Prezidentské voľby 2014: Chronologický prehľad prvého kola prezidentských volieb 2014

Prezidentské voľby 2014: Chronologický prehľad prvého kola prezidentských volieb 2014

Slovensko 16. marca (HSP/TASR/Foto:TASR)

 

Chronológia volebného dňa v jednotlivých častiach Slovenska

Prezidentské voľby 2014

Slováci si dnes volia nového prezidenta republiky. Vyberať si môžu zo 14 kandidátov. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 hodiny. Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

Reklama

 

01:08: Robert Fico prišiel medzi novinárov.

Reklama

01:05: Radoslav Procházka predstúpil pred novinárov. Poďakoval sa, ale vyjadril aj sklamanie.

00:50: Politickí analytici označujú Radoslava Procházku, aj napriek nepostúpeniu do druhého kola prezidentských volieb, za budúceho lídra pravice.

00:45: Andrej Kiska predstúpil pred novinárov a poďakoval sa za postup do druhého kola prezidentských volieb

22:52: Do centrály Smer-SD prišiel Robert Fico. Uviedol, že príjme akýkoľvek výsledok, ale bolo by pre neho veľkým sklamaním, ak by nepostúpil do druhého kola.

22:50: Približne o 21.00 h prišiel do jedného z košických hotelov kandidát na prezidenta Radoslav Procházka, aby tu spolu s podporovateľmi a priateľmi vyčkal na výsledky prvého kola volieb prezidenta SR.

Reklama

22:45: V centrále Smeru-SD sa postupne schádzajú členovia predsedníctva, očakáva sa príchod predsedu a prezidentského kandidáta strany Roberta Fica. “Verím, že dosiahne dobrý výsledok,” povedal novinárom minister školstva Dušan Čaplovič.

V centrále Smeru-SD čaká na výsledky prvého volebného kola minister kultúry Marek Maďarič, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, minister životného prostredia Peter Žiga a ďalší predstavitelia Smeru-SD.

22:40: Občiansky kandidát na prezidenta Andrej Kiska prišiel do svojej volebnej centrály v jednom z bratislavských hotelov krátko po 22.00 h. “S napätím čakáme na prvé výsledky, a potom prídem medzi vás a budeme sa o tom rozprávať. Teším sa, že sa tu uvidíme uprostred noci,” privítal prítomných s úsmevom a zaželal príjemný večer.

22:25: Najčastejšie spomínaným menom medzi prezidentskými kandidátmi na slovenských internetových stránkach bol Robert Fico. Za posledných deväť mesiacov bolo jeho meno spomenuté v internetovom spravodajstve, regionálnych a špecializovaných portáloch a v blogoch 15.474-krát.

22:20: Kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský svoju volebnú noc strávi v úzkom kruhu svojich priateľov. Ako uviedol, neľutuje, že sa rozhodol kandidovať na prezidenta. Výsledok volieb si však zatiaľ nevie tipnúť

Reklama

22:03: Volí sa už len vo Veľkej Lomnici, kde z dôvodu výpadku elektriny je predlžený čas do 23.00 hodiny.

22:00: Nastal koniec prvého kola prezidentských volieb 2014. Začalo sa sčítavanie hlasov. Zároveň sa skončilo aj volebné moratórium.

21:55: Kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS) bude čakať na výsledky prvého kola prezidentských volieb doma v rodinnom kruhu. Ako povedal, jeho volebný štáb prerušil svoju prácu dňom, kedy sa skončila volebná kampaň

Na snímke kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko reční po príchode do centrály

21:45: Prezidentský kandidát Milan Kňažko dorazil do svojho volebného štábu v jednom z bratislavských hotelov pol hodiny po ôsmej večer. Privítal ho potlesk prítomných.

21:30:  V obci Veľká Lomnica budú občania voliť prezidenta SR až do 23.00 h. Hlasovanie sa posunulo o hodinu pre večerný výpadok elektrického prúdu vo volebných miestnostiach. Potvrdili to predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Péter Nyilfa aj zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Kežmarku Gabriela Petrušková.

20:45: Výrazne vyššiu účasť voličov ako pri novembrových voľbách do VÚC evidovali dnes o 20.00 h členovia okrskovej volebnej komisie č. 5, ktorá sídli na Mestskom úrade vo Zvolene. Tento centrálny volebný okrsok je najväčší v meste, keď na listinách voličov má zapísaných približne 1600 mien.

Ako pre TASR povedal predseda volebnej komisie Juraj Družbacký, okrsok je výnimočný tým, že sú tam zapísaní aj ľudia, ktorí nemajú v meste trvalé bydlisko, ale sociálny odbor ich eviduje ako bezdomovcov.

20:30: Občiansky aktivista, ktorý na webe zverejnil video o tom, ako voliť prezidenta SR trikrát, zneužil postavenie občanov SR žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Občan hlasoval raz na občiansky preukaz, čím preukázal aj svoj trvalý pobyt, následne volil dvakrát na iných miestach na cestovný pas, a teda tvrdil, že nemá trvalý pobyt na Slovensku

20:00: „Nitra je oveľa významnejšia a historicky výraznejšia ako Bratislava. Sme presvedčení, že ak hovoríme o kolíske slovenskej kultúry a národného povedomia, hovoríme práve o Nitre. Jedným z bodov programu, s ktorým pôjde naša strana do najbližších parlamentných volieb, bude presadiť, aby sa Nitra stala sídlom prezidenta,“ povedal počas osláv predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba.

19:45: Majiteľkou tabletu od starostu Mýtnej v okrese Lučenec sa dnes stala obyvateľka obce Janka Bakanová. Ako pre TASR povedal starosta Pavel Greksa, súťaž o elektronické zariadenie bola jednou z motivačných aktivít, aby prilákali čo najviac ľudí k volebným urnám. Predpokladá, že svoj hlas odovzdá viac ako 50 percent obyvateľov obce.

Reklama

19:20: Potleskom vítali členovia okrskovej volebnej komisie v Michalkovej, najmenšej obci zvolenského obvodu, voličku, ktorá prišla asi o 17.00 h v poradí ako dvanásta dať svoj hlas jednému z prezidentských kandidátov. Dedina má iba 44 obyvateľov a ľudí zapísaných vo voličských zoznamoch je tam ešte o 11 menej.

19:15: Od Michaloviec, zo Sabinova, ale aj z Nových Zámkov pochádzali voliči, ktorí dnes prišli odovzdať svoj hlas do volebnej miestnosti v kúpeľnom mestečku Smrdáky pri Senici. Kúpeľní hostia využili možnosť použiť voličský preukaz. Do 17. hodiny ich bolo 33, no podľa zapisovateľky volebnej komisie Ingrid Tripšanskej ďalších očakávajú vo večerných hodinách.

19:00: Prvovoliči, ktorí počas dneška volili hlavu štátu v bratislavskej Karlovej Vsi, sa nechávali zvečniť na pamiatku. Podľa Sone Tobákovej, predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií v Karlovej Vsi, sa prakticky každý prvovolič nechal vyfotografovať s obálkou pripravenou na vhodenie do volebnej urny.

18:45: Volebná účasť na Spiši nedosahuje ani 50 percent. „Ťažko povedať, ako to napokon dopadne, predpokladáme ale, že účasť bude výrazne vyššia ako v roku 2009. Najviac voličov zvykne chodiť práve medzi 18. a 20. hodinou,“ uviedol Ladislav Maličký. Vo volebnom obvode Poprad, kam spadajú okresy Poprad a Levoča, je dohromady 137 okrskov.

18:30: Polícia v Košickom kraji dosiaľ nezaznamenala žiadne incidenty narúšajúce priebeh prezidentských volieb. “Nemali sme hlásené žiadne narušenie verejného poriadku,” uviedol pred 17.00 hodinou košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Reklama
Na snímke pacient Ján Liška zo Šváboviec hlasuje za účasti člena volebnej komisie do prenosnej urny na izbe neurologického oddelenia Nemocnice v Poprade

18:15: Tri desiatky ľudí dnes odovzdali svoj voličský hlas v prezidentských voľbách v popradskej nemocnici. „Dohromady sa rozhodlo túto možnosť využiť 30 ľudí, ktorí sú hospitalizovaní alebo sú tu v práci. Celkovo požiadalo o prenosnú volebnú urnu 25 pacientov a päť členov nemocničného personálu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda.

17:45: Z volebného okrsku na sídlisku Sihoť v Trenčíne ušiel volič po odvolení aj s voličským preukazom

17: 40: Budúcu hlavu štátu volili počas dnešného prvého kola prezidentských volieb aj odsúdení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Želiezovciach v okres Levice, kde je zriadení osobitný volebný okrsok. Tak ako v iných okrskoch i tu prebiehajú voľby pokojne a bez problémov.

17:35: Priebeh volieb je pokojný, polícia nehlásila Ústrednej volebnej komisii (ÚVK) žiadne problémy, zlé počasie hlasovanie zatiaľ neskomplikovalo, volebná účasť v Bratislave a okolí by mohla byť vysoká.

17:25: Možnosť odovzdať svoj hlas vybranému kandidátovi na prezidenta SR využívajú aj pacienti, ktorí sú v týchto dňoch na liečebnom pobyte v bojnických kúpeľoch. Okrem pacientov môžu vo volebnej miestnosti v Liečebnom dome Mier odvoliť aj Bojničania z niekoľkých ulíc, ktoré spadajú pod tento okrsok.

Reklama

17:15: Niektorí členovia jednej okrskovej volebnej komisie v Trebišovskom okrese si do svojej vlastnej evidencie zapisovali, kto z tamojších voličov hlasoval a kto nie. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) na to upozornil podnet, ktorý hovorí o neoprávnenom zaznamenávaní osobných údajov. ÚVK členov tejto komisie varovala pred prípadným protizákonným konaním.

17:00: V obci Jedlinka v Bardejovskom okrese dnes okolo obeda vo volebnej miestnosti skolaboval dôchodca tesne predtým, ako vstúpil za plentu a označil kandidáta, ktorého chcel voliť. Aj napriek tomu, že privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, asi po polhodine zomrel. TASR to potvrdil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

16:45: Volebné právo si dnes uplatnilo s využitím voličských preukazov množstvo turistických návštevníkov liptovského lyžiarskeho strediska Jasná. Výrazne tak znásobili necelé tri stovky oprávnených voličov s trvalým pobytom v Demänovskej Doline.

16:20: Pocity a inštinkt, minulosť kandidáta, jeho schopnosti, ale aj to, ako sa pozerá z bilbordov – aj to sú kritériá, na základe ktorých si dnes voliči v bratislavskej Petržalke vyberajú svojho budúceho prezidenta

Na snímke volička vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej urny v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava

16:15: V najväčšej nemocnici na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) volilo dnes prezidenta SR 90 hospitalizovaných pacientov. Najviac z nich uskutočnilo voľbu v ružinovskej nemocnici. Členovia volebnej komisie hospitalizovaných pacientov v sprievode zamestnancov nemocnice navštívili v izbách medzi 10.00 až 14.00 h.

15:50:  Vo volebných miestnostiach v Tisovci pripravujú alternatívne zdroje svetla. Ako pre TASR povedal primátor mesta Peter Mináč, vo volebných komisiách sú skúsení ľudia, ktorí si už vedia poradiť aj s výpadkami elektrického prúdu. Problémy v meste spôsobuje silný vietor.

15:35: Podľa člena Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Jána Krátkeho do jednej z okrskových komisií neprišiel predseda, jeho funkciu prevzal podpredseda. Pri kontrole volebných miestností zistili členovia obvodnej volebnej komisie drobné nedostatky ako nezapečatenú urnu, prípadne problémy s perami na označovanie hlasovacích lístkov. Všetky však na mieste vyriešili.

Reklama

15: 30: Dnešnú voľbu hlavy štátu si nenechal ujsť ani najstarší obyvateľ obce Ostrý Grúň v Žarnovickom okrese Ondrej Maslen, ktorý pred niekoľkými dňami oslávil svoje 102. narodeniny. Ako uviedol pred samotnou voľbou, o svojom favoritovi mal jasno už dávno.

15:10: Vo volebných obvodoch Prešov, Svidník, Stropkov a Bardejov prebiehajú dnešné voľby prezidenta SR pokojne. Podľa zapisovateľa Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prešove Eugena Longauera v 242 okrskoch neriešili žiadne problémy.

15:00: Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.45 h. Štatistický úrad SR začne so spracovávaním výsledkov prakticky hneď po zatvorení volebných miestností o 22.00 h. Výsledky sa na internetových stránkach budú aktualizovať každých desať minút.

14:50: V jednej zo škôl v bratislavskej Petržalke sa dnes volilo aj v cyklistickej helme a úbore. K volebnej urne na Základnej škole Dudova takto prišiel odovzdať svoj hlas 37-ročný Bratislavčan Marek. Bicykel medzitým nechal postrážiť policajtovi.

14:35: “Ľudia prichádzajú priebežne v skupinkách už od otvorenia volebných miestností,” informovala Eva Matlovičová z Obecného úradu v Plaveckom Štvrtku. Na rozdiel od obyvateľov obce záujem o voľby nemajú obyvatelia blízkej rómskej osady. “Zo 400 oprávnených voličov, ktorí žijú v osade, zatiaľ prišiel voliť iba jeden,” uviedla Matlovičová.

14:30: Jana Danková, zapisovateľka volebnej komisie na Dobrej Vode, pri ktorej leží známa rekreačná oblasť, uviedla, že do 14. hodiny prišlo voliť s voličskými preukazmi 15 chatárov. Domáci chodia, popoludní očakávajú vyššiu účasť, aj keď to “začalo kaziť počasie”. Priebeh volieb je pokojný.

14:15: Svoje volebné právo si uplatnil aj minister kultúry Marek Maďarič. Do volebnej miestnosti v Ivánke pri Dunaji prišiel so svojou manželkou.

Reklama

13:50: Od 10.00 h predpoludním mohli prostredníctvom prenosnej volebnej urny voliť aj pacienti hospitalizovaní v nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch. Túto možnosť využili pacienti na pôrodníckom, traumatologickom či urologickom oddelení.

13:40: Od volieb k voľbám stúpa počet voličov, ktorí sú zapísaní na volebných listinách v banskobystrickej časti Rakytovce. Obvod sa rozrastá vďaka silnej zástavbe rodinných domov, v tomto smere prakticky ako jediný v katastri krajského mesta.

13:35:  Dnešné prezidentské voľby na území Zemplína zatiaľ nič mimoriadne nenarušilo, prebiehajú teda pokojne. TASR to potvrdili zástupcovia obvodných volebných komisií (OVK) vo Vranove nad Topľou, Humennom a Michalovciach.

13:30: Malý záujem o prezidentské voľby mali dnes dopoludnia obyvatelia v rómskej osade v meste Trebišov. Do okrsku č. 3 prišlo za prvé štyri hodiny voliť len asi 15 ľudí.

Na snímke Robert Fico

13:15: Do urny hodil hlasovací lístok už aj súčasný premiér a zároveň kandidát na prezidenta Robert Fico. Volil vo volebnej miestnosti v Kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch, ktoré sú bydliskom jeho matky.

13:12: Svoje volebné právo si budú môcť dnes uplatniť aj pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. “V prípade záujmu o účasť na prezidentských voľbách v našom zdravotníckom zariadení musí mať však pacient vydaný voličský preukaz, o ktorý si mohol požiadať na príslušnom obecnom, mestskom alebo miestnom úrade v mieste svojho trvalého pobytu,” informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

13:10: V obci Svinia v Prešovskom okrese stojí pred volebnou miestnosťou policajná hliadka, problémy však zatiaľ nezaznamenala. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Františka Durkáča je záujem o prezidentské voľby v obci zatiaľ malý.

Reklama

13:00: Za zadným sklom auta, ktoré parkovalo pred jednou zo škôl v bratislavskom Ružinove, kam chodia obyvatelia voliť, bola umiestnená fotografia kandidátky na prezidenta SR Heleny Mezenskej. Mestská časť preto upozornila Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) a na mieste sa bola pozrieť aj polícia, povedala pre TASR ružinovská hovorkyňa Miroslava Štrosová. “Nakoniec bol podnet vyhodnotený ako neopodstatnený. ÚVK skonštatovala, že to nebolo porušenie volebného moratória,” podotkla s tým, že auto už z miesta odišlo.

Na snímke Ján Čarnogurský

12:40: Kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský sa dnes kuriózne stretol vo svojom volebnom priestore s ďalším kandidátom. Na školskej chodbe tesne pred vchodom do okrsku číslo 5 v bratislavskej Dúbravke sa podaním ruky pozdravil s odchádzajúcim Jánom Jurištom.

12:35: Voľby v košickom regióne prebiehajú od rána pokojne a bez problémov, volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Obvodné volebné komisie za obvody Košice a Košice okolie nemuseli dopoludnia riešiť žiadne podnety. Podobná situácia je aj vo volebných obvodoch Trebišov a Rožňava.

Na snímke vľavo prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou (vpravo)

12:30: Krátko po 11. hodine prišiel do volebného okrsku v Základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave voliť budúcu hlavu štátu prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

Bezprostredne po hlasovaní na otázku TASR – s akými pocitmi prišiel voliť – uviedol, “želal by som si, aby mi vyšiel tip, ktorý by bol najlepší pre Slovensko do ďalších rokov. V novinách sa často hovorí, že prezident nemá až toľko možností ovplyvňovať dianie v republike, ale nie je to pravda. Má veľké možnosti aj pri tom, čo mu dáva súčasná ústava, ovplyvňovať a do určitej miery aj koordinovať zahraničnú politiku. Bez vlády, parlamentu a účasti prezidenta na zahraničnej politike by asi štát nefungoval tak konsolidovane k tým rozhodnutiam, ktoré v súčasnej dobe musia robiť EÚ, OSN a ostatné inštitúcie”.

12:20: Na sčítavanie hlasov môže dozerať aj verejnosť. Záujemcovia musia o možnosť zúčastniť sa požiadať predsedu danej okrskovej volebnej komisie. Ten musí dbať o poriadok vo volebnej miestnosti. Ústredná volebná komisia (ÚVK) nemá informácie o počtoch takýchto pozorovateľov, keďže jej to nemusia oznamovať. ÚVK sa neohlásili ani zahraniční pozorovatelia. Informovala o tom dnes zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

12:15: Presne 100 občanov je na zozname voličov v obci Píla, okres Žarnovica. “Každý jeden volič, jedno percento,” podotkol predseda miestnej volebnej komisie Roland Anton Hanus.

Reklama

Doterajšia účasť je podľa jeho slov v obci dosť nízka. Výnimku tvorila prvá hodina, keď volili piati členovia komisie. Voliť zatiaľ chodila najmä stredná a staršia generácia.

Na snímke kandidátka na prezidenta SR Helena Mezenská (vľavo) spolu s dcérou Nikolou

12:10: Jediná ženská kandidátka na prezidenta SR Helena Mezenská dnes vhodila svoj voličský hlas do urny v okrsku číslo 16 v Poprade.

“Mám krásne pocity, trošku nás prekvapil vietor, ale verím, že nám postupne vyjde slniečko. Teším sa z toho, že je pomerne vysoká volebná účasť už od ranných hodín a verím, že nech už si voliči zvolia ktoréhokoľvek kandidáta, ten nový prezident bude veľkou výzvou pre zmenu na Slovensku, že nám svitnú vyhliadky na lepšiu budúcnosť,” povedala po volebnom akte Mezenská.

11:55: V severných okresoch Nitrianskeho kraja zatiaľ prebieha prvé kolo voľby prezidenta SR bez problémov. Ako pre TASR uviedla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach, od siedmej hodiny sa otvorili všetky volebné miestnosti v 160 okrskoch. “Doteraz sme nezaznamenali žiadne podnety alebo sťažnosti. Voľby prebiehajú pokojne,” uviedla.

Podobná situácia je aj vo volebnom obvode Topoľčany. Podľa slov zapisovateľky obvodnej volebnej komisie Zuzany Chudej sa aj tu začali voľby načas a zatiaľ je ich priebeh pokojný a bez incidentov.

Na snímke Gyula Bárdos

11:45: Prezidentský kandidát Gyula Bárdos odovzdal dnes svoj hlas vo voľbách hlavy štátu v Senci, v mieste trvalého bydliska. Do volebnej miestnosti v Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským Alberta Molnára Szencziho prišiel sám. Podľa jeho slov rodinní príslušníci majú povinnosti, k urnám pôjdu v popoludňajších hodinách.

“Dúfam, že túto funkciu bude zastávať zvolená osobnosť tak, že všetci občania Slovenskej republiky, bez rozdielu národnosti, budú hrdí na to, že hlava štátu zastupuje ich záujmy,” zdôraznil Bárdos. Podľa jeho slov k urne prišiel s dobrým pocitom. Má radosť aj z toho, že je prvým prezidentským kandidátom maďarskej národnosti, pričom reprezentuje nielen maďarskú komunitu, ale všetkých predstaviteľov menšín, ako aj všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí.

Reklama

11:30: V spoločnosti manželky vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach – Starom Meste sa dnes zúčastnil na voľbách prezidenta SR predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška. “Využívam svoje právo a dúfam, že tak dnes urobí väčšina ľudí na Slovensku,” povedal Paška novinárom. Podľa jeho odhadu sa volebná účasť bude pohybovať nad 50 percent.

“Moja najväčšia úloha v súvislosti s dnešnou voľbou a potom, samozrejme, aj s druhým kolom, ktoré bude 29. marca, je moja ústavná povinnosť a právo inaugurovať nového pána prezidenta a uviesť ho do úradu, takže pre mňa je tento akt o to zvláštnejší,” pripustil šéf parlamentu. Dodal, že pre Slovensko je dôležité, kto to bude. “Od roku 1999, kedy bol prvýkrát v priamych voľbách zvolený pán Rudolf Schuster, sa postavenie prezidenta v rámci slovenského ústavného systému zdôraznilo a pre stabilitu a pokoj na Slovensku bude veľmi dôležité, kto a akým spôsobom bude vykonávať túto nesmierne dôležitú ústavnú funkciu,” zdôraznil Paška.

Na snímke Radoslav Procházka

11:20: Zhruba o 10.30 h odvolil v okrsku č. 5, umiestnenom v Základnej škole Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici, jeden z kandidátov na post prezidenta SR Radoslav Procházka.

“Volím v Banskej Bystrici preto, aby som aj symbolicky vyjadril svoj pocit, že Slovensko nie je iba Bratislava, že regióny potrebujú od štátu viac pozornosti,” povedal po skončení volebného aktu novinárom. Školu na Skuteckého ulici si zvolil preto, že patrí medzi školy s najlepšími výsledkami.

11:18: Niektorí obyvatelia Centra sociálnych služieb (CSS) na Textilnej ulici v Bánovciach nad Bebravou budú môcť voliť prezidenta priamo v centre. Okrsková volebná komisia na Základnej škole (ZŠ) Duklianska, ktorá od neho sídli približne 300 metrov, totiž dostala požiadavku na odovzdanie hlasov do prenosnej urny. Dôchodcovia by mali odvoliť ešte v dopoludňajších hodinách.

Reklama

“Priebeh volieb je pokojný, ľudia chodia voliť priebežne,” informovala TASR Darina Trebichalská, predsedníčka Okrskovej volebnej komisie na ZŠ Duklianska 1.

Do CSS pôjdu zástupcovia z okrskovej komisie krátko predpoludním. “Máme pripravený zoznam a podľa toho si narátame hlasovacie lístky aj s obálkami. Tí, ktorí o túto voľbu požiadali, tým umožníme voliť do urny,” spresnila Trebichalská.

Na snímke Milan Kňažko

11:15: Kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko verí, že postúpi do druhého kola volieb. “Správam sa k tomu veľmi skromne a pokorne… Na druhej strane verím, samozrejme, ale zďaleka, zďaleka to nevidím tak suverénne,” uviedol krátko po tom, ako sám využil svoje volebné právo.

Do volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ceste v Bratislave prišiel Kňažko krátko po desiatej hodine v sprievode svojej manželky. Novinárom vysvetlil, že prežil obvyklé ráno. “Úplne normálne som vstal. Trošku som si niečo prečítal, trošku som si zacvičil, dal som si dve kávy a vystúpil som do pracovného dňa.”

11.10: Niektorí obyvatelia Centra sociálnych služieb (CSS) na Textilnej ulici v Bánovciach nad Bebravou budú môcť voliť prezidenta priamo v centre. Okrsková volebná komisia na Základnej škole (ZŠ) Duklianska, ktorá od neho sídli približne 300 metrov, totiž dostala požiadavku na odovzdanie hlasov do prenosnej urny. Dôchodcovia by mali odvoliť ešte v dopoludňajších hodinách.

“Priebeh volieb je pokojný, ľudia chodia voliť priebežne,” informovala TASR Darina Trebichalská, predsedníčka Okrskovej volebnej komisie na ZŠ Duklianska 1.

11:05:  Novú slovenskú hlavu štátu si dnes volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Prezidentské voľby tu v uplynulých obdobiach sprevádzala vysoká účasť voličov. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča.

“Sme hrdou obcou, lebo od nás pochádza prvý, demokraticky zvolený prezident. Pán Michal Kováč nás v minulosti stále navštevoval, mal u nás veľkú podporu. Dúfame, že aj nový prezident bude chodiť po regiónoch a že bude mať plnú podporu občanov SR,” hovorí súčasný starosta Ľubiše Jozef Sklenčár.

11:00: Živý záujem o prezidentské voľby prejavujú dôchodcovia vo volebnom okrsku so sídlom v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej ulici v mestskej časti Staré Mesto. Účasť na voľbách tu býva už tradične vysoká.

Väčšina zo zapísaných 580 voličov sú klienti zariadenia pre seniorov, priebeh volieb je podľa členov okrskovej volebnej komisie pokojný a bez problémov.

Na snímke Andrej Kiska

10:55: Na Mestskom úrade v Poprade dnes svoj hlas v prezidentských voľbách odovzdal aj jeden z kandidátov, a to Andrej Kiska. “Dúfam, že ľudia prídu voliť, šanca zmeniť naše Slovensko je veľká. Mám za sebou dva roky práce, stretnutia s ľuďmi, ale aj silnú antikampaň, ale čo mám za sebou hlavne, je obrovská podpora ľudí, ktorí mi píšu a držia palce, čomu sa teším, verím, že to dobre dopadne,” povedal Kiska novinárom po tom, čo vhodil lístok do urny.

10:50: Aj dôchodcovia v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove si dnes prišli splniť svoju občiansku povinnosť – voliť prezidenta SR. Prenosná urna zo susediacej základnej školy a gymnázia, kde je volebná miestnosť pre tento okrsok, im bola k dispozícii už okolo 9.00 h.

10:30: Otázky občanov k dnešným prezidentským voľbám zodpovie informačná linka, ktorá dnes funguje od 7.00 h do 22.00 h. Informácie sa ľudia dozvedia na číslach 02/4859 231202/4859 2312 a 02/4859 231302/4859 2313. Voliči sa môžu obrátiť aj priamo na Ústrednú volebnú komisiu, ktorá tiež zverejnila svoje číslo na stránke ministerstva vnútra.

10:15: Voľby prezidenta SR na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia zatiaľ nevzbudili veľkú pozornosť. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna.

Na snímke Pavol Hrušovský

10:05: Krátko po deviatej hodine vhodil svoj hlasovací lístok do volebnej urny kandidát na post prezidenta SR Pavol Hrušovský. Do volebnej miestnosti v Dome Matice slovenskej v Nitre prišiel spolu so svojou manželkou. Ako vzápätí povedal, výsledok prezidentských volieb je pre neho dôležitý a verí, že v boji o prezidentské kreslo uspeje.

Reklama

V prípade svojho úspechu veľkú oslavu nechystá. “Oslavovať budem s istou pokorou a zodpovednosťou, ktorú z takéhoto úspechu musíte mať. Veľmi jednoducho, bez osláv s ohňostrojmi, ale s vedomím si toho, čo ma čaká.” O prípadnom neúspechu zatiaľ podľa vlastných slov neuvažuje, verí, že uspeje.

10:00: Vedenie Kúpeľov Trenčianske Teplice nepripravilo pre svojich klientov v areáli kúpeľov osobitnú volebnú miestnosť. Prezidenta budú môcť voliť vo volebnej miestnosti priamo v meste.

9:45: Vo volebnom obvode Zvolen, ktorý zahŕňa okresy Zvolen, Detva a Krupina, otvorilo dnes o 7.00 h svoje brány 167 volebných okrskov. Prezidenta volia v obvode občania šiestich miest, 70 obcí a tiež obyvatelia Vojenského výcvikového priestoru Lešť.

9:10: Vo všetkých troch obvodoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu sa prvé kolo volieb prezidenta Slovenskej republiky začalo úderom siedmej hodiny. Žiadna z volebných miestností nebola otvorená skôr.

Vo volebnom obvode v Trenčíne je podľa predsedu obvodnej volebnej komisie Jaroslava Hasáka 175 volebných okrskov, z toho 114 v okrese Trenčín a 61 v okrese Ilava. Počet voličov zapísaných vo voličských zoznamoch predseda komisie nevedel uviesť. Podľa jeho informácií nemá komisia povinnosť hlásiť počty zapísaných voličov a sama sa ich dozvie až po zatvorení volebných miestností.

9:05: Obvodné volebné komisie na severozápade Slovenska – v Žiline, Čadci a Martine – dnes ráno nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre prvé kolo volieb prezidenta.

Medzi prvými prišiel do volebnej miestnosti gymnázia v Žiline aj 65-ročný výtvarník Miroslav Rusňák. “My staršia generácia to považujeme za našu občiansku povinnosť. A keď sa naskytla možnosť, že môžeme prezidenta voliť priamo, tak predsa, bol by hriech, keby sme neprišli. Mal som vybraté už dávno, ale pritom som si vypočul všetkých kandidátov. Kampaň bola až trochu otravná. Zapli ste ktorýkoľvek kanál, stále tam bola,” dodal Rusňák.

8:55: V Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave sa nachádzalo k dnešnému dňu dovedna 663 obvinených a odsúdených, z nich však je oprávnených odovzdať svoj hlas 607 väzňov. Vo väznici nie je zriadený osobitný volebný okrsok a trojčlenná volebná komisia sem priniesla ráno po 8.00 hodine volebnú urnu. O voličský preukaz požiadalo 124 osôb.

8:50: Začiatok prezidentských volieb v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou prebehol bez problémov. TASR o tom informoval zapisovateľ prievidzskej Obvodnej volebnej komisie (ObVK) Ján Daňo a predseda ObVK Bánovce nad Bebravou Dušan Mitický.

Vo volebnom obvode Prievidza, do ktorého spadá okrem Prievidzského okresu aj okres Partizánske, je celkom 152.303 oprávnených voličov, ktorí môžu voliť v 189 okrskoch. O voličský preukaz tam do 14. marca do 12.00 h požiadalo 2578 ľudí. “Toto číslo môže byť o niečo vyššie, keďže podľa našich informácií niektoré obce vydávali voličské preukazy aj neskoro popoludní,” spresnil Daňo.

Vo volebnom obvode Bánovce nad Bebravou je celkom 30.229 oprávnených voličov, ktorí môžu voliť v 62 okrskoch. Obce vydali 455 voličských preukazov.

8:40: Všetky volebné miestnosti v trnavskom regióne dnes otvorili načas a obvodné volebné komisie (ObVK) neregistrujú žiadne mimoriadne udalosti.

Podľa predsedníčky ObVK pre okresy Trnava a Hlohovec Petry Jánskej je pre voličov zriadených 163 volebných okrskov. V Piešťanoch, ako uviedol predseda ObVK Martin Hladký, sa členovia komisie už od rána budú pohybovať v teréne, aby mapovali priebeh volieb. V obvode je 63 volebných miestností, z toho 28 priamo v kúpeľnom meste. Na Záhorí, v okresoch Senica a Skalica, je podľa predsedu ObVK Pavla Dynku takisto všetko v poriadku a otvorené sú všetky volebné miestnosti.

8:30: Volebný obvod Žiar nad Hronom zahŕňa okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Obyvatelia 68 obcí týchto okresov majú v dnešných prezidentských voľbách k dispozícii 112 volebných okrskov.

Väčšina volebných miestností je zriadených na obecných úradoch, školách či v kultúrnych domoch. Výnimkou však nie je ani volebná miestnosť v jednom z banskoštiavnických hotelov či v požiarnej zbrojnici.

Reklama

8:10: Voľby prezidenta SR sa začali bez problémov, vo väčšine obcí sa volí od siedmej hodiny. Výnimkou je obec Lazany v banskom regióne Prievidza, kde môžu občania voliť od šiestej hodiny. “Vždy otvára o šiestej hodine, zrejme vychádza v ústrety zamestnancom, ktorí by si mohli odvoliť pred odchodom do práce,” povedala krátko po otvorení volebných miestností zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali