USA 23. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vaše telo produkuje vitamín D vždy, keď je pokožka priamo vystavená slnečnému žiareniu. Preto sa mu často hovorí “slnečný vitamín”. Vitamín D však môžete tiež konzumovať. Jesť dostatok potravín bohatých na vitamín D je jedným z najlepších spôsobov, ako žať všetky jeho prínosy pre zdravie
Ako uvádza web Eat This, Not That, vitamín D posilňuje kosti, ale výskum ukazuje, že to nie je všetko. Podľa webu totiž vitamín D tiež:
– bojuje s prechladnutím posilnením imunitného systému
– zmierňuje zápal
– môže zmierniť príznaky depresie
– znižuje riziko niektorých nádorových ochorení
– môže odvrátiť erektilnú dysfunkciu.
Potraviny s najvyšším podielom vitamínu D
V tejto súvislosti sme našli najlepšie potraviny bohaté na vitamín D a zoradili ich podľa účinnosti. Až nabudúce navštívite supermarket, nezabudnite si tak pridať do košíka niekoľko z týchto zdravých potravín.
Biele huby vystavené ultrafialovému svetlu
Obsah vitamínu D (na 1 šálku): 25,2 mcg / 1 000 MJ (126 % denného príjmu)
Keď sú huby vystavené slnečnému žiareniu alebo UV lampe (ultrafialové svetlo), môžu generovať vysokú hladinu vitamínu D2, vychádza zo štúdie publikovanej v časopise Nutrients. V skutočnosti táto metóda vedie k tomu, že huby majú hladinu vitamínu D vyššiu ako väčšina potravín obsahujúcich vitamín D.
Varený losos nerka
Obsah vitamínu D (na 85 gramov filety): 14,2 mcg / 570 MJ (71 % denného príjmu)
Na vrchole nášho zoznamu je losos nerka. Len jedna porcia totiž poskytuje viac vitamínu D, ako je odporúčaný denný príjem. Bonusom je to, že táto ryba prekypuje omega-3 mastnými kyselinami.
Filet z lososa obyčajného
Obsah vitamínu D (na 85 gramov filety lososa): 11,1 mcg / 447 MJ (56 % denného príjmu)
Ak dávate prednosť maslovej štruktúre lososa, potom máte šťastie. Losos chovaný tiež obsahuje vysoké hladiny vitamínu D: viac ako polovicu odporúčaného denného príjmu.
Raňajkové cereálie s vitamínom D
Obsah vitamínu D (na 1 porciu): 2 mcg / 80 MJ (10 % denného príjmu)
Niektoré obilniny majú v každej porcii 10 percent denného odporúčaného príjmu vitamínu D. Skombinujte to sa 3/4 šálky odstredeného mlieka a budete mať 20 percent denného príjmu.
Konzervovaný biely tuniak vo vode
Obsah vitamínu D (na porciu): 1,7 mcg / 68 MJ (9 % denného príjmu)
Pohodlný spôsob, ako sa dostať k vitamínu D, je obstarať si konzervu tuniaka. Vyberte si však tuniaka bieleho, aby ste zo šalátu s tuniakom získali trochu viac vitamínu D.
Vajcia
Obsah vitamínu D (v 1 veľkom vajci): 1,2 mcg / 50 MJ (6 % denného príjmu)
Žĺtok celého vajcia vám síce môže do tanierika pridať nejaké kalórie, ale tiež obsahuje rad prospešných živín, vrátane vitamínu D. V skutočnosti vám dá omeleta s tromi vajcami takmer 20 percent denného príjmu. Odporúčame pridať do zmesi tiež zeleninu.
Konzervované sardinky v oleji
Obsah vitamínu D (na 2 sardinky): 1,2 mcg / 46 MJ (6 % denného príjmu)
Sardinky sú perfektnou desiatou pre posilnenie zdravia kostí. Nielen, že sú bohaté na vápnik, ale tiež obsahujú vitamín D, ktorý pomôže vášmu telu absorbovať vápnik.
Varené huby šiitake
Obsah vitamínu D (na jednu šálku): 1 mcg / 41 MJ (5 % denného príjmu)
Ak sa nemôžete dostať k hubám vylepšeným UV žiarením, môžete sa vždy rozhodnúť pre huby šiitake. Sú vynikajúcim doplnkom v omelete, tiež si ich môžete dať ako vyprážané hranolky alebo do šalátu.