Prečo na Bradle nevystúpili zástupcovia z Českej republiky? Pokračuje vojna o pravdu o Štefánikovi aj po sto rokoch?

Prečo na Bradle nevystúpili zástupcovia z Českej republiky? Pokračuje vojna o pravdu o Štefánikovi aj po sto rokoch?

Brezová pod Bradlom 6. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Oslavy stého výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika pri jeho mohyle na Bradle boli dôstojné, pekne pripravené a prilákali veľké množstvo návštevníkov. Vyvolali však aj otázky. Bola česká ignorácia osláv iba náhodou, chybou organizátorov, alebo mala nejaký iný dôvod?

Celonárodná spomienková slávnosť pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle 4. mája 2019. Na snímke zľava predseda NR SR Andrej Danko, prezident SR Andrej Kiska, predseda vlády SR Peter Pellegrini a minister obrany SR Peter Gajdoš pri Mohyle Milana Rastislava Štefánika na Bradle

Veľkolepé oslavy storočnice od smrti malého veľkého rodáka z Košarísk sa stali dôstojnou celonárodnou púťou, ktorá spojila Slovákov bez ohľadu na pôvod, vierovyznanie či politické názory. Vystúpili na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia (prezident Kiska ako jediný nespieval hymnu a ľudia ho vypískali, ale to je škoda aj komentovať), pekný prejav mala francúzska ministerka obrany Florence Parlyová, stručne a výstižne hovoril evanjelický biskup Ján Hroboň. Na stožiaroch viali vlajky piatich štátov: slovenská, česká, talianska, francúzska a americká (prečo americká?…).

Reklama

 

Prečo nevystúpil aj zástupca Českej republiky?

Reklama

Je však ťažko pochopiteľné, že na oslave nevystúpil aj zástupca Českej republiky. Veď Štefánik bol jedným zo kľúčových zakladateľov Česko-slovenskej, a teda aj českej štátnosti, bol veľmi dôležitým politikom Česko-slovenského štátu. Hoci mainstreamoví historici, politici a novinári v oboch republikách vychvaľujú rolu Masaryka a Beneša pri vzniku spoločného štátu a vynechávajú alebo zľahčujú rolu, ktorú Štefánik zohral pri oslobodzovaní Slovákov, Moravanov, Slezanov a Čechov zo žalára národov Rakúsko-Uhorska, treba otvorene povedať, že bez Štefánika by aj história českej štátnosti vyzerala celkom inak.

Práve Štefánik uvádzal Masaryka a Beneša do lepšej spoločnosti na Západe. Kým im vo vplyvných kruhoch veľmocí nepripravil pôdu tento francúzsky generál, snúbenec talianskej šľachtičnej, ich snaha o budovanie českej štátnosti nemala žiadny efekt – dovtedy boli iba bezvýznamnou súčasťou kŕdľa, obliehajúceho štáby mocností, ktoré hľadali dohodu o povojnovou usporiadaní Európy.

Napriek tomu na oslavách stého výročia nevystúpil žiadny politik, ba ani veľvyslanec  z krajiny našich českých bratov. Bola to iba náhoda? Naozaj nikomu z našich politikov nenapadlo pozvať aj hostí z Českej republiky? Alebo to bolo celé inak? Báli sa azda organizátori reakcií davu?

 

Bola za tým obava z reakcií davu?

Reklama

Nebolo v programe osláv zaradené vystúpenie zástupcu Českej republiky z obavy pred nepriateľskou reakciou zhromaždeného davu? Bolo by to logické vysvetlenie, pretože časť národa je už sto rokov presvedčená, že Štefánikova smrť nebola náhodná, ale išlo o atentát objednaný vtedajším ministrom zahraničia Edvardom Benešom.

Oficiálna mainstreamová historiografia stále tvrdí, že lietadlo havarovalo pravdepodobne následkom zlých poveternostných podmienok, nečakaného poryvu vetra, prípadne v dôsledku náhlej Štefánikovej nevoľnosti, ktorý mohol padnúť na riadiacu páku a tým spôsobiť haváriu, alebo že príčinou bol niektorý z ďalších podobných scenárov.

Ibaže je tu dosť indícií naznačujúcich, že to mohlo byť aj celkom inak.

 

Históriu písali čechoslovakisti… Ako sa to stalo naozaj?

Reklama

Väčšina historikov sa dnes prikláňa k verzii, že lietadlo spadlo nešťastnou náhodou. Áno, pri skúškach to museli hovoriť práve takto. Lenže problém je, že históriu píšu víťazi, a to veľmi často aj takým spôsobom, že cenzurujú, opakujú lži a mlčia o nepohodlnej pravde. A faktom je, že oficiálnu históriu o Štefánikovi od roku 1919 písali takmer výlučne iba čechoslovakisti a komunistickí internacionalisti, ktorým sa verzia o atentáte nehodí.

Ťažké je dopátrať sa objektívnej pravdy o histotrických udalostiach: klasická školská historiografia pracuje najmä s nazhromaždenými dobovými dokumentmi z archívov, ktoré sú však práve také, aké ich tam nechajú tí, ktorí majú kľúče od archívov. A na druhej strane, o svedectvách z ústneho podania sa dá rovnako dobre tvrdiť, že sú to tendenčné výmysly. Treba sa zmieriť s tým, že o máloktorej časti histórie budeme niekedy mať stopercentnú istotu. Jedna vec je však istá: je lepšie poznať viac verzií, než len tú jednu oficiálnu.

Informácie z dobových zdrojov o samotnej katastrofe sú rozporuplné, ako to už býva. Slovenský týždenník napríklad napísal, že lietadlo padlo z výšky asi 70 metrov, ale príčina nie je jasná. Slovenský denník naproti tomu písal, že lietadlo padalo z výšky asi 400 metrov a horelo už vo vzduchu.

Aj priamy účastník nešťastnej udalosti Jozef Švarc, ktorému Štefánik skonal v náručí, tvrdil, že z lietadla ešte vo vzduchu vyšľahli plamene a následne vybuchlo a zrútilo sa k zemi. To však odporuje dnešnej hlavnej oficiálnej verzii, podľa ktorej príčinou havárie bol poryv vetra či podobný dôvod súvisiaci s riadením a letovou trajektóriou stroja.

 

Strieľalo sa?

Švarc potom hovoril tiež to, že na lietadle nebolo vidieť stopy po guľkách. Lenže on nebol oficiálnym obhliadačom trosiek – ako teda mohol niečo také povedať bez podrobného preskúmania tej hŕby ohorených triesok a zdrapov, ktorá z lietadla zostala? Naopak, po katastrofe sa objavilo množstvo svedectiev ľudí, ktorí tvrdili, že v čase pádu lietadla počuli streľbu. Aj preto sa bezprostredne po Štefánikovej smrti vo verejnosti rozšírila verzia, že lietadlo bolo zostrelené, pravdepodobne na príkaz ministra zahraničných vecí prvej ČSR Dr. Edvarda Beneša.

Taktiež bývalý minister obrany SR Pavol Kanis, ktorý sa dlhodobo venuje téme Štefánika, spomína vyšetrovanie z roku 1927, ktoré sa konalo na podnet istého Michala Lechtu. Aj táto správa konštatuje, že na lietadlo so Štefánikom sa strieľalo. Z vyšetrovacej správy podľa Kanisa vyplýva, že na lietadlo skutočne vystrelil jednu ranu vojak Jozef Meško, ktorý držal stráž pri delostreleckých kasárňach. Občania zhromaždení na letisku však počuli tých výstrelov viac.

 

Čierna kniha minulosti

Reklama

Informačných zdrojov o Štefánikovi je veľa, popísalo sa toho o ňom už naozaj dosť. Pred časom však vyšla, napodiv práve v Českej republike, pozoruhodná kniha, ktorá prináša zaujímavú verziu svedčiacu o tom, že oficiálna (čechoslovakistická) verzia nemusí byť tak celkom pravdivá.

Publikácia s názvom „Černá kniha minulosti“ a podnadpisom „Zločiny proti lidskosti na území ČSR po roce 1945 a po únoru 1948 – kruté vzpomínky a svědkové století – vyprávění prominentú za mřížemi a dráty – dokumentace“ prináša vzácne svedectvá, pamäti a dokumenty protikomunistických bojovníkov a trýznených väzňov. Tieto zozbierali a vydali autori-exulanti Václav Bureš a Zbyněk Ludvík, ktorí strávili dlhý čas ako väzni v uránových baniach v Jáchymove a inde. Jedna kapitola tejto knihy je venovaná svedectvám a dokumentom o generálovi M. R. Štefánikovi.

Tieto svedectvá priamych účastníkov udalostí, pri ktorých vznikal česko-slovenský štát, pomerne presvedčivo opisujú, čo mohlo byť dôvodom Štefánkovej tragickej smrti – a dokonca aj vtedy, ak tragédia Štefánikovho lietadla bola naozaj nešťastnou náhodou, môžu byť dôležitým opisom vnútropolitického kontextu, v ktorom sa to všetko dialo.

 

Prečo bol Štefánik nepohodlný

Reklama

Podľa Bureša a Ludvíka, pred Štefánikovým odletom do Ruska v roku 1918 sa konalo vo Švajčiarsku stretnutie vrcholných predstaviteľov česko-slovenskej politickej reprezentácie, na ktorom Štefánik dôrazne žiadal od Beneša vysvetlenie, kam zmizli peniaze zo zbierky amerických Čechov a Slovákov, ktoré Benešovi Masaryk zveril.

Beneš nebol ochotný to vysvetliť, ale vtedy organizátor stretnutia major Ivan Štefl vytiahol noviny „Le Petit Parisien“, a prečítal z nich článok o tom, ako Dr. Beneš, nazývaný „roy de roulette” (kráľ rulety) prehral Monte Carle obrovské peniaze. Článok sa končil otázkou, odkiaľ tie peniaze boli. Beneš začal vrieskať, že to je falošné obvinenie a Štefánik vtedy mal povedať: „Tu sme v cudzine, tu sa hádať nebudeme. Vyjasníme si to pred národným súdom za prítomnosti prezidenta Masaryka.“

Prešlo niekoľko mesiacov a Štefánik sa vracal z Ruska, cez Taliansko. Vtedy jeden z účastníkov spomenutého stretnutia, Alberto Vojtěch Frič, napísal Šteflovi, ktorý sa medzitým stal konzulom ČSR v Paríži, že Beneš robí všetko pre to, aby nebol súdený za defraudáciu, a že sú dokumenty o tom, že pri Štefánikovom plánovanom návrate vlakom do vlasti má byť na neho spáchaný atentát.

Tieto informácie boli posununuté aj Štefánikovi, a ten sa preto rozhodol použiť radšej lietadlo. Netušil však, že smrť si na neho počká práve v tom lietadle…

 

Reklama

Príkaz znel: zostreľte maďarské výzvedné lietadlo!

Presný čas odletu Štefánika z Talianska sa priebežne menil, vzhľadom na nestabilné počasie a iné okolnosti, čo obhajcovia oficiálnej verzie používajú na dokazovanie, že eventuálni vrahovia v Bratislave nemohli vedieť, kedy presne Štefánik priletí. Na letisku ho však čakal dav ľudí – nie je to žiadny div, keďže prvá telefónna sieť v Bratislave začala fungovať už v roku 1884 (v Prahe v roku 1881).

Bureš a Ludvík píšu, že určenej vojenskej jednotke bola daná inštrukcia, že má priletieť maďarské výzvedné lietadlo, a príkaz, že musí byť zostrelené. Vojaci vraj už z diaľky mali spozorovať, že lietadlo má na krídlach nie maďarské, ale talianske znaky, ale príkaz je príkaz… Pri prelete lietadla nad delostreleckými kasárňami, keď bolo vo výške asi 100 metrov, vojaci dostali príkaz k paľbe, najprv salvou a potom jednotlivo. Lietadlo začalo horieť a zrútilo sa.

Bureš a Ludvík ďalej opisujú, ako po čase niektorí z vojakov začali o celej veci rozprávať, hoci boli viazaní mlčanlivosťou, a následne sa s nimi začal tajný proces. Bol prerušený, avšak títo vojaci postupne začali umierať za záhadných okolností. Bureš a Ludvík píšu o tom, ako niektorí zo strachu utiekli do zahraničia a vrátili sa až neskôr. Napokon ostali z celej jednotky nažive iba štyria, ktorí boli uväznení až v roku 1945 na 16 až 20 rokov.

 

Komisie menované Prahou povedali, že išlo o nehodu

Štefánikov brat Igor, evanjelický kňaz z Palanky v Juhoslávii, napísal v liste uverejnenom v Slovenských národných novinách v Martine: „Generálovu smrť nezapríčinila náhoda, to bola úkladná vražda! Na to poukazujú mnohé stopy, ktoré čakajú na vyšetrenie.“

Reklama

Igor Štefánik veril, že vec sa bude vyšetrovať a vyšetrovatelia dospejú k objektívnemu záveru. Praha skutočne vymenovala na šetrenie postupne niekoľko komisií, a tie všetky dospeli k rovnakému záveru: išlo o nešťastnú náhodu. Že prečo bolo tých komisií niekoľko? Dôvodom je, že napriek oficiálnym výsledkom tohto pražského vyšetrovania verejná mienka na Slovensku sa nezmenila: ľudia ostali presvedčení, že za Štefánikovu smrť je zodpovedný Beneš.

V roku 1928 bola slávnostne odhalená Štefánikova mohyla na Bradle. Vystúpil tam aj Igor Štefánik, ktorý opätovne protestoval proti tomu, že sa nič nevyšetrilo a poukázal aj na neprítomnosť Beneša na akcii. Na veci sa však už nič nezmenilo a príbeh Štefánikovej smrti sa postupne stal iba smutnou kapitolou histórie.

Beneš sa v nasledujúcich rokoch stal kľúčovou postavou českej imperiálnej politiky voči Slovensku a mal svoj podiel aj na tom, čo sa dialo po druhej svetovej vojne. Burešova a Ludvíkova kniha opisuje zákulisie jeho zradnej a dvojtvárnej politiky, spomína jeho telegram legiónárom v Rusku, zakazujúci im bojovať proti boľševikom, odmietnutie prevozu zbraní cez naše územie pre Poliakov na ich boj proti boľševikom, a pod. A spomínajú tiež celý rad prípadov, kde dal Beneš nejakým spôsobom odstaviť nepohodlných ľudí, ako boli Antonín Švehla, Ivan Štefl, Karel Pergler, Jan Masaryk, Alberto Vojtěch Frič, Antonín Sum, generál Radola Gajda a ďalší. Bol napokon jednou z jeho obetí aj generál Milan Rastislav Štefánik?

Istotu o tom, ako sa to naozaj stalo, asi nebudeme mať nikdy, ale neúčasť českého zástupcu na storočnici Štefánikovej smrti nie je dobrou vizitkou a podporuje skôr nedôveru k oficiálnej verzii. Zdá sa, že boj za pravdu o Štefánikovi neustal ani sto rokov po jeho smrti…

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali