Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. “Škodíte Slovensku!” Odznelo viacero útokov

Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. “Škodíte Slovensku!” Odznelo viacero útokov

Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)

 

V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb medzi predsedom Národnej rady Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a bývalým ministrom zahraničia Ivanom Korčokom. Diskusiu organizovala mainstreamová televízia Markíza

Pellegrini, Korčok
Na snímke Peter Pellegrini a Ivan Korčok

21:35 – V záverečnom posolstve divákom líder Hlasu-SD a predseda NR SR uviedol, že prezident, ktorého občania zvolia už túto sobotu a 6. apríla, bude na čele republiky stáť minimálne päť rokov. Slovensko má podľa neho dosť konfliktov a malo by sa začať zjednocovať. Prezident by podľa Pellegriniho nemal byť prezidentom koalície ani opozície, ale mal by byť prezidentom ľudí.

Reklama

Ivan Korčok voličom odkázal, že sú na stole dve alternatívy. Prvá je tá, že súčasná vládna moc dostane do rúk aj prezidentský palác. Uviedol, že druhou možnosťou je jeho kandidatúra, ktorá vraj zabezpečí riadne fungovanie demokratických inštitúcií. Korčok v posolstve zároveň pozval ľudí na protivládne protesty. Uviedol, aby ľudia prišli aj s vlajkami. “Lebo aj my sme vlastenci!” Odkázal liberálny kandidát Ivan Korčok. Neskôr po relácii Korčok spresnil, že v podstate ani nepôjde o protest, ale skôr o jeho stretnutie s ľuďmi a s občianskou spoločnosťou, kde chce prezentovať svoje vízie.

21:20 – Peter Pellegrini avizuje, že ešte príde ku zúčtovaniu krokov bývalých vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Pellegrini kritizuje Korčoka, že bol “verným ministrom” týchto vlád, ktoré vôbec neposúvali Slovensko vpred.

Reklama

Pellegrini ubezpečil, že pokiaľ by sa stal prezidentom, nehrozil by pád vlády ani rozpad jeho strany Hlas-SD. Všetci poslanci Hlasu budú podľa neho naďalej podporovať súčasnú koalíciu.

21:10 – Moderátor Kovačič pripomenul, že Korčok v súčasnosti kritizuje vládu za to, že sa minister zahraničia Juraj Blanár stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, no v minulosti si s Lavrovom podal ruky i Korčok. Korčok uviedol, že ide o rozdiel o veľkosti niekoľkých svetelných rokoch. V súčasnosti sa podľa neho s nestretáva takmer nikto. Podľa Korčoka ide o veľký problém a zradu. Tvrdí, že takéto kroky vlády vedú ku strate dôvery v niektorých západných štátoch. Pellegrini uviedol, že nemá problém s tým, že sa Korčok stretol s Lavrovom, ani to, že sa s ruským šéfom diplomacie stretol súčasný minister zahraničných vecí Blanár.

20:58 – Pellegrini dodal, že aktuálne už nastal čas na mierové debaty. Po tom, čo Západ mobilizoval zbrane a pomohol Ukrajine s jej ofenzívou, ukázalo sa, že takáto cesta nevedie k úspechu. Vyjadril sa aj ku útokom Korčoka v súvislosti s tým, že aj napriek vyhláseniam vlády dochádza ku odosielaniu zbraní zo Slovenska na Ukrajinu. Podľa Pellegriniho dochádza iba ku komerčnému predaju zbraní, napríklad húfnic Zuzana. Dodal, že zo štátnych rezerv už na Ukrajinu neprúdia zbrane. Pellegrini zároveň hovorí, že súhlasí s tým, že na Ukrajine dochádza ku agresii Ruska a že Slovensko nemôže uznať jednostranne násilím zabrané územia. Dodal, že Slovensko je konzistentné, keď neuznáva Kosovo a aktuálne ani autonómiu území pod kontrolou RF na východe Ukrajiny.

Peter Pellegrini hovorí o tom, že viac ako 80 % Slovákov si želá zastavenie bojov a začiatok rokovaní o mieri. Preto by mal prezident toto želanie národa vypočuť. Ivan Korčok hovorí o tom, že Pellegrini zneužíva verejnú mienku, ktorú on a súčasná vláda vytvorili. “Toto je ten cynizmus vo vašom prevedení!” Obvinil Pellegriniho kandidát Ivan Korčok. Korčok si myslí, že vláda hazarduje so zahranično-politickým smerovaní SR.

Pellegrini, Korčok
Na snímke Peter Pellegrini a Ivan Korčok

20:50 – Podľa Ivana Korčoka sa vraj Slovensko neudáva dobrým smerom. Súčasná vláda podľa neho koncentruje moc do svojich rúk. Podľa jeho slov začína dochádzať ku pokusu o ovládnutiu RTVS. Korčok podotkol, že vládna koalícia spolu s Pellegrinim “škodia Slovensku”. Pellegrini reagoval a uviedol, že naozaj nerozumie tomu, že niekto môže označiť za škodenie Slovensku to, že vláda má protivojnový postoj a odmieta militantné vyhlásenia Západu.

Reklama

20:45 – Peter Pellegrini uviedol, že sa debate s Korčokom nevyhýbal. Dodal, že prijal pozvanie od TV Markíza na priamy duel s Korčokom. Korčok uviedol, že Pellegrini mal odmietnuť ponuky na podobné diskusie v iných mediách. Podľa Pellegriniho išlo o “zvláštne diskusie” v denníku SME a Denníku N, kde sa predávali vstupenky. “To som mal ísť do diskusii, kde chudáci ľudia museli kupovať lístky? No prepáčte…”

20:35 – Začala diskusia Prezident 2024 televízie Markíza. Politológ Radoslav Štefančík sa domnieva, že pôjde o slušnú a odbornú debatu. Neočakáva tvrdé útoky ani z jednej strany. Oboch politikov označil za “systémových kandidátov”. Podľa neho si dnes voliči môžu urobiť finálnu mienku o Korčokovi a Pellegrinim a niektorí zatiaľ váhajúci by sa mohli aj rozhodnúť.

20:16 – Obaja kandidáti sa po úpravách v maskérni presúvajú do štúdia. TV Markíza zatiaľ pripomenula, že dnes došlo ku vzdaniu sa kandidatúry šéfa SNS Andreja Danka v prospech pronárodného kandidáta Štefana Harabina. Téme sme sa venovali v tomto článku.

Diskusia by sa mala začať presne o 20:30. Každý z kandidátov má mať 20 minút čistého času. Na konci diskusie majú obaja ďalšiu jednu minútu na príhovor potenciálnym voličom.

Pred reláciou sa tiež diskutovalo o tom, čo môže ovplyvniť výsledok volieb a očakávaný súboj Korčoka a Pellegriniho v druhom kole. Na jednej strane by podľa politológa Radoslava Štefančíka mohli Pellegrinimu v druhom kole veľmi pomôcť voliči Štefana Harabina. Na druhej strane je otázne, či budú pred druhým kolom zverejnené nejaké kompro materiály, čo avizuje šéf OĽaNO Igor Matovič.

Reklama
Na snímke uprostred Peter Pellegrini a Ivan Korčok pred diskusnou reláciou TV Markíza, 18. marca 2024 v Bratislave

20:10 – Peter Pellegrini prichádza do budovy Markízy. Pred diskusiou s Ivanom Korčokom uviedol, že dúfa, že debata bude konštruktívna a nebude prehnane konfrontačná. Podľa neho by sa voliči nemali rozhodovať na základe jednej debaty, ale na základe dlhodobej práce a postojov politikov.

Očakávanú diskusiu moderuje redaktor Michal Kovačič. Má ísť o jediný priamy mediálny duel medzi Korčokom a Pellegrinim pred prvým kolom volieb hlavy štátu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali