrdzuje to aj vzájomná pozícia oboch sediacich politikov: Putin sa viac nakláňa, jeho ruka je vysunutá viac od stredu k Trumpovi, je vystretejšia, napriamenejšia, zviera otvorenejší uhol ako ruka prezidenta Trumpa, ktorý akoby si chcel Putina pritiahnuť na svoju stranu (čo možno súvisí aj s obchodnou vojnou USA s EÚ a Čínou) a aj domácim ľavičiarskym odporom „demokratov“,
– Putinovo uchopenie ruky pôsobí pevnejšie, deklaruje jednoznačnejší prístup uceleným tvarom zovretej dlane, jeho prsty sú pri sebe, čo dávalo tušiť, že si presadí svoje. Trumpova dlaň je voľnejšia, dva prsty sú dokonca mimo líniu zovretia, čo môže signalizovať otvorenosť, ale aj voľnejší prístup, neformálnejšiu pozíciu, resp. momentálnu váhavosť, alebo spoliehanie sa na verbálnu časť komunikácie v diskusii. Vzhľadom na kontext však išlo najpravdepodobnejšie o Trumpovu ústretovosť, za čo schytal kritiku v americkom mainstreame,
– Putinov palec na fotografii je dominantnejší a je aj pozične vyššie, ale to súvisí aj s rozložením oboch pánov za stolom a záberom spredu, kde pozícia vpravo je výhodnejšia, hoci sa musí viac „otvoriť“.

Reklama

Pohľady oboch smerujú priamo a sústredene z očí do očí, sú takmer v rovnakej výške, obaja vysielajú signál pripravenosti a záujmu o úspešný priebeh stretnutia. Pozitívne je, že ani tu sa nik nesnažil o dominanciu. Zvolené kravaty: Trumpova červená sa snaží o výraznejšie upútanie, ale patrí medzi jeho obľúbené farby aj kvôli tvári a vlasom, červená pôsobí „americky“ totožným tónom s farbou pruhov na americkej vlajke. Putin zvolil konzervatívnejšiu tmavomodrú s bledým vzorom, farbu logickej, vecnej komunikácie – založenú na faktoch a argumentoch, čo potvrdil aj na spoločnej tlačovej besede a vyslal signál, že mocenské a ideologické hry sú teraz druhoradé.

Na historicky prvom stretnutí oboch prezidentov v Nemecku pred rokom (7. júla 2017) bola situácia podávania rúk diametrálne odlišná. (viď obr. Hamburg, vpravo hore) Z podania rúk vidieť maximálnu otvorenosť Trumpa, ktorý dovolil Putinovi dominantné gesto ruky navrch, niečo ako uvítací ceremoniál do klubu silných. Z obr.3 (vľavo dole) vidieť zo strany D.Trumpa vysielanie ústretových až priateľských signálov neverbálnej komunikácie a posturiky rúk – opätovné ubezpečovacie signály cez tzv. rukavicový stisk, kedy druhá ruka uchopí dlaň alebo potľapká partnera po ramene. Platí, že čím vyššie k plecu je tento dodatočný dotyk, tým vrúcnejší vzťah alebo záujem osoba vysiela.

Ukazuje sa, že americko-ruské vzťahy medzi oboma lídrami, prezidentmi, sú oveľa otvorenejšie, priateľskejšie a tým aj pozitívnejšie nastavené viac na spoluprácu ako na konfrontáciu ako predovšetkým postoj americkej politickej administratívy a amerického a globálneho mediálneho mainstreamu, vrátane dodatkového tretieho sektora, na ktorých strane aj s podporou stojí miliardár George Soros. Naopak, Donald Trump, aj Vladimír Putin sú v otvorenom konflikte s finančníkom, ktorý prvému dokonca po voľbách vyhlásil vojnu a druhý prijal zákon na kontrolu mimovládok, čiže zahraničných agentov. Je teda zrejmé, kto a z akých dôvodov poťahuje nitky a snaží sa o vyhrocovanie napätia, napriek tomu, že hlása otvorenosť – „otvorenú spoločnosť“, vládnutie, hranice… Putin síce mal prevahu aj v neverbálnej komunikácii, ale paradoxne to prispelo k harmonizácii americko-ruských vzťahov a k lepšiemu čítaniu signálov bez toho, aby človek ovládal reč politiky. Bez ohľadu na to, čo nám chcú vsugerovať “falošné médiá”.

Rafael Rafaj

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali