Prezident dnes podpisoval. Súdy, právnici, enviro, ale aj informácie z verejného sektora

Prezident dnes podpisoval. Súdy, právnici, enviro, ale aj informácie z verejného sektora
Ivana Gašparoviča prezident SR

Bratislava 7. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podpísal zákon o environmentálnom overovaní

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal zákon o environmentálnom overovaní a registrácii organizácií v schéme Európskej únie pre environmentálne manažérstvo a audit, ktorý preberá európsku legislatívu. Poslanci NR SR ho definitívne schválili 16. októbra.

Reklama

Schéma EMAS je dobrovoľným nástrojom environmentálnej politiky EÚ a registrovaným organizáciám umožňuje, aby mohli zainteresovaným stranám, ako napríklad zákazníkom či kompetentným orgánom preukázať, že vyhodnocujú, riadia a obmedzujú environmentálny vplyv svojich činností. Logo EMAS môžu používať ako marketingový alebo predajný nástroj. Na túto problematiku bude na Slovensku dohliadať Slovenská agentúra životného prostredia.

Hlava štátu zároveň dnes podpísala zákon z dielne ministerstva hospodárstva o podmienkach uvedenia biocídnych výrobkov na trh. Aj túto novelu schválili poslanci 16. októbra.

Reklama

 

Od januára budú platiť nové pravidlá pre advokátov a koncipientov

Povinná prax advokátskeho koncipienta sa od januára 2013 predĺži zo súčasných troch rokov na päť. Vyplýva to z novely zákona o advokácii z dielne rezortu justície, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR. Zákon schválili poslanci Národnej rady SR v októbri 82 hlasmi.

“Predĺženie odbornej praxe ani do budúcnosti neobmedzuje trh právnych služieb, nezavádza obmedzenie počtu advokátov, jej cieľom je zabezpečiť pre klientov skúsenejších a kvalifikovanejších právnych zástupcov,” argumentoval potrebu zmien rezort spravodlivosti. Novela zákona zároveň určuje minimálne obsahové nároky na prax advokátskeho koncipienta. Advokát bude musieť priebeh praxe koncipienta vyznačovať v dennom výkaze, ktorý koncipientovi vydá komora pri prvom zápise do zoznamu koncipientov. Koncipient sa bude okrem iného musieť počas celého obdobia praxe zúčastňovať na pojednávaniach podľa Trestného poriadku a Občianskeho súdneho poriadku. Zároveň bude platiť, že advokát bude môcť zamestnať koncipienta až po troch rokoch činnosti.

Právna norma mala zrušiť započítavanie inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta. Schválený pozmeňovací návrh však určil, že do praxe advokátskeho koncipienta sa bude započítavať práca na pozícii asistenta sudcu Najvyššieho súdu SR. Súčasťou novely sú aj podmienky reklamy pre advokátske kancelárie. Obsahom prezentácie výkonu advokátskeho povolania majú byť len vecné a objektívne informácie, nie porovnávacia reklama. Dôvodom zmeny podľa Ústavnoprávneho výboru NR SR je, že z etického pohľadu poskytovanie právnych služieb nemožno považovať za ponúkanie bežného obchodného tovaru.

Reklama

Cez pozmeňujúci návrh sa dosiahla aj zmena hranice drobných sporov, pri ktorých nemusí byť súdne pojednávanie. Po novom sa zdvihla z 500 na 1000 eur. Predmetná novela tiež podľa ministerstva spravodlivosti zefektívňuje fungovanie orgánov komory, sprehľadňuje disciplinárne konanie, či rozširuje právomoci advokáta pri výkone advokácie.

 

Súdy budú zohľadňovať odsúdenia v rámci EÚ od nového roka

Slovenské súdy budú od nového roka pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie. Umožní im to zavedenie nového mechanizmu výmeny informácií z registrov trestov medzi členskými štátmi. Zákon schválili v októbri poslanci Národnej rady SR 81 hlasmi a prezident ho dnes podpísal. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Ďalšie čiastkové zmeny zákona o registri trestov vyplývajú zo zavedenia integrovaných obslužných miest na podanie žiadosti o výpis z registra trestov, ako aj z nálezu Ústavného súdu SR, z 20. mája 2009, ktorý vylučuje možnosť žiadať o odpis registra trestov pri vydávaní zbrojného preukazu a zbrojnej licencie.

Reklama

Voči tomu však podalo zásadnú pripomienku ministerstvo vnútra, podľa ktorého tým policajti na okresných riaditeľstvách strácajú možnosť overiť, či žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu je bezúhonný a spoľahlivý. Oba rezorty našli kompromisné riešenie v možnosti žiadať výpis z registra trestov.

 

Informácie z verejného sektora sa budú získavať ľahšie

Verejnosť a podnikatelia budú od decembra získavať informácie z verejného sektora aj na podnikateľské účely jednoduchšie. Vyplýva to z novely infozákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Slovensko tým po minuloročnej výzve Európskej komisie preberá smernicu Európskeho parlamentu a Rady z roku 2003.

Napríklad meteorologické dáta, údaje o dopravnej situácii, finančné údaje i digitálne mapy budú môcť jednoduchšie žiadať podnikateľské subjekty a jednotlivci na vytváranie nových služieb s novou pridanou hodnotou. Budú môcť požiadať orgán verejného sektora o informácie na opakované použitie, ktorý o žiadosti rozhodne. Ten síce bude môcť vyrubiť za takéto sprístupnenie informácií príplatok, jeho výška však nesmie presiahnuť 10 percent jeho nákladov. “Použitie príplatku je však účelne viazané, a to na skvalitňovanie prístupu k informáciám, najmä s prihliadnutím na digitalizáciu informácií, ktoré majú k dispozícii povinné osoby,” uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona.

Problematika opakovaného použitia informácií sa pôvodne predkladala ako samostatný zákon, pričom medzirezortné pripomienkové konanie bolo ukončené v júni roku 2011. “Vzhľadom na vysoký počet uplatnených pripomienok, ktoré mali vo veľkej miere protichodný obsah, bola opätovne vykonaná analýza, na základe ktorej sa ukázala integrácia do zákona o slobodnom prístupe k informáciám ako najvhodnejšie riešenie,” uvádza sa v dokumente. V novele zákona sú podľa ministerstva spravodlivosti zohľadnené nielen požiadavky Európskej komisie, ale aj odôvodnené pripomienky, ktoré boli vznesené pri doterajších legislatívnych podobách problematiky opakovaného použitia informácií.

 

Európske diela musia tvoriť najmenej 20 percent vysielania

Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb budú musieť od januára 2013 na požiadanie povinne mesačne vyhradiť európskym dielam najmenej 20 percent z celkového času programov ponúkaných v ich katalógu. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Ministerstvo kultúry ako autor právnej normy pritom nepredpokladá, že by táto zmena finančne zaťažila poskytovateľov mediálnych služieb na požiadanie. Podľa údajov za rok 2010 totiž všetci z 36 poskytovateľov túto podmienku aj tak spĺňali.

Reklama

Súčasťou novely je aj rozšírenie obmedzenia vysielania telenákupu na lieky a zdravotné výkony. Je to reakcia na európsku smernicu, ktorá už bola transponovaná do slovenskej legislatívy, avšak s niektorými nedostatkami, medzi nimi aj nesprávnym prekladom.

“Výraz ‘marketing authorization’ je v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Európskej rady zo 6. novembra 2001, ktorým sa ustanovuje zákonník spoločenstva o humánnych liekoch, ‘povolenie na uvedenie na trh’, nie ‘marketingové oprávnenie’. Povolenie na uvedenie humánneho lieku na trh upravuje zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach,” vysvetľuje rezort kultúry, ktorý právnu zmenu pripravil po pripomienkach Európskej komisie.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali