Prípad vraždy expolicajta nie je právoplatne uzavretý ani po 10 rokoch

Prípad vraždy expolicajta nie je právoplatne uzavretý ani po 10 rokoch

Bratislava 11. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Prípad vraždy expolicajta Vladimíra K. v bare v bratislavskej Vrakuni nie je na súde právoplatne ukončený ani po desiatich rokoch od udalosti, ktoré uplynú v decembri

Ilustračné foto: Na snímke budova Justičného paláca

Exsudca Okresného súdu Bratislava I (OS) Stanislav Dutko síce naposledy 7. októbra 2016 odsúdil Mateja H. na 15 rokov, no tento, aj rovnaký prvý verdikt z roku 2013 mu odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave vrátil pre viaceré procesné pochybenia.

Reklama

“Predmetná trestná vec bola pridelená elektronickou podateľňou novému zákonnému sudcovi v máji 2019. KS v Bratislave na neverejnom zasadnutí 29. novembra 2017 zrušil rozsudok OS Bratislava I zo dňa 7. októbra 2016 a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol. Odvolací súd opätovne zistil v rozsudku okresného súdu viaceré procesnoprávne pochybenia a opätovne skonštatoval nepreskúmateľnosť napadnutého rozsudku,” uviedol pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

Vec bola podľa jeho slov následne pridelená novému zákonnému sudcovi po odchode predchádzajúceho zákonného sudcu Dutku do dôchodku. “Vzhľadom na zaťaženosť jeho oddelenia sa predpokladá, že termín hlavného pojednávania bude nariadený po oboznámení sa so spisovým materiálom, pravdepodobne v priebehu budúceho roka,” doplnil hovorca.

Reklama

OS BA I v prípade vraždy expolicajta, ktorá sa stala 26. decembra 2009 v bare Hugo vo Vrakuni, poslal obžalovaného Mateja H. za mreže na 15 rokov. V danej kauze išlo už o druhý rozsudok. Súd v tejto veci rozhodol aj v roku 2013, KS v Bratislave však vrátil vec späť na opätovné prejednanie a rozhodnutie. OS Bratislava I tak opätovne vypočúval svedkov či odstraňoval rozpory v záveroch znalcov.

Podľa znalcov Vladimír K. zomrel na následky ťažkých zranení brucha a srdca. Podozrivý Matej H. sa takmer rok vyhýbal výsluchu na polícii. Tvrdil, že o zatykači nevedel a po vražde náhodne odcestoval do zahraničia. Po návrate prišiel s obhajcom na políciu s tým, že bol v Taliansku a o stíhaní nevedel.

Sudca Dutko odišiel od 1. februára 2019 do dôchodku. Krátko predtým ho uznal disciplinárny súd za vinného zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu, čím ho “vyzliekol z talára”. Súd rozhodol po kauze muža obžalovaného z vraždy 25-ročnej priateľky holandského kapitána výletnej lode Gerrita Kramera. Toho prepustili na slobodu, lebo Dutko nestihol na bratislavský krajský súd predložiť jeho sťažnosť proti predĺženiu väzby, o ktorej sám rozhodol. Dutko sa v médiách spomínal aj v súvislosti s prípadom prepustenia Karola Mela z väzby a v kauze platinových sitiek, v ktorom mu KS pre procesné pochybenia rovnako vrátil rozsudok naspäť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali