Pri núdzovom pristátí lietadla v Moskve zahynulo 41 ľudí

Pri núdzovom pristátí lietadla v Moskve zahynulo 41 ľudí

Moskva 6. mája 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Riccardo Dalla Francesca)

 

Pri núdzovom pristátí lietadla Suchoj Superjet 100 na moskovskom letisku Šeremetievo zahynulo v nedeľu 41 ľudí. Oznámila to hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, informovali agentúry DPA a Interfax

Lietadlo sa pri lete Moskva-Murmansk naliehavo vrátilo v nedeľu večer na letisko Šeremetěvo kvôli požiaru na palube

Vyšetrovací výbor krátko predtým oznámil, že podľa aktuálnych informácií tvrdé pristátie lietadla prevádzkovaného spoločnosťou Aeroflot na najrušnejšom letisku v Moskve, kde stroj zachvátili plamene, prežilo 37 zo 78 ľudí na palube.

Reklama

Hovorkyňa výboru neskôr pred novinármi potvrdila: “Zomrelo 41 ľudí.” Medzi týmito obeťami je 40 pasažierov a jeden člen posádky.

V predošlom oznámení z nedeľňajšieho večera výbor uvádzal 13 potvrdených obetí vrátane dvoch detí. Ruské ministerstvo zdravotníctva vtedy oznámilo, že letecké nešťastie si vyžiadalo aj sedem zranených, stav dvoch z nich označovali lekári za vážny.

Reklama

V dôsledku tejto tragédie, ktorá sa odohrala na letisku Šeremetievo, bolo na letiskách v Moskve zrušených alebo meškalo viac ako sto letov. Časť lietadiel, ktoré mali pristáť na letisku Šeremetievo, presmerovali na Vnukovo či Domodedovo.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy informovala, že sústrasť pozostalým vyjadrili ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý nariadil vznik vládnej vyšetrovacej komisie.

Lietadlo SSJ-100 štartovalo z Moskvy a malo letieť do Murmanska. Krátko po štarte však vyslalo núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

To sa na prvýkrát nepodarilo. Na druhý pokus lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom. Podľa Echa Moskvy po pristátí začali lietadlu horieť motory. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže.

Posádka podľa Echa Moskvy potvrdila, že lietadlo počas letu zasiahol blesk.

Reklama

Spoločnosť Civilné lietadlá Suchého (GSS) v nedeľu informovala, že dané lietadlo prešlo plánovanou technickou kontrolou naposledy v apríli tohto roku.

 

Našli sa obe čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100

Obe tzv. čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100, ktoré v nedeľu pri tvrdom núdzovom pristátí v Moskve zachvátil požiar, sa našli na mieste tragédie. Odborníci začali skúmať ich technický stav. Podľa agentúry TASS to v pondelok potvrdil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

Sledkom spresnil, že ako možné príčiny leteckého nešťastia sa zvažujú nedostatočná kvalifikácia pilotov, dispečerov a technického personálu, ako aj technická chyba či meteorologické podmienky.

Reklama

Pri tragédii na moskovskom letisku Šeremetievo prišlo o život 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí. Na palube sa nachádzalo 78 osôb.

V moskovských nemocniciach zostáva hospitalizovaných deväť zranených. Stav troch z nich je vážny. Zranenia zvyšných šiestich označili lekári za stredne vážne, uviedol TASS s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Traja z hospitalizovaných boli členmi posádky havarovaného lietadla.

Ďalším 14 cestujúcim poskytli lekári ošetrenie ambulantne, dodal TASS.

Telá 41 obetí previezli do márnice a v dohľadnom čase sa začne s procesom ich identifikácie. TASS v tejto súvislosti citoval vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek, ktorý uviedol, že väčšina obetí, ktorým sa po núdzovom pristátí nepodarilo uniknúť z horiaceho lietadla, sa otrávila splodinami z horenia. Utrpeli aj rozsiahle popáleniny. Zdroj dodal, že presnú príčinu smrti určia pitvy a súdnolekárska expertíza.

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z “technických príčin”. Podľa ruských médií stroj vyslal núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla.

Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka.

Väčšina obetí boli obyvatelia Murmanskej oblasti. V Murmansku spontánne vznikli pietne miesta, kam ľudia prinášajú kvety a hračky a zapaľujú sviečky. Podobné pietne miesto vytvorili aj na letisku Šeremetievo.

V chrámoch Murmanskej oblasti sa uskutočnia smútočné obrady za obete havárie a za uzdravenie zranených.

 

Reklama

Aeroflot: Posádka urobila všetko, čo mohla, na záchranu pasažierov

Posádka lietadla spoločnosti Aeroflot, ktoré pri tvrdom núdzovom pristáti na letisku v Moskve zachvátil v nedeľu večer požiar, urobila všetko pre záchranu pasažierov. Po nehode, pri ktorej zahynulo 41 ľudí, to vo vyhlásení vydanom v noci na pondelok uviedli samotné aerolínie.

“Aeroflot vyjadruje najhlbšiu sústrasť rodinám a milovaným tých, ktorí prišli o život na lete SU1492 Moskva-Murmansk,” píše sa vo vyhlásení. “Posádka urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby zachránila životy cestujúcich a poskytla núdzový pomoc dotknutým. Bohužiaľ, neboli schopní zachrániť všetkých na palube,” citovala leteckú spoločnosť agentúra DPA.

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z “technických príčin”. Podľa ruských médií vyslal stroj núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla.

Reklama

Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka.

O život pri tragédii prišlo 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí.

Zo 78 osôb na palube prežilo 37 vrátane štyroch členov posádky. Viacerí ľudia utrpeli ťažké zranenia v dôsledku požiaru, uviedli záchranné zložky.

V lietadle vypukla panika, ukazujú videá zverejnené na internete, ktoré zachytávajú aj horiace pravé krídlo. Na miesto vyslali desiatky sanitiek a mnohých z ľudí, čo prežili, ošetrovali po nadýchaní sa dymu.

“Vyšetrovanie sa začalo a Aeroflot aktivoval svoj tím krízovej reakcie,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Reklama

Aeroflot tiež zverejnil zoznam 33 ľudí, ktorí prežili, zahŕňajúci aj piatich hospitalizovaných. Aerolínie dodali, že tento zoznam je neúplný, pričom bude aktualizovaný na základe dostupných informácií.

V dôsledku tejto tragédie bolo na letiskách v Moskve zrušených alebo meškalo viac ako sto letov. Časť lietadiel, ktoré mali pristáť na letisku Šeremetievo, presmerovali na Vnukovo či Domodedovo.

Echo Moskvy informovalo, že sústrasť pozostalým vyjadrili ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý nariadil vznik vládnej vyšetrovacej komisie.

 

Havária na letisku Šeremetievo podľa posádky súvisela s počasím

Členovia posádky ruského lietadla Suchoj Superjet 100 tvrdia, že núdzové pristátie ich stroja na moskovskom letisku Šeremetievo súviselo s nepriaznivým počasím. Lietadlo pri pristávaní zachvátil oheň, ktorý si vyžiadal životy 41 ľudí vrátane najmenej dvoch detí.

Kapitán posádky Denis Jevdokimov v ruských médiách informoval, že “v dôsledku blesku” lietadlo stratilo priame rádiové spojenie s riadiacou vežou, ktoré sa potom podarilo obnoviť cez záložnú frekvenciu rádiostanice určenú práve pre mimoriadne situácie. Toto spojenie však podľa jeho slov bolo krátkodobé a prerušované.

Reklama

“Stihli sme povedať len pár slov a spojenie sa znova prerušilo,” uviedol Jevdokimov podľa denníka Komsomoľskaja pravda.

Kapitán nespresnil, či lietadlo blesk aj zasiahol, dodala agentúra AFP. Domnieva sa, že lietadlo začalo pri pristávaní horieť s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že malo plné palivové nádrže.

Letuška Taťjana Kasatkinová vo vysielaní televízie Rossija-24 uviedla, že lietadlo sa po štarte z letiska Šeremetievo dostalo do oblaku a silného krupobitia. “Ozval sa zvláštny zvuk a po ňom prišiel záblesk, akoby elektrický výboj. Všetko to bolo veľmi rýchle,” dodala.

Podľa nej po tvrdom pristátí na letisku Šeremetievo “ľudia začali vyskakovať zo sedadiel a utekať smerom k východu, aj keď lietadlo sa ešte pohybovalo”. Kasatkinová uviedla, že ihneď po tom, ako stroj zastal, sa začala evakuácia. “Ja som cestujúcim pomáhala skĺznuť sa po nafukovacej kĺzačke,” ktorou sa dostali na letiskovú plochu, dodala letuška.

Podobne ako Jevdokimov, aj viacerí cestujúci sa domnievajú, že príčinou tragédie bol blesk.

Lietadlo prepravovalo 73 cestujúcich a piatich členov posádky. Z letiska Šeremetievo odštartovalo o 18.02 h miestneho času. Cieľom letu bolo mesto Murmansk. Krátko po štarte však posádka vyslala núdzový signál a lietadlo sa začalo vracať na Šeremetievo.

K tragédii došlo na záver predĺženého víkendu, ktorý bol v Rusku v súvislosti s prvomájovým Sviatkom práce.

Reklama

V Murmanskej oblasti, odkiaľ pochádzala väčšina zo 41 obetí leteckého nešťastia, vyhlásili – počínajúc pondelkom – tri dni smútku.

Ruský národný letecký dopravca Aeroflot, ktorému havarované lietadlo patrilo, bol kedysi známy svojou nízkou úrovňou bezpečnosti, ale v posledných rokoch sa jeho povesť zlepšila a už viac ako desať rokov nemal žiadnu nehodu s obeťami na životoch.

Lietadlo ruskej výroby Suchoj Superjet 100 však od svojho uvedenia do prevádzky v roku 2011 prenasledujú problémy.

V roku 2012 pri predvádzacom lete v Indonézii narazilo lietadlo tohto typu do vrcholu neaktívnej sopky Salak, pričom zahynulo všetkých 45 ľudí na palube. Indonézske úrady vtedy uviedli, že nehodu zavinil pilot.

Technické problémy s lietadlom sa objavovali aj v ďalších rokoch, ale Rusko sa snažilo presvedčiť zahraničných dopravcov, aby si ho kúpili. Vláda dokonca ponúkla dotácie na podporu ruských leteckých spoločností, aby sa rozhodli pre lietadlá Suchoj Superjet. Ich hlavným prevádzkovateľom sa stala spoločnosť Aeroflot, ktorá ich podľa údajov zo septembra roku 2018 mala vo svojom lietadlovom parku 100.

 

Pri núdzovom pristátí lietadla v Moskve zahynulo najmenej 13 ľudí

Reklama

Pri núdzovom pristátí lietadla Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) na moskovskom letisku Šeremetievo zahynulo v nedeľu najmenej 13 ľudí. S odvolaním sa na lekárske zdroje o tom informovala agentúra TASS. Podľa nich zranenia utrpelo asi šesť ľudí.

Na palube lietadla sa podľa aktualizovaných informácií nachádzalo 73 cestujúcich a päť členov posádky.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zatiaľ informuje len o “dvoch a viac obetiach”, uviedla agentúra Interfax.

Osud viacerých cestujúcich, ktorí sa nachádzali v zadnej časti lietadla, zatiaľ nie je známy, uviedol TASS. Echo Moskvy informovalo, že ide o 13 osôb.

Lietadlo SSJ-100 štartovalo z Moskvy a malo letieť do Murmanska. Lietadlo však krátko po štarte vyslalo núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

To sa na prvýkrát nepodarilo. Na druhý pokus lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom. Podľa Echa Moskvy po pristátí začali lietadlu horieť motory.

Agentúra TASS informovala, že  požiar sa už medzičasom podarilo uhasiť.

Reklama

Posádka podľa Echa Moskvy potvrdila, že lietadlo počas letu zasiahol blesk.

Letisko Šeremetievo dočasne obmedzilo svoju prevádzku – funguje len jedna z dvoch štartovacích a pristávacích dráh. Časť lietadiel, ktoré na tomto letisku mali pristáť, prebralo letisko Domodedovo.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorej úlohou bude stanoviť príčinu tragédie.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali