Heger má pre Slovensko pripravený plán B

Heger má pre Slovensko pripravený plán B

Bratislava 30. septembra 2022 (HSP/Teraz/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Opatrenia na riešenie vysokých cien energií prijaté na úrovni ministrov krajín EÚ zodpovedných za energetiku Slovensku nepomôžu, a preto sme boli proti ich prijatiu. Pokiaľ EÚ Slovensku nepomôže uvoľnením nevyužitých eurofondov na dotovanie cien energií, prípadne sa ostatné štáty so Slovenskom dobrovoľne nepodelia s výnosom z mimoriadneho zdanenia energií, štát znárodní vyrobenú elektrinu. V piatok to na brífingu povedal premiér Eduard Heger (OĽANO)

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie k európskemu riešeniu energetickej krízy 30. septembra 2022 v Bratislave

“Toto riešenie nie je solidárne so všetkými európskymi krajinami,” komentoval Heger závery stretnutia ministrov. Pripomenul, že Slovensko je jedna z najpriemyselnejších krajín EÚ a zároveň máme spomedzi krajín EÚ aj najväčší podiel výdavkov domácností na energie.

Reklama

Spravodlivým riešením by podľa Hegera bolo zdaniť zisky výrobcov a obchodníkov s energiami a tieto dane rozdeliť medzi štáty podľa výroby a spotreby, alebo zastropovanie cien energií na európskej úrovni.

“Máme pripravený plán B. To znamená, že elektrina, ktorá sa na Slovensku vyrobí, nepôjde do tých krajín, ktoré ju majú kúpenú, ale dáme ju našim občanom a našim firmám,” povedal Heger. Obchodníkom, ktorí majú dodávky elektriny na budúci rok od Slovenských elektrární (SE) odkúpené chce premiér zaplatiť cenu, za ktorú elektrinu kúpili. Na rozdiel od SE je premiér presvedčený, že predpisy EU takéto zásahy štátu umožňujú. SE už pri schvaľovaní novely zákona o energetike upozornili, že v takom prípade by museli pre svojich zmluvných odberateľov zabezpečiť elektrinu z iných zdrojov, čo povedie ku krachu spoločnosti.

Reklama

 

 

Heger dodal, že v hre je ešte možnosť dobrovoľného prerozdelenia zdanenia mimoriadnych ziskov energetických spoločností, ktoré prijaté opatrenie na úrovni EÚ umožňuje. Keďže elektrinu zo Slovenska kupujú najmä české a nemecké firmy, kontaktoval nemeckého kancelára Olafa Scholza a plánuje osloviť aj českého predsedu vlády Petra Fialu. Slovensku by podľa Hegera pomohlo aj uvoľnenie nevyčerpaných eurofondov na dotovanie cien energií. To však musí schváliť Európska komisia. Odhadol, že balík financií z tohto zdroja by mohol dosiahnuť tri až štyri miliardy eur.

 

Reklama
Fico: Heger dostal v Bruseli príučku za vlastnú servílnosť a prehral tam aj vlastné gate

Dnes na tlačovej besede predseda strany SMER – SD Robert Fico uviedol, že veľmi netrpezlivo očakával informácie z Bruselu, kde bola Rada ministrov hospodárstva a energetiky členských štátov EÚ. Považoval za dôležité vysvetliť verejnosti, čo sa vlastne udialo. Ľuďom, ktorí bývajú v bytoch začínajú prichádzať nové zálohové platby. Teda ak niekto doteraz platil 20 eur za teplo, teraz môže platiť 100 eur. Ide teda o 4 – 7 násobok zvyšovania cien za teplo. Stále však nie je zrejmé, ako dopadne cena elektriny a plynu.

R. Fico uviedol, že od septembra minulého roku SMER žiada vládu SR na niekoľkých mimoriadnych schôdzach Národnej rady SR (NR SR), aby sa čelom postavila k problematike zdražovania, k téme, ktorá sa vyostrila ešte viac po tom, ako došlo k vojne na Ukrajine. Výsledkom bolo, že všetky návrhy strany SMER – SD, dokonca v prípade potravín aj s konkrétnymi návrhmi, ktoré navrhoval podpredseda Richard Takáč bolo zamietnutých a jediné, na čo sa vláda zmohla asi pred týždňom bolo, že nič neprijímame, lebo počkáme, čo bude schválene v Bruseli, to nám určite pomôže.

„Dnes nám ukázali veľké krajiny, ako funguje Mníchov. A je to presne dokonca deň, 30. septembra 1938, keď sa niečo stalo a my máme dnes 30. septembra 2022 a malým krajinám bolo jasne ukázané, ako si vážime v Európskej únii postoje členských štátov, ako je Slovensko a ďalšie. V tomto prípade dokonca odignorovali aj postoj Poľska, čo už malá krajina nie je. Heger a neschopná banda nariekali, nič nerobili, jediné, čo robili bolo to, že poslušne posielali zbrane na Ukrajinu a poslušne hlasovali za každú jednu hlúpu sankciu proti Ruskej federácii, pričom každá jedna sankcia proti Ruskej federácii spôsobila odozvu a tá odozva je taká, že ľudia sa môžu reálne obávať, či budú mať peniaze na zaplatenie energií a či vôbec tie energie budú k dispozícii. Dnes sa ukázala mocenská pozícia veľkých štátov v Európskej únii, ale dnes sa ukázalo, čo robia v Európskej únii so servilnými politikmi a so servilnými štátmi, Heger a spol. dnes dostali daň za svoju servilnosť,“ konštatuje R. Fico. No oni ďalej hovoria, že prídu ďalšie sankcie proti Ruskej federácii a Slovensko za ne musí hlasovať.

Dnes mal premiér Heger tlačovú besedu, kde nariekal a rozprával, ako sa snažili a čo všetko navrhovali. Vznikla politická dohoda väčšiny krajín EÚ, že výrobcovia elektrickej energie okrem výrobcov z čierneho uhlia a plynu budú môcť predávať svoju produkciu len za cenu 180 eur na MWh, všetko nad to ide na oltár vlasti a bude to použité na podporu priemyslu a ľudí. Slovensko z toho nebude mať absolútne nič. Potom bola schválená 33% daň pre rafinérie, pre uhoľné bane, z ktorých nebude nič, pretože tie nemali v porovnaní s poslednými troma rokmi nárast zisku o 20%.

„Pán Heger, dva závery, prehrali ste v Bruseli aj vlastné gate, lebo si vás nevážia, lebo ste servilný, ste človek, ktorému keď povedia, že má poslať S300 na Ukrajinu, tak ju pošle. Ste človek, ktorému keď povedia, pošlite MIG 29 na Ukrajinu, tak pošlete. Ste človek, ktorému keď povedia, pošlite všetky náboje, tanky, BVP, húfnice, tak pošlete. Lebo ste posratý pán Heger a si myslíte, že za toto dostanete medailu cti od amerického kongresu. Dnes bol Heger odmenený za hlúposť, servilnosť a neschopnosť a na pôde EÚ nič nevyriešil,“ povedal R. Fico.

Reklama

Podľa jeho slov má premiér teda dve možnosti, prvá je že pri prvom hlasovaní v NR SR o akomkoľvek vládnom zákone požiada parlament, aby toto hlasovanie o zákone bolo spojené s hlasovaní o dôvere vlády SR. Ponúkol aj druhú vec, a to, že ak si chce zachovať aspoň ako takú tvár, mal by jasne kolegom v EÚ povedať, ktorí ho vôbec nepočúvajú a už teraz vedia, že bude hlasovať za ďalšie sankcie, od tohto okamihu tam, kde je právo veta SR, Slovensko ho v zásadných zahraničnopolitických otázkach bude využívať. Preto aj vláda SR a tiež parlament by mal dať vo vzťahu k Hegerovi dať mandát, aby nehlasoval za žiadne ďalšie sankcie voči Ruskej federácii, naopak, mal by otvárať tému, ako nás hlúpe a neefektívne sankcie poškodili.

Tretia dôležitá téma je téma mimoriadnej schôdze národnej rady. R. Fico si uvedomuje, že pokiaľ ide o chleba, teplo, teplú vodu, elektrinu a plyn sa zdajú témy demokracie a právneho štátu nezaujímavé pre verejnosť, no tu sa v tieni vážnych sociálnych problémov deštruuje Slovensko ako právny štát. Preto SMER – SD dal návrh na rokovanie národnej rady, aby budúci týždeň schválila uznesenie, ktoré sa dotýka praktík, ktoré dnes nachádzame v OČTK, aby boli vyvodené nové opatrenia, zodpovednosť voči vyšetrovateľov, prokurátorom a niektorým sudcom, za to, aké špinavosti robia. Je tu problém kajúcnika Suchobu, ktorý je dôveryhodný pri nominantoch SMERu, ale keď povie, že vedenie finančnej správy, riaditeľ Žežulka ho vypaľoval a Heger ako minister financií to vedel a navyše bol v tom finančne zapojený, tak je to v poriadku. Pokiaľ však Suchoba povie niečo na nominantov SMERu, tým vykopli dvere, obvinili, dali do väzby a dnes čelia mnohoročným trestom. Preto R. Fico požiadal Výbor NR SR pre financie a rozpočet a Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny, aby urobil okamžite kontrolnú činnosť na finančnej správe.

Na záver dodal, že treba pridať, nakoľko toto všetko sú veci nie iba SMERu – SD, ale aj Hlasu a ďalších opozičných strán. Podľa neho témou volieb, ktoré musia byť čo najskôr je zagarantovať občanom Slovenskej republiky cenovú a politickú stabilitu a nejakú mieru pokoja a kľudu.

„Vyzývam všetky legitímne opozičné strany, musíme sa spájať, musí byť viac protestov, musíme viac kričať, musíme podávať viac podaní na národnú radu, na ústavný súd, všade, kde to je možné. Pretože ak budeme svedkami toho, čo dnes predviedli, a on nemá hanbu ten Heger a ešte príde na tlačovú konferenciu a vyplakáva jak trojročné decko. Mal ísť do Šaštína kľaknúť a modliť sa, to je jediné, čo vie,“ uzavrel R. Fico.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali