Prezident Andrej Kiska už odvolil: “Sú to prvé voľby, v ktorých môžeme ukázať, ako si predstavujeme slušné a poctivé Slovensko”

Prezident Andrej Kiska už odvolil: “Sú to prvé voľby, v ktorých môžeme ukázať, ako si predstavujeme slušné a poctivé Slovensko”

Poprad 10. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš,Dušan Hein)

 

V spoločnosti svojej manželky v sobotu v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v komunálnych voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Vo volebnom obvode číslo 2. v Poprade si zvolil jednak primátora a zároveň aj poslancov do mestského zastupiteľstva. Ako sám priznal, pri študovaní zoznamu kandidátov mu bolo veľa mien neznámych a prvýkrát zažil aj „rodinný lobing“

Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska

„V piatok sme veľmi poctivo s manželkou študovali zoznam kandidátov, v Poprade ich je myslím 64 na poslancov a dosť sme sa trápili s tým, koho voliť. Napriek tomu, že tieto voľby sú najosobnejšie, tak mnohých ľudí človek jednoducho nepozná. My osobne sme poznali možno 15 – 20 percent kandidátov,“ uviedol prezident na krátkom brífingu. V tejto súvislosti vyzval ľudí, aby si zvolili zástupcov podľa ich skutkov a nie podľa sľubov. „Zažil som prvýkrát aj silný rodinný lobing, pretože obe naše deti sa dozvedeli, že jedna z ich učiteliek kandiduje a viackrát mi pripomenuli jej číslo, aby som vedel, komu mám dať hlas,“ dodal s úsmevom Kiska.

Reklama

V Poprade kandiduje na post primátora 11 kandidátov, dvaja sa ešte pred voľbami vzdali. Kiska s manželkou svoje hlasy odovzdali vo volebnom obvode č. 2, kde je dohromady takmer 800 oprávnených voličov a o hlasy do mestského parlamentu sa uchádza viac ako šesť desiatok ľudí. „V každých voľbách sa rozhoduje o niečom inom, každé majú svoju atmosféru, teraz rozhodujeme o tom, kto sa stane primátorom alebo starostom, či poslancom v takmer 3000 mestách a obciach na Slovensku. Ide o veľa, ide o 4,5 miliardy z verejných zdrojov, ide o to, aké máme chodníky, kde sa čo stavia, aké máme parky, mestské cesty, základné školy, škôlky,“ zdôraznil prezident.

Upozornil tiež, že tieto voľby sú špecifické, keďže sú prvé od dramatických udalostí zo začiatku tohto roka. Narážal pritom na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Sú to prvé voľby, v ktorých môžeme ukázať, ako si predstavujeme slušné a poctivé Slovensko,“ uzavrel Kiska.

Reklama

 

Premiér už odvolil, dúfa, že nebude pokračovať trend znižovania účasti

Je dôležité, aby občania Slovenska nepodcenili komunálne voľby. Možno nie vždy si uvedomujú, že starosta či primátor má často väčší vplyv na kvalitu ich života a spokojnosť než vláda. Konštatoval to v sobotu po hlasovaní predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Voliť bol krátko pred 10.30 h v Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici. Ako dodal, na voľby sa pripravil a už dopredu mal svojich favoritov.

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini (vpravo)

“Je dôležité, aby ľudia využili svoje právo a išli voliť. Všetky dane, ktoré odvádzajú pracujúci, neplynú do štátnej pokladnice, ale 70 percent ide mestám a obciam, 30 percent vyšším územným celkom. Ani jedno euro z výplaty človeka na Slovensku nejde do štátnej pokladnice. Preto je nesmierne dôležité, aby prišli dnes voliť, aby si vybrali ľudí, ktorí povedú naše mestá a obce nasledujúce štyri roky,” zdôraznil premiér.

Podľa neho v posledných komunálnych voľbách bola nižšia účasť než v rovnakých voľbách predtým. “Netešil by som sa, ak by tento trend znižovania účasti pokračoval. To nesvedčí demokratickej spoločnosti. Keď je vyššia účasť aj výsledky majú svoju váhu a zvoleným dávajú vyššiu legitimitu,” reagoval Pellegrini pre TASR.

Reklama

Cítil, že niekde bola pred voľbami atmosféra vyburcovaná vášňami a boj medzi kandidátmi výrazný. Myslí si, že práve tam budú výsledky tesné a to môže mobilizovať k vyššej účasti než tam, kde bola situácia pokojnejšia.

 

Danko už odvolil, komunálne voľby sú pre neho príležitosťou na zmenu

Je veľmi dôležité, aby sa ľudia do politiky zapájali. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) v sobotu podvečer po tom, ako vložil svoj volebný lístok do urny v komunálnych voľbách. V obci Miloslavov, časť Alžbetin dvor, odovzdal hlas svojmu kandidátovi na starostu a poslancov.

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko

“Komunál je aj taká dobrá príprava možno na väčšiu politiku. Pre mňa je to naozaj dnes aj o tom, aby som vo svojom regióne, vo svojej obci niečo zmenil,” uviedol. Avizoval, že ľuďom sa nemusia páčiť politici, ktorí sú dnes v politike, ale je veľmi dôležité, aby nie každý len “hundral”, ale aj sa do politiky zapájal. “Pre mňa sú komunálne voľby také zvláštne voľby, lebo mňa dostali do politiky,” povedal Danko a doplnil, že slúžiť ľuďom a verejnosti je oveľa ťažšie, ako si predstavoval na začiatku.

Reklama

V súvislosti s kompetenciami a financovaním samospráv Danko ozrejmil, že samosprávy majú peniaze z výberu dane z príjmov fyzických osôb a je vidno, že obce sa menia, napredujú a investujú. Myslí si, že zákon o obecnom zriadení je dobre nastavený. “Je tu ale množstvo vecí, ktoré priniesla doba, nechcem hovoriť o dcérskych spoločnostiach obcí a miest, o výkone práv v týchto spoločnostiach o zodpovednosti štatutárov. Keďže som štyri – päť rokov aj niektoré samosprávy zastupoval, viem, aké problémy sme mali, keď napríklad nebolo včas vydané stavebné povolenie a z toho hrozila konkrétne v Rači niekoľko desiatok miliónová škoda, aké to bolo ťažké nakoniec uspieť.”

Danko uviedol, že čo sa týka pomeru samospráv, obcí a štátu, systém je dobre nastavený. Priestor na zmeny vidí v kompetenciách vyšších územných celkov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali