Politológ Horský: Pravica je pred eurovoľbami roztrieštená, ako ešte nikdy predtým

Politológ Horský: Pravica je pred eurovoľbami roztrieštená, ako ešte nikdy predtým

Bratislava 21. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Horský tvrdí, že voliči stranám nevedia odpustiť, že dobrovoľne pustili z rúk vládnu moc a ani následná sebareflexia nebola dostatočne presvedčivá

Na Slovensku je dlhodobá tradícia jednej silnej politickej strany, ktorá viaže približne tretinu voličov, pričom zvyšok elektorátu je rozdelený medzi väčšie množstvo slabších subjektov. V čase pred aktuálnymi voľbami do Európskeho parlamentu je však pravicová časť politického spektra roztrieštená tak, ako ešte nikdy v histórii Slovenska. Týmito slovami reagoval politológ Michal Horský na fakt, že podľa posledného prieskumu agentúry Focus sa okolo postupovej päťpercentnej hranice pohybuje až sedem subjektov.

Reklama
Na snímke Michal Horský (vľavo v prvom rade)

Oľano dosiahlo v prieskume agentúry Focus v máji podporu 5,3 percenta voličov (ešte v apríli to bolo 9,1), SDKÚ-DS 5,3 percenta (v apríli 7,1), Most-Híd 5,1 percenta (6,9 v apríli), SMK 5,0 percenta (v apríli 4,8), NOVA 4,9 percenta (4,7 v apríli), SNS 4,3 percenta (5,1 v apríli) a SaS 4,1 percent (v apríli 4,9).

“Taký stupeň roztrieštenosti podpory politických strán, ktoré sa pohybujú na hranici piatich percent, aký zaznamenávame od pádu vlády Ivety Radičovej, na Slovensku nemá obdobu,” povedal Horský. Dodal, že voliči týmto stranám nevedia odpustiť, že dobrovoľne pustili z rúk vládnu moc a ani následná sebareflexia nebola dostatočne presvedčivá. “Navyše sme svedkami neskrývaného generačného zápasu na politickej scéne,” dodal politológ.

Reklama

Významný vplyv na preferencie pravicových strán podľa neho zaznamenala Sieť Radoslava Procházku (v máji 13,3 percenta), ktorá však sama v eurovoľbách nekandiduje. Procházka vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) podporil SaS, ktorá mu predtým poskytla svoju podporu v čase prezidentskej kandidatúry. “Keďže SaS postavilo kultivovaného lídra eurokandidátky Jána Oravca, a má aj podporu Radoslava Procházku, je možné, že pozitívne prekvapí,” povedal Horský. Celkový trend v prípade SaS je však podľa neho postupné oslabovanie podpory voličov a liberáli patria medzi subjekty, ktorým najviac hrozí opustenie parlamentných lavíc v roku 2016.

“Národne orientované strany SMK a SNS v poslednej dobe zosilneli, presúvajú sa z mimoparlamentných pozícií na zvoliteľné a tiež môžu v eurovoľbách prekvapiť ziskom mandátu,” konštatoval Horský. “V diskusiách v priebehu posledného roka sa politika nového vedenia SNS a predsedu Andreja Danka usiluje o rehabilitáciu hodnôt strany a prekonanie negatívneho imidžu jej bývalého lídra Jána Slotu,” poznamenal Horský s tým, že takáto politika postupne zvyšuje koaličný potenciál SNS.

SMK podľa neho zabodovala v prezidentských voľbách so svojim kandidátom Gyulom Bárdosom, tentokrát však nasadila bývalého predsedu a je podľa neho otázne, či už nie je z hľadiska voličov “opotrebovaný”. Zároveň však ocenil konsenzuálne postoje Pála Csákyho vo verejných vystúpeniach.

“Most-Híd sa v posledných týždňoch usiluje o vnútornú zmenu, angažoval Luciu Žitňanskú a zrejme chce vo vyššej miere osloviť aj slovenského voliča,” poznamenal Horský s tým, že je otázkou, či sa to podarí už v eurovoľbách.

Negatívne vidí perspektívy SDKÚ-DS a OĽaNO. “SDKÚ-DS stále nie je v stave zastaviť eróziu strany a odchody svojich politikov,” poznamenal Horský. “OĽaNO je dnes klasický predstaviteľ antipolitiky, nemá v zahraničí partnerov,” dodal s tým, že určitou paralelou k OĽaNO by mohol byť český Úsvit Tomia Okamuru. “Ich štvorčlenná družina bude mať stále väčší problém udržať jednotu poslaneckého klubu, aj podporu verejnosti. Na jeseň budú komunálne voľby a neviem, čo urobia. Buď ich odignorujú, alebo si môžu dať inzerát, aby sa im hlásili záujemcovia o kandidatúru na komunálnej úrovni,” poznamenal Horský.

Reklama

Čo sa týka Smeru-SD a KDH, obe strany sú podľa neho v porovnaní so zvyškom politického spektra preferenčne stabilizované. “Pri takomto roztrieštení politickej scény dáva akú-takú istotu svojim voličom KDH a priaznivci Smeru môžu byť tiež spokojní,” povedal s tým, že ani volebný úspech Smeru-SD nie je vopred určený a voliči tejto strany by nemali predčasne “prepadať eufórii”.

ru

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

Cameron v Kir
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali