Putin je ochotný rokovať s novým ukrajinským prezidentom

Putin je ochotný rokovať s novým ukrajinským prezidentom

Moskva 11. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin)

 

Ruský prezident Vladimir Putin je podľa vlastných slov ochotný rokovať s novým ukrajinským prezidentom s cieľom ukončiť krvavý konflikt na východe Ukrajiny

Na snímke Vladimir Putin

Putin vo štvrtok reagoval na návrh Volodymyra Zelenského sadnúť si za rokovací stôl za účasti lídrov USA, Británie, Francúzska a Nemecka. Ako povedal, je otvorený tejto myšlienke. Dodal však, že je nepravdepodobné, že by sa rokovania konali skôr, ako si Ukrajinci neskôr počas mesiaca zvolia nový parlament.

Reklama

Nové rokovania majú nadviazať na mierové rozhovory z rokov 2014 a 2015 v Minsku, kde ukrajinskí predstavitelia diskutovali s lídrami separatistov za účasti sprostredkovateľov z Ruska, Francúzska a Nemecka. Zelenskyj by chcel, aby sa na nových rokovaniach zúčastnil aj americký prezident Donald Trump, britská premiérka Theresa Mayová, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Zelenskyj, ktorý sa ujal funkcie v máji, prisľúbil ukončiť separatistický konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si od roku 2014 vyžiadal už viac než 13-tisíc ľudských životov.

Reklama

 

Putin po prvý raz telefonoval so Zelenským

Prezident Putin absolvoval telefonický rozhovor s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa rozhovor uskutočnil z iniciatívy ukrajinskej strany.

“Diskutovali o otázkach regulácie na juhovýchode Ukrajiny a spoločnej práce na návrate osôb držaných na oboch stranách… Bolo dohodnuté pokračovať v tejto práci na expertnej úrovni… Diskutovali aj o možnosti pokračovania v kontaktoch v normandskom formáte,” uviedol Peskov.

 

Reklama

Podľa Kyjeva boli kľúčovou témou rozhovoru Zelenského s Putinom zajatí námorníci

Kyjev potvrdil štvrtkový telefonát medzi ukrajinským prezidentom  Zelenským a prezidentom Putinom. Na internetovej stránke prezidenta Ukrajiny sa uvádza, že “kľúčovou” témou rozhovoru bolo prepustenie zajatých príslušníkov ukrajinských námorných síl.

“Účastníci rozhovoru sa dotkli aj návratu ostatných ukrajinských občanov zadržaných na území Ruska. Strany diskutovali aj o pokračovaní rokovaní v normandskom formáte,” píše sa vo vyhlásení stránke ukrajinského prezidenta.

Príslušníci ruskej pohraničnej stráže zadržali vlani v novembri pri incidente v Kerčskom prielive 24 ukrajinských námorníkov a zhabali ich tri vojenské plavidlá. Rusko tvrdí, že ukrajinské lode narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode sa chceli len preplaviť cez Kerčský prieliv do Azovského mora.

Ukrajinským námorníkom hrozí v Rusku šesť rokov väzenia za ilegálne prekročenie ruských hraníc. Kritici Kremľa podozrievajú Rusko, že súdny proces s ukrajinskými námorníkmi bude zinscenovaný.

Reklama

Zadržanie ukrajinských lodí v Kerčskom prielive bolo najnebezpečnejšou priamou roztržkou medzi bývalými sovietskymi republikami, ktorých vzťahy sú napäté od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a podporovalo protivládne hnutie na východnej Ukrajine. Ozbrojený konflikt, ktorý v Donbase vypukol, si doteraz vyžiadal približne 13.000 obetí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali