Požiar v muničnom sklade v Krasnojarskom kraji je uhasený, tvrdí ministerstvo

Požiar v muničnom sklade v Krasnojarskom kraji je uhasený, tvrdí ministerstvo

Moskva 6. augusta 2019 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Požiar v sklade munície v blízkosti mesta Ačinsk v Krasnojarskom kraji je už úplne zlikvidovaný. Informovalo o tom v utorok ruské ministerstvo obrany. Príslušné úrady medzičasom odvolali zákaz preletov lietadiel nad postihnutou zónou

Záber z výbuchu

Podľa agentúry Interfax ministerstvo dodalo, že v súčasnosti už v sklade nie sú žiadne ohniská požiaru. Celú plochu ešte dohášajú za pomoci vojenských lietadiel a vrtuľníkov.

Reklama

Podľa agentúry TASS bol na miesto vyslaný tím špecialistov na likvidáciu následkov mimoriadnych situácií z Moskvy, ktorí majú k dispozícii aj multifunkčné robotické zariadenia Uran-14.

Námestník ruského ministra obrany Dmitrij Bulgakov už v utorok ráno informoval, že detonácie zásob výbušnín vo vojenskom muničnom sklade pri dedine Kamenka v okrese Ačinsk už ustali.

Reklama

Z asi 100-tisícového mesta Ačinsk bolo evakuovaných viac ako 9500 ľudí. Ďalších najmenej 6000 ľudí opustilo svoje domovy na základe vlastného rozhodnutia z obavy o život a zdravie. Časť ruských médií informovala, že aj riadená evakuácia mala miestami chaotický priebeh.

 

8:30 Požiar a výbuchy v muničnom sklade v Rusku si vyžiadali 12 zranených

Detonácie zásob výbušnín vo vojenskom muničnom sklade pri dedine Kamenka v okrese Ačinsk v Krasnojarskom kraji na ruskej Sibíri už ustali. Hrozba výbuchu jednotlivých kusov munície však naďalej pretrváva, informoval v utorok námestník ministra obrany Dmitrij Bulgakov. Dodal, že predbežne sa za príčinu požiaru považuje zlyhanie ľudského faktora.

Ako uviedla agentúra Interfax, požiar v sklade so zásobami výbušniny používanej pri výrobe delostreleckej munície vypukol v pondelok okolo poludnia SELČ na území jedného zo skladov vojenskej jednotky v okrese Ačinsk na západe Krasnojarského kraja. Požiar spôsobil výbuchy, ktoré trvali niekoľko hodín.

Reklama

V obciach nachádzajúcich sa v okruhu 20 kilometrov od miesta mimoriadnej udalosti bola nariadená evakuácia. V celom okrese platí stav núdze. Vzdušný priestor nad daným územím bol uzavretý. Zastavená bola aj vlaková doprava po neďalekej vetve Transsibírskej železnice. Uzavretá bola i rýchlostná cesta medzi mestami Ačinsk a Užur.

Zranených bolo 12 ľudí, ich životy podľa Interfaxu nie sú ohrozené. Rozhlasová stanica Echo Moskvy uviedla, že jedna osoba je nezvestná. Správu o smrti jedného človeka však ministertstvo obrany nepotvrdilo, uviedla agentúra TASS.

Podľa zdroja z ministerstva obrany horieť začalo v dvoch úložiskách, kde sa nachádzalo približne 25.000 kusov munície. Tlaková vlna povybíjala sklené výplne v oknách na domoch v okolí i na vozidlách. Zdroj uviedol, že úlomky črepín vybuchujúcich granátov dopadali až do vzdialenosti 15 kilometrov od dejiska požiaru. Oheň zničil hasiace zariadenie umiestnené na území vojenského objektu, ktorý je uzavretý a strážený.

Krasnojarský kraj je jedným zo sibírskych regiónov, kde vyčíňajú mohutné lesné požiare, ktoré spôsobili veľké znečistenie ovzdušia v osídlených oblastiach. Po vlne kritiky za nečinnosť vedenie krajiny nariadilo, aby sa do požiarmi zasiahnutých oblastí vyslali ako posily aj príslušníci ruskej armády, ktorí pomáhajú hasičom a záchranárov z ministerstva pre mimoriadne situácie.

Ako napísal spravodajský server Novaja gazeta, kým ministerstvo obrany následne informovalo, že v Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti boli v priebehu štyroch dní uhasené lesné požiare na ploche s rozlohou vyše 700.000 hektárov, štátny úrad na ochranu lesov (Avialesoochrana) uviedol, že za pomoci 87 hasičských lietadiel sa za štyri dni spoločným úsilím všetkých zapojených subjektov podarilo uhasiť plamene vyčíňajúce na území s rozlohou 20.700 hektárov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali