Prezident má obavy, že nebude dosť kandidátov na post sudcov ÚS

Prezident má obavy, že nebude dosť kandidátov na post sudcov ÚS

Bratislava 4. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Diana Černáková )

 

Prezident Andrej Kiska vyzval na prihlásenie sa kandidátov do voľby ústavných sudcov. Do opakovanej voľby 18 kandidátov je zatiaľ prihlásených len šesť uchádzačov, možno tak urobiť ešte do utorkového poobedia

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

“Chcel by som poprosiť a vyzvať všetkých – organizácie, tých, ktorí môžu navrhovať a tých, ktorí kandidovali, aby znova išli kandidovať. Viem, že sme všetci boli znechutení z toho, ako prebiehala voľba, bolo to divadlo až fraška. Napriek tomu tí, ktorí kandidovali, preukázali svoju osobnú statočnosť, išli na nie jednoduché vypočúvanie do parlamentu, prešli nie jednoduchou procedúrou. Mám vážnu obavu, že nebudeme mať dosť kandidátov,” povedal dnes počas svojej návštevy mesta Šaľa prezident.

Reklama

Kiska pripomenul, že Slovensko čelí kritickej situácii, keďže ústavný súd funguje v provizóriu so štyrmi sudcami a jedným senátom. Rozumie, že “nezodpovedné divadlo, ktoré vládna väčšina predviedla pri prvej voľbe,” môže serióznych kandidátov odradiť. “Slušní ľudia sa nesmú Slovenska vzdať. Nesmú sa nechať odradiť hrubosťou, nezodpovednosťou, ani nespravodlivosťou,” apelovala hlava štátu. Riadne fungujúci ústavný súd je podľa Kisku nevyhnutná podmienka, aby bola chránená ústavnosť, práva ľudí a demokratický charakter štátu. “Demokracia je práca, hoci niekedy ťažká a nepríjemná. Slovensko si zaslúži na ústavnom súde tých najlepších. Moja vďaka a úcta patrí všetkým, ktorí sa do tohto súboja odhodlajú vstúpiť,” dodal na záver prezident.

Parlament mal pôvodne vo februári zvoliť 18 kandidátov z 38 záujemcov o tento post. Z nich by prezident následne vybral deviatich ústavných sudcov. Voľbe dominovala jedna téma – či expremiér a predseda Smeru získa dostatok hlasov a či by ho prezident vymenoval. Fico na poslednú chvíľu svoju kandidatúru stiahol. Parlament ani v riadnej, ani v opakovanej voľbe nezvolil nikoho. Proces voľby – vrátane navrhovania záujemcov – sa preto začína odznova. Smer trvá na tajnej voľbe, opozícia na verejnej. Vo februári sa aj koaličný Most-Híd priklonil k verejnej voľbe, predseda Béla Bugár však už v prípade, že sa koalícia dohodne na menách, pripúšťa tajnú voľbu. Smer dokonca tvrdí, že nových sudcov by už nemal menovať prezident Andrej Kiska, ale jeho nástupkyňa alebo nástupca.

Reklama

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave už avizovala, že opätovne navrhne viacerých kandidátov na post ústavných sudcov. Dekan fakulty Eduard Burda pritom vyzval politikov, aby pristúpili k opakovanej voľbe zodpovedne a prestali z procesu robiť politické divadlo. Podľa Burdu sa, bohužiaľ, viacerí z kandidátov, ktorých navrhli, rozhodli viac nekandidovať, pretože sú znechutení zo spolitizovania celej voľby. Univerzita predloží parlamentnému ústavnoprávnemu výboru minimálne šiestich uchádzačov, pričom Burda verí, že ich bude viac. Oprávnené inštitúcie či jednotlivci môžu predkladať mená do 5. marca. Prihláška musí obsahovať viacero náležitostí, okrem iného tiež súhlas kandidáta, preukázané dosiahnuté právnické vzdelanie či 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Voľba ústavných sudcov je naplánovaná na marcovú schôdzu Národnej rady SR, ešte pred ňou čaká kandidátov verejné vypočutie. V súčasnosti je od 16. februára tohto roka Ústavný súd SR značne paralyzovaný, keď na ňom zostali iba štyria sudcovia z trinástich.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali