Predstaviteľka žltých viest: Za sobotné násilie v Paríži môže policajná taktika

Predstaviteľka žltých viest: Za sobotné násilie v Paríži môže policajná taktika

Paríž 6. januára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michel Spingler)

 

Jedna zo zakladajúcich postáv francúzskeho protestného hnutia takzvaných žltých viest Priscillia Ludoská v nedeľu vyhlásila, že k sobotňajšiemu násiliu v Paríži prispela policajná taktika

Na snímke demonštranti

Pochodujúci demonštranti sa pokojne pohybovali po trase, ktorá bola úradom nahlásená, keď zrazu polícia zablokovala cestu niekoľko stoviek metrov pred vopred určeným konečným miestom pri Národnom zhromaždení, teda pri sídle zákonodarného orgánu. Ludoská to v nedeľu uviedla pre tlačovú agentúru DPA.

Reklama

“Prečo to zablokovali tesne pred príchodom pochodujúcich a dovolili tak konfrontáciu? Veď ľudí to naštve, keď sa im postavíte do cesty – potom sa udalosti nakopia a vyústia do toho, čo sa stalo včera,” povedala Ludoská. Dodala, že ona a ďalší ľudia žiadali protestujúcich, aby sa otočili a kráčali naspäť k východiskovému miestu, lebo videli, že situácia sa vyostruje.

Zábery násilia “sú vždy šokujúce, či už sú zo včerajška alebo z predchádzajúceho dňa či z iných sobôt”, vyhlásila Ludoská.

Reklama

V Paríži došlo v sobotu na viacerých miestach opätovne k zrážkam medzi protestujúcimi a políciou. Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux musel popoludní opustiť svoju kanceláriu po tom, ako skupina demonštrantov odcudzeným vysokozdvižným vozíkom prerazila vstupnú drevenú bránu a dostala sa na nádvorie komplexu budov. Tam rozbili dve autá a niekoľko okien, potom ušli. Polícia sa ich snaží identifikovať pomocou záznamov z bezpečnostných kamier, uviedla tlačová agentúra AFP.

Prezident Emmanuel Macron konkrétne tento incident nespomenul, ale na Twitteri odsúdil “extrémne násilie” proti “republike, jej strážcom, jej zástupcom a jej symbolom”.

Parížska polícia použila proti protestujúcim aj veľké množstvo slzotvorného plynu. Zatkla 34 ľudí.

Do ulíc po celom Francúzsku vyšlo v sobotu okolo 50.000 demonštrantov, uviedla televízia LCI a citovala pri tom ministra vnútra Christopha Castanera. Podľa odhadov polície protestovalo v Paríži 3500 ľudí.

Účasť demonštrantov bola pomerne nízka oproti prvému víkendu protestov žltých viest v polovici novembra, keď vyšlo do ulíc vyše 280.000 demonštrantov. Vyjadrovali nesúhlas s plánovaným zvyšovaním cien pohonných látok.

Reklama

Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky, vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Prezident Emmanuel Macron v polovici decembra zareagoval nákladným balíkom daňových úľav a mzdových príplatkov, zameraným prevažne na dôchodcov a pracujúcich ľudí s nižšími platmi. Takisto sľúbil veľké celonárodné diskusie a konzultácie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali