Predsedom bratislavského kraja by sa podľa prieskumu agentúry AKO mal stať Milan Ftáčnik, Kotleba čaká na výsledky mimo Bystrice, Raši v jednom z košických hotelov

Predsedom bratislavského kraja by sa podľa prieskumu agentúry AKO mal stať Milan Ftáčnik, Kotleba čaká na výsledky mimo Bystrice, Raši v jednom z košických hotelov

Bratislava 4. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) by sa mal stať Milan Ftáčnik so ziskom 23,50 percenta.

Na snímke Milan Ftáčnik

Za ním by mali v sobotných voľbách do vyšších územných celkov nasledovať Rudolf Kusý (20,7 percenta) a Pavol Frešo (13,3 percenta).

Reklama

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý realizovala už počas moratória na prieskumy, od 31. októbra do 2. novembra. Zverejnila ho televízia TA3.

 

Reklama

Úradujúci šéf kraja Marian Kotleba čaká na výsledky volieb mimo Banskej Bystrice

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba

Úradujúci predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba čaká na výsledky volieb v kraji so svojimi ľuďmi, členmi ĽS Naše Slovensko a sympatizantmi mimo Banskej Bystrice bez prítomnosti novinárov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík. Pôvodne sa očakávalo, že bude v sídle ĽS Naše Slovensko v Banskej Bystrici.

Novinári sa v piatok (3.11.) nedozvedeli, v ktorom banskobystrickom okrsku bude v sobotu voliť a o koľkej hodine. Ako pre TASR reagoval Uhrík, “predseda chce sobotu absolvovať bez novinárov, ďakujeme za pochopenie”.

 

Vo volebnej centrále kandidátky Eriky Jurinovej vládne uvoľnená atmosféra

Reklama
Na snímke kandidátka na županku ŽSK Erika Jurinová

Do volebnej centrály jednej z adeptiek na víťazstvo vo voľbách predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS) postupne počas večera prichádzajú kandidáti koalície na poslancov.

“Sme pripravení prijať aj jednu aj druhú správu,” povedala Jurinová, ktorá má podľa prieskumov najväčšiu šancu vymeniť na poste predsedu Juraja Blanára. Dodala, že od piatka večera pociťuje napätie.

“Čo sa týka účasti v jednotlivých okrskoch, hlásili nám, že je určite vyššia ako bola v minulých voľbách,” informovala. V niektorých obciach podľa jej slov dosiahla aj okolo 40-50 percent. “V štvrtok a piatok sme pociťovali, že sme mohli urobiť ešte nejakú kampaň, ale to, čo sme potrebovali odkomunikovať sme odkomunikovali a teraz už sme nechali taký voľný priestor, nech sa ľudia rozhodujú,” uzavrela Jurinová.

 

Richard Raši: Až do prvých výsledkov je atmosféra napätá

Reklama
Na snímke kandidát na predsedu VÚC Richard Raši

Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Richard Raši (Smer-SD) čaká spolu so svojím tímom na výsledky sobotných volieb v jednom z košických hotelov.

“Atmosféra je výborná. Máme tu náš mladý tím, ktorý budete môcť vidieť aj vy potom, keď tam prídete, ľudí, ktorí mi pomáhali počas volieb, ktorí s nami držali. Atmosféra je zatiaľ výborná, ale je to až do prvých výsledkov, je to vždy napätie. Zatiaľ sú všetci spokojní, usmievaví a napätí, vrátane mňa,” uviedol pred novinármi Raši.

Podporiť ho prišli počas volebnej noci europoslankyňa Monika Smolková či minister hospodárstva SR Peter Žiga a podľa jeho slov by mal prísť i súčasný predseda KSK Zdenko Trebuľa.

 

Pavol Frešo sa k svojmu volebnému tímu ešte nepripojil

Na snímke Pavol Frešo

Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a kandidát na opätovné zvolenie za šéfa VÚC Pavol Frešo zatiaľ medzi členov svojho volebného tímu neprišiel. Do jednej z reštaurácií v bratislavskej Karlovej Vsi, kde bude očakávať výsledky sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov, má zavítať približne o 23.00 h.

Zatiaľ sa schádzajú na mieste členovia jeho volebného štábu i najbližší spolupracovníci z Úradu BSK. Prišiel napríklad riaditeľ úradu samosprávneho kraja Valerián Potičný či vedúci tlačového oddelenie BSK Lukáš Dobrocký. Atmosféra na mieste je neformálna.

Prvé neoficiálne výsledky dnešných volieb budú na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk zverejňované po 23.15 h, keď sa zatvoria volebné miestnosti aj v niektorých okrskoch v Trenčianskom kraji, kde muselo byť konanie volieb predĺžené v dôsledku výpadku prúdu. Oficiálne výsledky by mali byť známe v nedeľu 5. novembra. Odobriť ich musí štátna volebná komisia.

 

Milan Majerský čaká na výsledky v Prešove, atmosféra v tíme je veselá

Reklama
Na snímke primátor mesta Levoča, kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský

Volebné miestnosti sú uzavreté už aj v Prešovskom kraji, je teda rozhodnuté o tom, kto bude viesť vyšší územný celok najbližších päť rokov. Na výsledky so svojím tímom čaká aj kandidát Milan Majerský, ktorý mal podľa predvolebných preferencií najväčšiu šancu poraziť súčasného župana Petra Chudíka. „Rozhodnuté je, ale my nevieme, ako sa ľudia rozhodli, počkáme si na oficiálne výsledky. Sme v očakávaní a v nádeji, že to pre nás dobre dopadne,“ uviedol pre TASR Majerský, ktorý kandiduje s podporou koalície SaS, KDH, OĽaNO a NOVA.

Atmosféra v centrále KDH v Prešove, kde sa zišlo asi 50 ľudí, kandidátov na poslancov i podporovateľov Majerského, je veľmi veselá no zároveň je badať napätie z očakávaných výsledkov. „Som rád, že títo ľudia prišli, predovšetkým tí najaktívnejší mladí, ktorí boli počas kampane so mnou. Bola to kontaktná kampaň, vynechali sme kultúrne domy, kinosály, išli sme do ulíc, na sídliská a tam sme sa snažili komunikovať s ľuďmi a oni nás oboznámili s tým, čo ich trápi,“ konštatoval Majerský.

Verí, že účasť na voľbách bude vyššia ako pred piatimi rokmi a dosiahne aspoň 30 percent. Práve vyššia účasť by podľa neho mohla priniesť úspech práve jemu. Predpokladá, že najvyššiu podporu by mu mohli prejaviť skôr obyvatelia väčších miest v kraji ako Prešov či Poprad.

Majerský ďalej zdôraznil, že svoju kampaň sa snažil viesť neútočne, dať na okraj pozornosti všetkých ostatných kandidátov i súčasného predsedu Prešovského samosprávneho kraja a toho sa držal celý čas. „Bola to najnáročnejšia kampaň, akú som kedy absolvoval, trvala vyše troch mesiacov, snažil som sa prejsť po všetkých obciach a mestách, ale nedalo sa to, tých 665 obcí a 24 miest je nad ľudské úsilie. Ale prišiel som k tomu poznaniu, že ľudia chcú zmenu, či to tak bude aj v realite, uvidíme, keď budú spočítané všetky okrsky,“ uzavrel Majerský.

 

Reklama

Jozef Viskupič: Trpím miernym optimizmom, počúvam čísla o vyššej účasti

Na snímke kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič

Podarilo sa urobiť dobrú mobilizačnú kampaň, volebná účasť v niektorých okrskoch Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je nad 30 percentami. Pre TASR to po zatvorení volebných miestností povedal kandidát na trnavského župana Jozef Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola).

“Trpím miernym optimizmom vzhľadom na to, že počúvam čísla o účasti. Uvidíme, ako ľudia rozhodli, na toto ja nemám veľmi dobrý odhad,” priznal.

Na margo najvážnejšieho volebného súpera, terajšieho šéfa TTSK Tibora Mikuša, Viskupič uviedol, že nesúperil priamo s ním, ale s témami, ktoré tu zanechal. “Záchrana Letiska Piešťany, problém s dopravou a konsolidácia krajských financií. S týmto som súperil, snažil som sa to pomenovať a ponúknuť riešenia,” vysvetlil Viskupič s tým, že Mikuš mu nikdy nepodal ruku, ani ho nepozdravil.
Jozef Viskupič je zároveň poslancom NR SR a zopakoval, že ak v Trnavskom kraji uspeje, mandátu v parlamente sa vzdá. “Je to môj programový záväzok. Predpokladám, že v prípade úspechu bude rozpočtová schôdza NR SR moja posledná,” dodal.

Poslanec OĽaNO si zriadil volebnú centrálu v jednej z trnavských kaviarní. Okrem novinárov Viskupič pozval rodinu, priateľov a kandidátov na župných poslancov za spomínanú pravicovú koalíciu.

Reklama

 

Ján Greššo ocenil volebnú účasť v Nitrianskom kraji

Na snímke Ján Greššo

Kandidát na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ján Greššo, ktorého podporuje pravicová koalícia zložená zo strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS, očakáva volebné výsledky aj so svojim štábom v kaviarni na Svätoplukovom námestí. Vo volebnej centrále sú už prítomní aj kandidáti pravicovej koalície na poslancov NSK, postupne sem prichádzajú aj Greššovi priatelia a sympatizanti.

„Veľmi ma teší, že v Nitrianskom kraji podľa predbežných informácií prišlo k volebným urnám podstatne viac ľudí ako v minulých voľbách. Uvidíme, v čí prospech sa táto vyššia volebná účasť prejaví. Ja verím, že v náš a nie v prospech extrémistických síl ani v prospech tých, čo nárast extrémizmu v spoločnosti spôsobili,“ povedal Greššo.

 

Peter Oremus je pripravený na dlhú volebnú noc

Na snímke kandidát na predsedu NSK Peter Oremus

Nezávislý kandidát na post predsedu NSK Peter Oremus sleduje predbežné výsledky volieb do vyšších územných celkov v spoločnosti ďalších nezávislých kandidátov na krajských poslancov, s ktorým spolupracoval počas predvolebnej kampane.

Reklama

V jeho volebnej centrále vládne pokojná atmosféra, do reštaurácie na Nitrianskom hrade postupne prichádzajú Oremusovi sympatizanti a podporovatelia. “Teší ma, že volebná účasť v Nitrianskom kraji bola vyššia ako pred štyrmi rokmi. Sme pripravení na dlhú volebnú noc. V prípade víťazstva sa asi zdržíme naozaj dlho,” povedal Oremus.

 

Juraj Blanár: Volebná účasť môže byť vyššia ako pred štyrmi rokmi

Na snímke predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár

Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) môže byť podľa informácií z niektorých obcí vyššia ako pred štyrmi rokmi. V krajskej centrále Smeru-SD v Žiline to po uzavretí volebných miestností povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

“Účasti sú rôzne, ale máme obce, ktoré už hlásili viac ako 50-percentnú účasť. Je to na Kysuciach, rovnako to vyzerá, že v Žiline a aj v niektorých obciach na Orave. Vyzerá, že to bude naozaj rekordná účasť alebo aspoň vyššia ako pred štyrmi rokmi,” povedal Blanár.

V krajskej centrále sa po uzavretí volebných miestností zišli jeho stranícki kolegovia a kandidáti na poslancov. “Robíme to tradične každé voľby a je to už taký náš rituál. Máme dobrú náladu a je množstvo informácií, ktoré si zdieľame z jednotlivých okrskových komisií,” dodal.

 

Reklama

Kandidát na šéfa KSK Rastislav Trnka prijme s pokorou akýkoľvek výsledok

Na snímke kandidát na funkciu predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka

Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka prišiel do svojej volebnej centrály v jednej z košických reštaurácií po 22.00 h spolu s manželkou. “Ja mám dobré pocity, som vyrovnaný s osudom a uvidíme, čo príde,” povedal pre novinárov.

Poďakoval sa zároveň všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám a hlasovali. “Vyzerá to, že účasť bude vyššia ako minulých voľbách, čo som rád. Najviac ďakujem ľudom, ktorí hlasovali za rozhýbanie kraja. S pokorou prijmem akýkoľvek výsledok,” dodal. Potvrdil, že jeho štáb má paralelné sčítavanie hlasov, čo je náročné na koordináciu.

Na volebnú noc prišli Trnkovi podporovatelia, členovia odborného tému či niektorí poslanci, s ktorými spolupracoval. Medzi nimi je aj poslanec NR SR Oto Žarnay, bývalý riaditeľ Košice IT Valley Jozef Ondáš alebo občiansky aktivista Ladislav Rovinský. Prítomní sledujú v uvoľnenej atmosfére v živom prenose televízne volebné spravodajstvo.

 

Ján Lunter by ako prvé po nástupe do funkcie “otvoril dvere a vyvetral”

Na snímke kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter

Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter, ktorý bol podľa prieskumov najsilnejším vyzývateľom úradujúceho šéfa kraja Mariana Kotlebu, čaká na výsledky volieb v BBSK v reštauračno kaviarenskom zariadení v centre Banskej Bystrice. Okrem svojej rodiny má okolo seba svojich podporovateľov, kandidátov na poslancov krajského parlamentu a sympatizantov.

Reklama

“Netrpezlivo čakáme na výsledky volieb a v tejto chvíli si užívame koniec volebnej kampane so všetkými našimi donormi a podporovateľmi v kampani, ako aj členmi tímu. Je tu zhruba 120 ľudí,” konštatoval pre TASR manažér Lunterovej kampane a jeho syn Ondrej.

Ako dodal, pozvali všetkých zástupcov politických strán a hnutí, ktorí Luntera ako nezávislého kandidáta verejne podporili. Očakáva sa príchod podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ale i kandidátov na šéfa kraja, ktorí sa vzdali v jeho prospech, Martina Klusa a Stanislava Mičeva. Pre chvíľou sa medzi hosťami objavil aj slovenský hokejista, ktorý ho verejne podporoval, Michal Handzuš.

“Pevne verím, že bude, čo oslavovať,” dodal pre TASR O. Lunter.

Pred malou chvíľou pred médiá predstúpil aj samotný kandidát Lunter.

“Otvorím dvere a vyvetrám,” reagoval na otázku, čo urobí ako prvé po nástupe do funkcie predsedu BBSK a tiež, že “vyvesí vlajku Európskej únie na budovu úradu”. Voliči pricestovali aj z veľkej diaľky. Chce, aby “banskobystrická župa bola aktívna a župa, ktorá rastie”. Podľa jeho informácií z komisií v kraji bola volebná účasť v BBSK vysoká.

 

Tibor Mikuš čaká na výsledky volieb v úzkom rodinnom kruhu

Reklama
Na snímke Tibor Mikuš

Nezávislý kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja, súčasný predseda Tibor Mikuš čaká na výsledky volieb v úzkom rodinnom kruhu v centre Trnavy. K voľbám sa rozhodol vyjadriť až po zverejnení výsledkov okolo polnoci. V prípade zvolenia by pôsobil vo funkcii už štvrté volebné obdobie.

“Nikdy som v takýchto chvíľach nerobil nejaké veľké stretnutia, chcem byť iba s najbližšími ľuďmi,” povedal pre TASR. Pred štyrmi rokmi čakanie na výsledky spestrilo stretnutie so spolužiakmi zo strednej školy, avšak aj to skončilo pred tým, ako začal štatistický úrad so zverejňovaním prvých výsledkov.

Mikuš vo volebnej kampani stavil na kontinuitu. Jeho prioritou je pokračovať v rekonštrukcii ciest, v znižovaní investičného dlhu a modernizácii budov. Podľa neho je TTSK silný ekonomicky i ľudským potenciálom, je presvedčený, že región nastúpenú cestu potrebuje a je ochotný dať mu všetky svoje pracovné sily. Ako nezávislý mal podporu Smeru-SD a SNS.

 

Doteraz jediný predseda NSK Milan Belica zatiaľ do centrály neprišiel

Na snímke Milan Belica

Volebný štáb kandidáta na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milana Belicu, ktorého podporuje súčasná vládna koalícia Smer-SD, SNS a Most–Híd, očakáva volebné výsledky v reštaurácii v širšom centre Nitry. V centrále, ktorá je v uzavretej časti oddelená od priestoru pre novinárov, sú už prítomní viacerí politici vrátane krajského šéfa Smeru Tibora Glendu, samotný Belica však zatiaľ do centrály neprišiel.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž. Z tohto dôvodu môžu Slovensku hroziť pokuty alebo zastavenie platieb pri zákazkách financovaných z eurofondov. Vyhlásila to opozičná poslankyňa Veronika Remišová v reakcii na novelu z dielne ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD), ktorú parlament v utorok prerokoval v prvom čítaní. Ak ju poslanci na ďalšej schôdzi definitívne schvália, zmeny začnú platiť od júla.

13:52

Nemecká mládež je čoraz viac nespokojnejšia a pravdepodobne by volila stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v utorok.

13:51

Švédskym colným úradom sa minulý týždeň v prístave hlavného mesta Švédska Štokholmu podarilo zadržať historicky najväčšie množstvo kokaínu. Policajný zdroj v utorkovom vysielaní švédskej televízie uviedol, že skonfiškovali približne 1,4 tony tejto drogy.

13:32

Ak chce daňovník poukázať podiel zo svojej zaplatenej dane za rok 2023 vybranej neziskovej organizácii, nadácii či občianskemu združeniu, má čas do konca mesiaca. Darovať 2 % alebo 3 % tretiemu sektoru je možné len na predpísanom tlačive v lehote do 30. apríla. Upozornila na to Drahomíra Adamčíková, hovorkyňa finančnej správy.

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali