Premiér víta, že v 2. kole volieb prezidenta sú proeurópski kandidáti

Premiér víta, že v 2. kole volieb prezidenta sú proeurópski kandidáti

Gelnica 19. marca 2019 (TASR/HSP/Foto:SITA-Peter Rusko)

 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) privítal, že sa do druhého kola prezidentských volieb dostali kandidáti, ktorí “sú garantmi normálneho fungovania politiky na Slovensku”. Do druhého kola 30. marca postúpili Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič

Na snímke Peter Pellegrini

“Som rád, že obaja kandidáti sú garantom aj našej jasnej proeurópskej orientácie, aj nášho členstva v Severoatlantickej aliancii, pretože ani u jedného z nich som nezbadal žiadne spochybňovanie tohto nášho ukotvenia, ktoré je nesmierne dôležité. V týchto turbulentných časoch je dôležité, aby sme mali prezidenta alebo prezidentku, ktorí budú držať túto líniu, pretože iného priestoru na existenciu krajiny niet,” uviedol premiér v utorok pre novinárov k výsledkom prvého kola volieb.

Reklama

Zároveň konštatoval, že ho “vyrušil” značný zisk hlasov pre kandidátov, ktorí pôsobia antisystémovo alebo “šliapu po našich hodnotách a histórii, a častokrát preferujú politiku, ktorá asi nepatrí do úplne demokratického sveta”. Treba pritom podľa neho otvorene analyzovať príčiny tohto javu.

V rámci druhého kola hlasovania vyjadril podporu pre Maroša Šefčoviča, aj keď ho priamo nemenoval. “Ja by som si naozaj želal skúseného prezidenta, ktorý je skúseným politikom a od prvého dňa môže vhupnúť do toho veľmi turbulentného medzinárodného života, pretože tá politika v okolí sa zhoršuje a tá situácia je veľmi vážna. Myslím si, že krajina by možno potrebovala zmenu a mohla by mať konečne znova po rokoch v kresle prezidenta Slovenskej republiky profesionála,” povedal Pellegrini po výjazdovom rokovaní vlády v Gelnici. Zároveň dodal, že krajine prospieva, ak vie prezident a vláda fungovať spoločne a nie navzájom neustále súperiť.

Reklama

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Zuzana Čaputová so ziskom 40,57 percenta hlasov a Maroš Šefčovič so ziskom 18,66 percenta hlasov.

Pellegrini sa vyjadril aj k otázke zasadania koaličnej rady. Podľa neho sa zrejme uskutoční skôr na úrovni predsedov poslaneckých klubov ako politických lídrov, aj preto, že predseda Mostu-Híd Béla Bugár ide na operáciu. “Ja si myslím, že koaličná rada sa stretne na úrovni predsedov poslaneckých klubov a bude riešiť ‘technikálie’ nasledujúceho zasadnutia parlamentu, a potom ten ďalší týždeň by sme sa mohli stretnúť aj v širšom a vyššom zložení,” povedal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali