Danko mimoriadnu schôdzu k sociálnym opatreniam a Istanbulskému dohovoru musel prerušiť, Beblavý chcel byť ako Matovič. V parlamente zostane aj cez noc

Danko mimoriadnu schôdzu k sociálnym opatreniam a Istanbulskému dohovoru musel prerušiť, Beblavý chcel byť ako Matovič. V parlamente zostane aj cez noc

Bratislava 18. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) schválili program mimoriadnej 58. schôdze, na ktorej budú rokovať o sociálnych opatreniach, zrušení diaľničných známok a o Istanbulskom dohovore

Na snímke poslanci Národnej rady SR, zľava Alan Suchánek, Viera Dubačová, Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Martin Poliačik a Jozef Mihál počas zasadnutia mimoriadnej schôdze

Za otvorenie schôdze hlasovalo 78 z 92 prítomných poslancov. Podporili ju poslanci Smeru – sociálnej demokracie (Smeru-SD), Slovenskej národnej strany, Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS), Eduard Adamčík z klubu Most-Híd či nezaradení poslanci okolo Ľubomíra Galka, ktorí pred časom odišli zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) a vstúpili do Demokratickej strany.

Reklama

Taktiež zahlasovali za program schôdze nezaradení poslanci Peter Marček, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek, Jana Nehézová, Milan Špánik a Juraj Kolesár.

Poslanci za koalíciu strán Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia priniesli na rečnícky pult v NR SR tortu, ktorá má symbolizovať politické manželstvo strán Smer-SD a ĽSNS. Keďže šestica poslancov nechcela opustiť rečnícky pult, predseda parlamentu prerušil schôdzu do zajtra.

Reklama

Na schôdzi tak budú členovia zákonodarného zboru rozhodovať o zavedení trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a o vyslovení súhlasu s prijatím Istanbulského dohovoru. O uvedených zákonoch budú rozhodovať v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Schôdza je prerušená. Dôvodom je šestica poslancov, ktorí pod vedením Beblavého nechceli opustiť rečnícky pult

Mimoriadna 58. schôdza Národnej rady SR je prerušená. Dôvodom sú šiesti poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu) Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová, ktorí ani po opakovaných výzvach predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) nechcú opustiť rečnícky pult. Danko v tejto súvislosti zvolal na 13:45 poslanecké grémium, na ktorom sa má vzniknutá situácia vyriešiť. Spomínaných poslancov požiadal, aby odišli zo sály a už sa na schôdzi nezúčastňovali.

Beblavý sa počas blokovania a počas Dankovej reči celý čas s istou dávkou arogancie díval Dankovi do očí, kým jeho súputnici mu boli chrbtom.

Reklama

Zrejme raketovo narastajúce preferencie OĽaNO primäli Beblavého k podobnej aktivite, aké charakterizujú skôr lídra OĽaNO Igora Matoviča. Jeho blokáda rečníckeho pultu tak pôsobila značne neautenticky

 

Poslanci dnes o zákonoch rokovať nebudú. Schôdza bude pokračovať v stredu o 9:00

Poslanci Národnej rady SR dnes nebudú rokovať o návrhoch zákonov programu mimoriadnej 58. schôdze parlamentu. Schôdza bude pokračovať v stredu o 9:00. Členom zákonodarného zboru to po rokovaní poslaneckého grémia oznámil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Dôvodom prerušenia schôdze sú šiesti poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubáčová, ktorí ani po opakovaných výzvach Danka nechceli opustiť rečnícky pult.

 

Reklama

 

Progresívne Slovensko (PS)/Spolu chce ďalej pokračovať v parlamentnom proteste s tým, že odmietajú opustiť rečnícky pult v rokovacej sále. Vyhlásil Beblavý. Odmietol však prezradiť detaily ďalšieho postupu. Ako však neskôr povedal agentúre SITA poslanec Martin Poliačik, za rečníckym pultom zostanú celú noc a aj zajtra.

„Nebojíme sa pána Danka a ani jeho vyhrážok. Môže nám zobrať platy, ale myslím si, že každému je jasné, že to nerobíme kvôli platom,“ povedal Beblavý. Poďakoval poslancom opozície, ktorí sa protestujúcich zastali a podľa Beblavého im sľúbili pomoc v prípade inzultácie.

Podpora schôdze od nezaradených poslancov okolo Ľubomíra Galka ho podľa vlastných slov prekvapila. “Nikdy by mi to nenapadlo, viac k tomu neviem povedať, lebo nerozumiem ich dôvodom,” podotkol s tým, že je to pre neho nepochopiteľné.

Podobne bývalých členov SaS vníma aj poslanec Martin Klus (SaS). “Evidentne im nezáleží na tom, aký bude osud 800 miliónov eur,” poznamenal.

Prerušením schôdze sa podľa neho niečo vyrieši. “Pokiaľ viem, kolegovia sú pripravení blokovať rokovaciu sálu aj zajtra, prípadne až do volieb. Trvajú na tom, že o legálnosti schôdze musí rozhodnúť súd,” vysvetlil.

“Táto schôdza je pre nás sklamaním,” skonštatoval Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že je to populistický krok a panika Smeru-SD a SNS z padajúcich preferencií. Pripomenul tvrdenia koalície pri predchádzajúcich schôdzach, keď presunuli z programu niekoľko aj opozičných návrhov a argumentovali i relatívne krátkym časom pred voľbami.

Heger zdôraznil, že keďže sa schôdzu otvoriť podarilo, OĽaNO je pripravené o návrhoch v pléne diskutovať. Obštrukcie Beblavého komentoval tým, že každý si volí spôsob, akým chce prezentovať svoju politiku.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali