Prezident odvolal troch členov Súdnej rady, menoval Kľučku, Vozára a Berthotyovú

Prezident odvolal troch členov Súdnej rady, menoval Kľučku, Vozára a Berthotyovú

Bratislava 18. júna 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Kiska zdôraznil, že novovymenovaní členovia Súdnej rady budú funkciu vykonávať nezávisle

Prezident Andrej Kiska odvolal troch členov Súdnej rady SR, Máriu Bujňákovú, Gabrielu Šimonovú a Eduarda Barányho. Na ich miesta vymenoval bývalého sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR Jána Kľučku, bývalého člena Súdnej rady SR a vedeckého pracovníka Slovenskej akadémie vied (SAV) Jozefa Vozára a sudkyňu Najvyššieho súdu (NS) SR Elenu Berthotyovú. Hlava štátu to oznámila dnes na tlačovej konferencii v Bratislave.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Kiska zdôraznil, že novovymenovaní členovia Súdnej rady budú funkciu vykonávať nezávisle. Dodal však, že zo spoločných rozhovorov zistil, že s novými členmi Súdnej rady majú podobné názory na voľbu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. “Nemám v úmysle a ani nemôžem zasahovať do rozhodnutí, ktoré budú prijímať ako členovia Súdnej rady. Ale pokiaľ ide o tú najbližšiu, najdôležitejšiu úlohu Súdnej rady, to znamená zvolenie predsedu Najvyššieho súdu, tak môžem povedať, že naše názory na osobnostné a profesionálne kritériá sa zhodujú,” zdôraznil. “Všetkých troch nových členov Súdnej rady som zároveň požiadal, aby konali aktívne a konštruktívne a tak napomohli Súdnej rade zvoliť predsedu Najvyššieho súdu už v najbližšom kole,” povedal Andrej Kiska. Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky Štefan Harabin vyhlásil 17. júna novú voľbu predsedu NS SR na 16. septembra 2014. V tejto voľbe on osobne kandidovať nemôže, keďže v poslednej voľbe neuspel.

Na otázku, kto bude riadiť Súdnu radu po Štefanovi Harabinovi, ktorému končí mandát 22. júna, keďže podpredsedníčku Súdnej rady Bujňákovú odvolal, Kiska odpovedal, že pravdepodobne najstarší člen Súdnej rady. “Pokiaľ mám správne informácie, tak Súdna rada má stanovené, že v prípade, ak by nikto nemohol rozhodovať, začne rozhodovať najstarší z členov Súdnej rady. Pokiaľ sa nemýlim, v tomto prípade by to bol pán profesor Kľučka,” dodal prezident.

Reklama

“Podpísal som rozhodnutie prezidenta o ustanovení Poradného výboru pre preskúmanie vhodnosti kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR,” informoval ďalej prezident. “Za predsedu poradného výboru som ustanovil pána profesora Jána Kľučku,” dodal. Ďalšími členmi výboru budú sudkyňa Najvyššieho súdu Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ÚS SR Juraj Babjak, vedecký pracovník Ústavu štátu a práva SAV a bývalý člen Súdnej rady Jozef Vozár a napokon advokát a skúsený poradca ÚS SR Alexander Fuchs.

Úlohou poradného výboru je posúdiť šesticu kandidátov na sudcov ÚS SR a navrhnúť prezidentovi trojicu, ktorú by mal vymenovať do funkcií. Rozhodnutie výboru nie je pre prezidenta záväzné, konečné slovo pri výbere bude mať on sám. Výbor by mal prezidentovi vypracovať svoje stanovisko najneskôr do konca júna. “Chcem oceniť korektný prístup k tejto otázke môjho predchodcu, pána prezidenta Ivana Gašparoviča,” poznamenal nový prezident SR Andrej Kiska.

“Je to absolútna špekulácia, odvolávaním alebo úvahami o odvolaní predsedníčky Ústavného súdu som sa nezaoberal,” odpovedal Kiska na novinársku otázku, či uvažuje o výmene na poste predsedu ÚS SR.

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: predseda senátu Krajského súdu v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej), sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová).

Prezident SR si teraz z kompletnej šestice vyberie trojicu nových sudcov Ústavného súdu SR na 12-ročné funkčné obdobie, ktorí vymenia Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta. Im sa funkčné obdobie končí 4. júla tohto roku.

Reklama

Andrej Kiska na dnešnej tlačovej konferencii zopakoval stanovisko, podľa ktorého nebude udeľovať plošnú amnestiu. “Čo sa týka udeľovania milostí, budem ich udeľovať len vo výnimočných prípadoch,” dodal.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali