Chronológia udalostí na Ukrajine: Parlament určil dátum predčasných volieb. Tymošenková je na Slobode. Janukovyča odvolali

Chronológia udalostí na Ukrajine: Parlament určil dátum predčasných volieb. Tymošenková je na Slobode. Janukovyča odvolali

Kyjev 22. februára (HSP/RT/RUVR/Foto:youtube)

 

Povstalci v Kyjeve dnes ovládli ukrajinskú metropolu. Hlavné vládne objekty strážia malé bojové oddiely radikálov. Parlament je pod kontrolou veliteľov demonštrantov. Uvedené tvrdenia zverejnil vo svojom prehlásení Andrij Parubij, opozičný poslanec Ľvova, ktorý je označovaný aj za vodcu Majdanu a hovorcu jadra povstalcov.

Ľudia na ukrajinskom námestí Nezávislosť počas dnešného dňa

 

Reklama

Aktuálne dianie z Ukrajiny môžete sledovať v priamom prenose.

Reklama

 

21.50: Bývala premiérka Tymošenková vyzvala ľudí, aby neopúšťali námestie Nezávislosti a to aj napriek podpísaniu dohody s opozičnými vodcami.

21.05: Počas ukrajinských nepokojov zomrelo najmenej 82 ľudí. Zranených bolo 589 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Počas dnešného dňa požiadalo o lekársku starostlivosť 19 ľudí, 15 z nich bolo hospitalizovaných.

Biely dom uviedol, že je pripravený spolupracovať s EÚ a Ruskom na obnovení jednoty na Ukrajine.

20.20: Biely dom cez svojho hovorcu uviedol, že nalieha na vytvorení novej vlády. Uvítal tiež prepustenie bývalej premiérky Júlie Tymošenkovej a zaprial jej skoré uzdravenie a vhodnú liečbu, ktorú už dlho potrebuje.

Reklama

19.30: Bývalá premiérka Tymošenková priletala do Kyjeva a jej kroky smerujú na námestie Nezávislosti. 

18.00: Júlia Tymošenková chce kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré by sa mali uskutočniť 25. mája. 

17.00: BBC zverejnila informáciu, že Júliu Tymošenkovú prepustili.

Najvyššia rada, ktorá hlasovala za Janukovyčovo odvolanie, uviedla, že si neplnil svoje povinnosti. Podľa uznesenia by sa predčasné prezidentské voľby mali konať 25. mája. 

Alexander Turčinov uviedol, že “keď Viktor Janukovyč opustil svoj prezidentský post (tajne odletel do jeho rezidencie v Charkove), parlament nemal inú možnosť, ako vyhlásiť prezidentské voľby.” Informáciu zverejnila RT.

Reklama

16.00: Viktor Janukovyč počas svojho prejavu v televízii uviedol, že nemieni rezignovať. Medzinárodne spoločenstvo vyzval, aby zastavilo radikálov od prevzatia moci. “Čelíme hrozbe návratu nacizmu,” uviedol prezident počas vystúpenia v televízii. 

Viac ako 30 členov Janukovyčovej strany prešlo k opozícii pod nátlakom z dôvodu strachu o svoje rodiny, tvrdí prezident.

15.00: Prezidentová poradkyňa Anna Germanová poprela tvrdenia, že Janukovyč rezignoval.

Opoziční poslanci tvrdia, že od Janukovyča dostali ústny prísľub k rezignácii z postu prezidenta. “Od Janukovyča sme dostali slovný prísľub, že odstúpi. Teraz čakáme aj písomné potvrdenie,” uviedol Katerynčuk.

14.00: Prezident Janukovyč odstúpil, oznámil to poslanec strany  Baťkivščina.

Agentúra AP zverejnila informáciu, že bývalá premiérka Júlia Tymošenková je už na slobode. Jej hovorkyňa však informáciu poprela.

13.00: Ukrajinský parlament rozhodol aj bez súhlasu Janukovyča o prepustení bývalej premiérky Júlie Tymošenkovej, ktoré bude prebiehať v súlade s „medzinárodnými povinnosťami“, uviedla Itar-Tass. Agentúra tiež zverejnila informáciu, že ministrom vnútra sa stal Arsen Avakov zo strany Vlasť.

Predsedom ukrajinského parlamentu sa stal Alexander Turčinov – poslanec frakcie Baťkivščina. Za jeho zvolenie hlasovalo 288 poslancov z 326 prihlásených. Informáciu zverejnil Hlas Ruska. 

Zákon o návrate Ukrajiny k ústave 2004 prešiel bez podpisu prezidenta Janukovyča.

12.00: Demonštranti žiadajú okamžitú demisiu prezidenta Janukovyča. Ten podľa RT odišiel do Charkova, aby sa zúčastnil summitu. Niektoré média však uvádzajú, že Janukovyč odletel do Spojených arabských emirátov.

Reklama

Poradkyňa prezidenta Janukovyča a poslankyňa Anna Germanová informovala, že hlava štátu je na pracovnej ceste v Charkove, na východe Ukrajiny. Mesto je baštou Janukovyčovej strany. Podľa hovorkyne má prezident podpísať zákony, ktoré včera schválil parlament. Zároveň sa chce stretnúť s voličmi a vystúpiť v televízii.

Prezidentská rezidencia v Kyjeve je opustená a takmer nestrážená. 

Líder ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak oznámil, že rezignuje. Svoj odchod zdôvodnil zdravotnými problémami.

Prezident Janukovič, opozícia a delegáti EÚ včera podpísali dohodu, ktorá schválila návrat k ústave z roku 2004. Nová ústava výrazne obmedzí právomoci prezidenta. Dohoda tiež umožní vytvorenie dočasnej vlády a predčasné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť najneskôr v decembri. S tým však nesúhlasia ultrapravicový radikáli, ktorí žiadajú okamžité odstúpenie Janukovyča. Jeden z vodcov opozície Vitalij Kličko žiada vyhlásenie volieb na 25. mája.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali