Novým generálnym prokurátorom sa stal Jaromír Čižnár

Novým generálnym prokurátorom sa stal Jaromír Čižnár

Bratislava 17. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Prezident Gašparovič vymenoval nového prokurátora. Stal sa ním Jaromír Čižnár mesiac po zvolení v Národnej rade SR

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako bol Čižnár zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR.

Reklama
Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) vymenoval za nového generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára (vľavo)

“Zvážil som všetky aspekty právne aj ostatné, ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu, preto som takto rozhodol,” povedal Čižnárovi po vymenovaní prezident. Vyzval ho, aby využíval svoje postavenie v tom, aby sa slovenská prokuratúra postavila na “oveľa pevnejšie nohy”, a aby zmeny na prokuratúre robil s rozvahou.

“Okrem zmien personálnych a organizačných mienim zintenzívniť činnosť prokuratúry v takých základných oblastiach, napríklad je to ochrana maloletých a žien pred akýmkoľvek násilím alebo akýmkoľvek zneužívaním,” povedal pri slávnostnom akte Čižnár. Ďalej chce, aby prokuratúra intenzívne vstupovala do trestných stíhaní v daňových veciach. “Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur a tí, ktorí dane majú platiť, sú beztrestní,” vyhlásil. Tiež chce, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili a konania na prokuratúre netrvali aj niekoľko rokov.

Reklama

Novinári sa o vymenovaní generálneho prokurátora dozvedeli len niekoľko minút pred samotným aktom. Prečo prezident zvolil takýto postup, jeho hovorca nevysvetlil.

Jaromír Čižnár po vymenovaní za generálneho prokurátora medzi novinárov neprišiel. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová uviedla, že dnes sa s médiami ani nestretne, pretože má nabitý program. Na novinárske otázky by však podľa nej mohol osobne odpovedať “v najbližších dňoch”.

“Bavili sme sa o ústave, o zákonoch, o trestnom konaní, o rýchlosti trestného konania,” povedal o dnešnom stretnutí s Čižnárom predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Na vymenovaní v prezidentskom paláci sa zúčastnil spolu s premiérom Robertom Ficom, ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom aj doposiaľ zastupujúcim generálnym prokurátorom Ladislavom Tichým. O dnešnom akte sa podľa svojich slov dozvedel v utorok (16.6.) večer alebo už na obed. Myslí si, že Čižnár bude dobrým generálnym prokurátorom, pretože svoju razantnosť a odbornú profesionalitu preukázal už na svojich doterajších pozíciách. Harabin si myslí, že aj keby ústavný súd vyhovel Čentéšovej ústavnej sťažnosti proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora, nemôže nastať problém. Prezident podľa neho postupoval v súlade s ústavou.

Jaromír Čižnár získal v tajnej voľbe 18. júna 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD. Opozícia totiž považuje za právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého prezident odmietol vymenovať. Samotnú voľbu preto označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.

Čižnár deň pred svojím zvolením v parlamente povedal, že ak Ústavný súd (ÚS) SR potvrdí, že on svojou účasťou na voľbe porušil práva Jozefa Čentéša, odstúpi z funkcie generálneho prokurátora. Ak však ÚS povie, že Čentéšove práva porušil napr. prezident SR Ivan Gašparovič tým, že ho nevymenoval, Čižnár vo funkcii ostane.

Reklama

“Ak ÚS potvrdí, že boli Čentéšove práva porušené mojím zavinením, odstúpim. Ak ale povie, že ich porušil prezident, tak ja mám niesť zodpovednosť?” pýtal sa podpredsedu výboru Radoslava Procházku (nezaradený). Ten Čižnára vyzval, aby dal prísľub, že v prípade porušenia Čentéšovych práv odstúpi a zabráni tak dvojvládiu na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

Čižnár však nechápe, prečo sa mu dáva za vinu, že nekoná prezident alebo ÚS. “Som postavený do pozície, že som porušil nejaký sľub. Je pravda, že v januári som sľúbil, že sa nemienim zúčastňovať na tejto hre, lebo som chcel byť korektný voči pánovi Čentéšovi. Právne sa nezmenilo nič, ale od januára sa vyblokoval ÚS. Čakal som tiež, či ma Rada prokurátorov odporučí aj v novom zložení,” vysvetlil.

Jaromír Čižnár zároveň odmietol obvinenia, že vo funkcii bude niekomu slúžiť. “Skúšali to na mňa mnohí, ale neuspeli. Ak budete mať o mne poznatky, že drukujem nejakej politickej strane, môžete mi to povedať, ja odstúpim,” odkázal opozícii a pripomenul, že “odstíhal aj kauzu sociálne podniky z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD)”.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali