Peskov: Putinov plán prímeria na Ukrajine nerieši územný štatút

Peskov: Putinov plán prímeria na Ukrajine nerieši územný štatút

 Moskva 3. septembra AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Putin návrh sa zameriava na prioritné riešenia a ostatné je otázkou ďalších rokovaní

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na kroky vedúce k prímeriu na východe Ukrajiny nerieši otázku štatútu územia, oznámil dnes jeho hovorca Dmitrij Peskov. “Nie je to komplexný pán. Je to návrh na prioritné opatrenia a všetko ostatné je otázkou ďalších rokovaní,” citovala agentúra Reuters Peskova. Takto reagoval na otázku o štatúte oblastí na východe Ukrajiny, na ktoré si robia nárok proruskí separatisti.

Reklama

 

Podľa Putina by mohla byť konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o urovnaní krízy by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že jeho názory na spôsob riešenia krízy na Ukrajine sú veľmi blízke názorom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Na základe telefonického rozhovoru dnes Putin počas presunu z ruského Blagoveščenska do mongolského Ulanbátaru “dal na papier pár návrhov a plán krokov” na urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine. Dodal, že jeho mierový plán pozostáva zo siedmich bodov, spresnila agentúra RIA Novosti.

V záujme zastavenia krviprelievania na Ukrajine podľa Putina v prvom rade treba, aby znepriatelené strany zastavili paľbu a stiahli svoje jednotky do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov. 

Putin navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria. Ďalším bodom jeho plánu je výmena zajatcov vo formáte “všetkých za všetkých”, vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny.

Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, informovala RIA Novosti.

Reklama

Prezidenti Ruska a Ukrajiny dnes absolvovali telefonický rozhovor, ktorý neskôr každá zo strán interpretovala rôzne. Kým na Porošenkovej webovej stránke sa objavilo vyhlásenie, že sa dohodli na trvalom prímerí, Putinov hovorca tento výklad odmietol s tým, že Rusko sa o prímerí na Ukrajine dohodnúť ani nemohlo, keďže nie je účastníkom konfliktu. Novinárom, ktorí ho sprevádzajú na ceste do Mongolska, však dnes Putin potvrdil, že jeho názory na viaceré možnosti riešenia konfliktu na Ukrajine sa v “značnej miere” zhodujú s Porošenkovými.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali