Mimoriadny snem Za ľudí nakoniec nebude. Podľa poslankyne Marcinkovej, šéfka strany Remišová urobila z predsedníctva zastupiteľstvo Fekišoviec

Mimoriadny snem Za ľudí nakoniec nebude. Podľa poslankyne Marcinkovej, šéfka strany Remišová urobila z predsedníctva zastupiteľstvo Fekišoviec

Bratislava 29. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí na stredajšom rokovaní rozhodovalo, či zvolá mimoriadny snem. Žiada ho frakcia nespokojných členov okolo podpredsedníčky Márie Kolíkovej. Predsedníčka strany Veronika Remišová tvrdí, že malá skupina vydiera celú stranu. Šéfka poslaneckého klubu Jana Žitňanská nevylučuje odchod niektorých členov a rozpad klubu

Mária Kolíková
Na snímke podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková

Šéfka strany Remišová poukazuje na to, že nemôže sama zvolať snem, ale musí rozhodnúť predsedníctvo strany.

Reklama

„Ak niekto chce stranu rozbíjať a nie rozvíjať, nech to robí, ale mimo strany Za ľudí,“ podotkla.

Člen predsedníctva Dušan Velič si nemyslí, že sa strana v stredu rozpadne. Mimoriadny snem podľa neho nič neprinesie. Remišová má podľa neho podporu v regiónoch.

Reklama

Podľa Kolíkovej je dôležité, aby bol mimoriadny snem čo najskôr.

„My sme navrhli, aby to bol prvý septembrový týždeň. Bolo by dobré dodržať status quo, čo sa týka orgánov, aj čo sa týka prijímania členov,“ skonštatovala.

Člen predsedníctva Marek Hattas tvrdí, že aj klesajúce voličské preferencie ukazujú, že konflikt strane škodí.

„Pokiaľ sa dnes nedá hlasovať o sneme, pokiaľ sa nerozhodne, čo ďalej, berieme to tak, že snem jednoducho nebude a my sa budeme musieť ako frakcia zariadiť,“ načrtol.

Prevládajú podľa neho nálady na zvolanie snemu a opätovnú voľbu predsedu.

Reklama
Jana Žitňanská
Na snímke predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská

“Myslím si, že strana dnes utrpí vážne škody,” skonštatovala Žitňanská.

Snaha dohodnúť sa je podľa nej minimálna. Podporuje mimoriadny snem.

Okrem snemu má byť podľa Remišovej témou stredajšieho rokovania aj prijímanie nových členov či stratégia do komunálnych volieb.

Juraj Šeliga
Na snímke podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia strany okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadajú zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí.

 

Reklama

 

Veronika Remišová: Mimoriadny snem strany Za ľudí nebude, rozhodlo predsedníctvo

Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, ktorý navrhovali nespokojní členovia z frakcie Márie Kolíkovej. Po hlasovaní o tom informovala  predsedníčka strany Veronika Remišová. Podpredsedníčka strany Kolíková, ktorej frakcia žiadala zvolanie snemu, zatiaľ neoznámila svoj ďalší postup. Chce sa najprv rozprávať s členmi v regiónoch

Veronika Remišová
Na snímke predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová

„Členovia predsedníctva považujú túto otázku za uzavretú,“ vyhlásila Remišová.

Zároveň vyzvali Kolíkovej skupinu k dodržiavaniu pravidiel a k tomu, aby sa sústredili na prácu. Dodala, že nikoho nevyzýva k odchodu, odmieta však rozbíjanie strany. Oznámila, že  predsedníctvo rokuje aj o prijímaní 50 nových členov.

„Jedenásť členov predsedníctva bolo proti, desať bolo za, pani predsedníčka sa zdržala. Je zrejmé, že keby nedošlo k mocenským zmenám, hlasovanie by dopadlo inak,“ podotkla po hlasovaní Kolíková.

Naďalej si myslí, že v strane by mali dodržať status quo a nemali by sa ani prijímať noví ľudia.

Kolíková tiež informovala, že sa hlasovalo o všeobecnom uznesení predloženom Remišovou, pričom šéfka strany odmietla návrh uznesenia od člena predsedníctva Mareka Hattasa. Postupovala tak podľa nej v rozpore so stanovami.

„Praktiky pani predsedníčky sa stupňujú,“ zhodnotil Hattas.

Hovorí o vlastnom výklade stanov zo strany Remišovej.

„Myslím si, že to bol posledný klinec do rakvy strany Za ľudí,“ poznamenal.

Reklama

Podľa poslankyne Národnej rady SR Vladimíry Marcinkovej (Za ľudí) Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec.

“Najprv účelovo zmenila zloženie predsedníctva, aby stranu ovládla. Dnes vzala tým členom predsedníctva, ktorých odvolať nevie, právo predkladať svoje návrhy uznesení a diskutovať o nich,” uviedla vo svojom stanovisku.

Ako dodala, kritizuje okresných a krajských predstaviteľov strany, ktorí sa vyjadrili za zvolanie snemu a pracuje na ich odvolaní.

“Chcem sa voličom strany Za ľudí ospravedlniť, že sme ako strana zlyhali, a tak hrubo sa pomýlili pri voľbe jej lídra. Cítim sa za to spoluzodpovedná a veľmi ma to mrzí. Toto už nie je tá istá strana, ktorú som spoluzakladala s Andrejom Kiskom,“ dodala Marcinková.

Zo strany informovali, že na základe podnetov od členov strany v Prešovskom a Košickom kraji sa predsedníctvo zaoberalo slabou a nekoncepčnou organizáciou práce strany na regionálnej úrovni, nezrovnalosťami a porušovaním stanov pri rokovaní krajských orgánov strany. Predsedníctvo rozhodlo o odvolaní príslušných predsedov krajských organizácií. Za novú predsedníčku krajskej organizácie Prešovského kraja zvolilo Vieru Leščákovú, za predsedu v Košickom kraji Petra Hubu. Predsedníctvo strany rovnako schválilo prijatie 50 nových členov strany, ktorí si podali prihlášku. Schválili aj stratégiu strany pri príprave na komunálne a regionálne voľby v roku 2022.

Reklama

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadali zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí.

 

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali