Prezidentka do funkcie šéfa SIS vymenovala Michala Aláča

Prezidentka do funkcie šéfa SIS vymenovala Michala Aláča

Bratislava 6. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR- Martin Baumann)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes do funkcie nového šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) vymenovala Michala Aláča. Ten inštitúciu ako námestník SIS dočasne viedol namiesto Vladimíra P., ktorý je momentálne vo väzbe

nový riaditeľ SIS Michal Aláč Zuzana Čaputová
Na snímke nový riaditeľ SIS Michal Aláč a prezidentka SR Zuzana Čaputová

Michal Aláč sa narodil v roku 1985 v Detve. Študoval na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave a na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V SIS pôsobí od roku 2009. Od 8. decembra 2020 zastáva pozíciu námestníka SIS.

Reklama

Bývalý šéf SIS Vladimír P. čelí obvineniu, že za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie momentálne obvineného podnikateľa Zoroslava K. Druhé obvinenie je podľa medializovaných informácií založené na podozrení, že sprostredkoval sumu desaťtisíc eur policajtovi Mariánovi K. za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti.

Jednou z najdôležitejších úloh pre nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) bude posilniť dôveru širokej verejnosti vo vedenie služby, ako aj dôveru zahraničných partnerov a spojencov, že SIS koná ako informačná služba právneho a demokratického štátu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v príhovore po štvrtkovom vymenovaní Michala Aláča za šéfa tajnej služby.

Reklama

„Verím, vážený pán riaditeľ, že v snahe posilniť túto dôveru využijete všetky ústavné a zákonné možnosti, ktoré máte k dispozícii. Nastupujete do funkcie s renomé profesionála a so skúsenosťami priamo z informačnej služby,“ uviedla hlava štátu v príhovore. Čaputová zdôraznila, že zákon hovorí, že informačná služba získané informácie poskytuje osobám a inštitúciám, ktoré ich potrebujú na zamedzenie protiústavnej a protiprávnej činnosti.

„Je teda povinnosťou služby, aby o zistenej protiprávnej činnosti, nech už sa jej dopúšťa ktokoľvek, okrem iného všeobecne informovala vo svojich výročných správach, a teda aby primerane informovala aj verejnosť,“ pokračovala prezidentka. Pripomenula, že v súvislosti s činnosťou SIS je dlho diskutovaná potreba posilnenia vonkajšej kontroly služby.

„Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon. Tento stav nie je typický pre tajné služby v právnom a demokratickom štáte,“ skonštatovala hlava štátu.

SIS konštatuje, že jej nový šéf ju bude viesť takým spôsobom, aby sa stala modernou spravodajskou službou, ktorá bude efektívne reagovať na všetky ohrozenia záujmov Slovenskej republiky.

„Mojím cieľom je riadiť službu tak, aby bola vnímaná v presadzovaní strategických záujmov Slovenskej republiky ako politicky nezávislá, profesionálna spravodajská služba vo všetkých jej aspektoch,“ zdôraznil nový riaditeľ SIS Aláč.

Reklama

Dodal, že jeho prioritou je, aby bola SIS rešpektovanou inštitúciou doma aj v zahraničí a aby ju vnímali ako spoľahlivého a kooperačného partnera pri spolupráci so zahraničnými spravodajskými službami.

Medzi kľúčové úlohy SIS má patriť ochrana záujmov SR a jej občanov, boj proti extrémizmu, terorizmu a všetkým formám organizovaného zločinu.

„Slovenská informačná služba je miestom, kde pracujú inteligentní a schopní ľudia. V mojom záujme je vytvárať im vyhovujúce podmienky tak, aby služba bola zamestnávateľom, ktorý je stabilným pre príslušníkov a tiež atraktívnym pre uchádzačov,“ dodáva nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby.

Na vymenovanie nového šéfa SIS zareagoval aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Ten vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že „funkcia riaditeľa SIS je jednou z najdôležitejších funkcií v oblasti bezpečnosti Slovenskej republiky a ich občanov”. Novému riaditeľovi tajných zaželal veľa síl a vytrvalosti do nových pracovných výziev.

„Verím, že spolupráca našich zložiek bude na vysokej a nespochybniteľnej úrovni, ktorá eliminuje dohady a špekulácie o vojne medzi zložkami,” povedal Mikulec.

Reklama
Príhovor prezidentky po vymenovaní nového riaditeľa SIS Michala Aláča

„Vážený pán predseda Vlády Slovenskej republiky, vážený pán minister vnútra Slovenskej republiky, vážený pán prezident Policajného zboru Slovenskej republiky, vážený pán riaditeľ Slovenskej informačnej služby, vážení hostia, dámy a páni, ešte raz vám, pán Aláč, blahoželám k vymenovaniu do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Vzhľadom na všeobecne známe skutočnosti je zrejmé, čo bude jednou z najdôležitejších úlohou vás, ako nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby v najbližšom období: posilniť dôveru širokej verejnosti vo vedenie služby, posilniť dôveru zahraničných partnerov a spojencov, že SIS koná ako informačná služba právneho a demokratického štátu. Verím, vážený pán riaditeľ, že v snahe posilniť túto dôveru využijete všetky ústavné a zákonné možnosti, ktoré máte k dispozícii. Nastupujete do funkcie s renomé profesionála a so skúsenosťami priamo z informačnej služby.

Zákon hovorí, že informačná služba získané informácie poskytuje osobám a inštitúciám, ktoré ich potrebujú na zamedzenie protiústavnej a protiprávnej činnosti. Je teda povinnosťou služby, aby o zistenej protiprávnej činnosti, nech už sa jej dopúšťa ktokoľvek, okrem iného všeobecne informovala vo svojich výročných správach, a teda aby primerane informovala aj verejnosť. Som totiž presvedčená, že tak ako každý štátny orgán, aj SIS je nositeľom zákonnej povinnosti poskytovať verejnosti informácie, ktoré nie sú chránené zákonom. Práve toto môže pomôcť zvyšovaniu dôvery verejnosti.

V súvislosti s činnosťou Slovenskej informačnej služby je dlho diskutovaná potreba posilnenia vonkajšej kontroly služby. Právomoci parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sú iba formálne a neumožňujú meritórne preverenie toho, či služba vo svojej činnosti striktne dodržuje zákon. Tento stav nie je typický pre tajné služby v právnom a demokratickom štáte. Je preto najvyšší čas, aby v tomto smere došlo zásadnej náprave a očakávam, že k oprávnenej požiadavke na novú legislatívnu úpravu budete ústretový a poskytnete svoju expertízu, aby aj v Slovenskej republike platila úprava, aká je charakteristická pre zavedené tradičné demokracie a zároveň moderné informačné služby.

Okrem zákonne súladného výkonu právomoci, zodpovednej a primeranej komunikácie, spolupráce pri nastavení kvalitného systému kontroly, by som chcela uviesť ešte jedno legitímne očakávanie. Je to osobná autonómia a samostatnosť, pán riaditeľ, ktorou budete hájiť politickú nezávislosť informačnej služby. A to vo všetkých aspektoch, v ktorých SIS má a musí byť nezávislá.

Vážený pán riaditeľ, informačná služba chráni naše ústavné zriadenie, územnú celistvosť, bezpečnosť a zvrchovanosť republiky. Jej povinnosťou je tiež chrániť krajinu pred hrozbami v kybernetickom priestore a pred aktivitami, ktoré môžu poškodiť hospodárske záujmy štátu. Má sa podieľať na odhaľovaní organizovaného zločinu, terorizmu, extrémizmu i nelegálnej migrácie. Už aj tento stručný výpočet svedčí o dôležitosti, význame a postavení Slovenskej informačnej služby v spoločnosti. Veľmi potrebujeme, aby sa potenciál služby pod vaším vedením naplno rozvinul a aby si dôsledne plnila všetky povinnosti, ktoré jej zo zákona vyplývajú. Želám vám veľa síl a veľa úspechov vo vašom pôsobení.“

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali