Pohľad do minulosti: 15. septembra sa narodila prvá dáma detektívneho žánru Agatha Christie

Pohľad do minulosti: 15. septembra sa narodila prvá dáma detektívneho žánru Agatha Christie

Bratislava 15. septembra 2015 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP/Invision-Richard Shotwell, archív)

 

15. septembra

Na kombosnímke Agatha Christie a herec Tommy Lee Jones

 

Reklama

Narodenia

1254 – narodil sa taliansky cestovateľ Marco Polo. V rokoch 1271 – 1295 podnikol cestu do Ázie a po návrate do Benátok ho uväznili. Vo väzení spoluväzňovi nadiktoval svoje zážitky – cestopis známy ako Il Milione. Zomrel v roku 1324.

Reklama

1867 – narodil sa český básnik, bard sliezskeho ľudu Petr Bezruč, vl. m. Vladimír Vašek. V zbierke Slezské písně vyjadril odpor proti sociálnemu útlaku. Jadro Slezských písní tvoria básne Kantor Halfar, Maryčka Magdonova. Ďalšie dielo: básnická skladba Stužkonoska modrá, zbierka básní Přátelům a nepřátelům. Zomrel v roku 1958.

1890 – narodila sa anglická spisovateľka Agatha Christie. Autorka detektívnych hier (Pasca na myši), poviedok a románov (Vražda Rogera Ackroyda, Desať malých černoškov, Vražda na fare, Zabudnutá vražda). Zomrela v roku 1976.

1894 – narodil sa francúzsky režisér Jean Renoir. Bol predstaviteľom poetického realizmu, nakrútil nemé filmy Nana, Dievčatko so zápalkami a zvukové Fena, Toni, Výlet do prírody, Veľká ilúzia, Raňajky v tráve. O svojom živote a diele napísal knihu Môj život a moje filmy. Syn impresionistického maliara Pierre-Augustea Renoira. Zomrel v roku 1979.

1921 – narodil sa dramatik Ivan Bukovčan, dlhoročný dramaturg Slovenského filmu. Napísal napríklad drámy Diablova nevesta, Pštrosí večierok, Kým kohút nezaspieva, Slučka pre dvoch alebo Domáca šibenica a filmové scenáre, napríklad Pieseň o sivom holubovi, Zvony pre bosých či triptych Medená veža, Orlie pierko, Stratená dolina. Zomrel v roku 1975.

1928 – narodil sa spevák a herec Jozef Kuchár. Začínal v košickej opere, neskôr pôsobil v Opere SND v Bratislave a v českých činoherných divadlách. Od roku 1955 až do roku 1991 bol sólistom spevohry Novej scény v Bratislave. Uplatnil sa v klasických operetách, muzikáloch i hudobných komédiách, napríklad Poľská krv, Cigánsky barón, My Fair Lady či Loď komediantov, interpretoval populárne piesne, najmä skladateľa Gejzu Dusíka. Vydal album Moje najmilšie. Zomrel v roku 2009.

Reklama

1930 – narodil sa český herec Petr Haničinec. Z filmov a televíznych inscenácií: Žena za pultem, Okres na severu, Synové a dcery Jakuba skláře, Čas sluhů a i. Zomrel v roku 2007.

1946 – narodil sa americký režisér, scenárista a producent Oliver Stone. Presadil sa ako autor a režisér ľavicovo orientovaných drám. Držiteľ dvoch Oscarov za réžiu – z roku 1987 za film Čata a z roku 1990 za Narodený 4. júla. V roku 1979 získal tiež cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za scenár snímky Polnočný expres. Režisér životopisných filmov J.F.K., Doors, Nixon, Alexander Veľký, W., Snowden alebo snímok Salvador, Wall Street, Medzi nebom a zemou, Takí normálni zabijaci, Ešte sa môžeš vrátiť, Rozhodne sa v nedeľu, World Trade Center, Wall Street: Peniaze nikdy nespia, Divosi a i.

1946 – narodil sa americký herec a režisér Tommy Lee Jones. V roku 1994 získal Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe filmu Utečenec. Známy je však najmä ako Agent K z komediálnej sci-fi série Muži v čiernom. Ďalej účinkoval napríklad vo filmoch J.F.K., Medzi nebom a zemou, Takí normálni zabijaci, Batman navždy, Šerifovia, Dvojnásobné obvinenie, Štvanec, Zajtra nehráme!, V údolí Elah, Táto krajina nie je pre starých, Lincoln, Druhá šanca, Mafiánovci, Jason Bourne, Villa Capri a i.

1960 – narodil sa operný spevák, barytonista Martin Babjak. Študoval na bratislavskom konzervatóriu a na speváckej škole Centro di perfezionamento cantanti lirici pri Teatro alla Scala v Miláne. Profesionálnu dráhu začal v Banskej Bystrici, od roku 1989 spieval v Opere SND, kde pôsobil do septembra 2006. Hosťuje v zahraničí a známy je aj ako otužilec zo skupiny Ľadové medvede.

1971 – narodil sa americký herec Josh Charles. Známy je najmä ako Will Gardner zo seriálu Dobrá manželka. Predstavil sa napríklad aj v televíznych projektoch Štúdio šport, V odbornej starostlivosti, Masters of Sex alebo Unbreakable Kimmy Schmidt. Zahral si tiež vo filmoch ako Spolok mŕtvych básnikov, Nepovedzte mamičke, že opatrovateľka zomrela, On, ona a ja, Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), Štyria bratia, Predám šéfa či Vtáci a ľudia.

Reklama

1977 – narodila sa anglická modelka Sophie Dahl, vl. m. Sophie Holloway. Vnučka legendárneho spisovateľa Roalda Dahla sa venuje aj písaniu a vareniu. Je autorkou novely The Man with the Dancing Eyes, románu Playing With the Grown-ups a tiež kuchárskych kníh Miss Dahl’s Voluptuous Delights a From Season To Season. V televízii mala reláciu o varení The Delicious Miss Dahl.

1977 – narodil sa anglický herec Tom Hardy. Z filmografie: Čierny jastrab zostrelený, Star Trek X: Nemezis, Zúčtovanie, Po krk v extáze, RocknRolla, Bronson, Počiatok, Jeden musí z kola von, Zem bez zákona, To bude boj!, Návrat Temného rytiera, Revenant Zmŕtvychvstanie, Mad Max: Zbesilá cesta, Dieťa 44, Legendy zločinu, Dunkirk. V rokoch 2014 – 2017 sa predstavil v seriáli Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu a od roku 2017 účinkuje v sérii Taboo.

1984 – narodil sa mladší syn britského korunného princa Charlesa a princeznej Diany, princ Harry, celým menom Henry Charles Albert David. Vojvoda zo Sussexu sa v máji 2018 oženil s bývalou americkou herečkou Meghan Markle.

 

Úmrtia

1978 – zomrel nemecký letecký konštruktér Willy Messerschmitt. Stal sa najväčším výrobcom leteckej techniky hitlerovskej Luftwaffe. Vyvíjal prúdové stíhačky. Narodil sa v roku 1898.

1989 – zomrel americký básnik a prozaik Robert Penn Warren. Napísal literárne učebnice Rozumieť próze a Rozumieť poézii. Vrcholom jeho literárneho diela sú politické romány Pri nebeských bránach a Všetci sú zbrojnoši kráľovi. Narodil sa v roku 1905.

2004 – zomrel americký gitarista Johnny Ramone, vl. m. John William Cummings. Známy je z punk-rockovej kapely Ramones, ktorá fungovala v rokoch 1974 až 1996 a patrí medzi najvplyvnejšie kapely všetkých čias. Od roku 1976 do júla 1995 vydali štrnásť štúdioviek, na konte majú tiež množstvo kompilácií, koncertných záznamov či singlov ako Blitzkrieg Bop, Sheena Is A Punk Rocker, Rockaway Beach, Do You Wanna Dance? alebo Rock ‘n’ Roll High School. Kapelu, v ktorej pôsobilo viacero hudobníkov, pričom všetci používali priezvisko Ramone, uviedli v roku 2002 do Rock’n’rollovej siene slávy. V roku 2011 dostala formácia Grammy za celoživotný prínos. Johnny Ramone sa narodil v roku 1948.

2008 – zomrel anglický hudobník Richard Wright. Jeden zo zakladajúcich členov skupiny Pink Floyd. Narodil sa v roku 1943.

2011 – zomrel český režisér a scenárista Otakar Vávra. Vyštudoval architektúru, celý život sa však venoval scenáristike a filmovaniu. Autor scenárov filmov Vdavky Nanynky Kulichovy, Jedenácté přikázání, Hlídač č. 47, Mravnost nadevše a i. V režisérskej tvorbe sa zameral na adaptácie významných diel českej literatúry, napríklad Filosofská historie, Panenství, Kouzelný dům, Pacientka dr. Hegla, Pohádka máje, Předtucha, Krakatit, Němá barikáda, Občan Brych, Policejní hodina, Zlatá reneta, Romance pro křídlovku, Třináctá komnata, Kladivo na čarodějnice. České dejiny zobrazil vo filmoch Cech panen kutnohorských, Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem, Dny zrady, Osvobození Prahy, Putování Jana Amose, Oldřich a Božena, Evropa tančila valčík. Dlhoročný pedagóg FAMU, autor kníh Zamyšlení režiséra a Podivný život režiséra. V roku 2002 získal Českého leva za dlhoročný umelecký prínos. Pri príležitosti stých narodenín vydal knihu Paměti aneb Moje filmové 100letí. Jeho partnerka, režisérka Jitka Němcová o ňom nakrútila dokument Stovku má člověk jednou za život. Narodil sa v roku 1911.

Reklama

2013 – zomrel rómsky spisovateľ Ľudovít Didi. Povolaním bol učiteľ a publikovať začal až po odchode do dôchodku. Ako prvý mu v roku 2004 vyšiel román Príbehy svätené vetrom. Toto autobiografické dielo je tiež prvým autentickým rómskym románom v slovenskej literatúre. Ďalšie literárne diela: Cigánkina veštba, Čierny Róm a biela láska. Narodil sa v roku 1931.

 

Ostatné udalosti

2017 – v atmosfére Saturnu zhorela sonda Cassini, ktorá 15. októbra 1997 ešte ako Cassini-Huygens odštartovala z mysu Canaveral a 1. júla 2004 dorazila na obežnú dráhu planéty Saturn. Jej modul Huygens 14. januára 2005 pristál na mesiaci Titan a spravil tam približne 700 fotografií, z ktorých sa však na Cassini podarilo odoslať len polovicu. Misia sondy Cassini sa mala pôvodne skončiť už v roku 2008, neskôr ju však predĺžili do roku 2010 a následne až do roku 2017.

Štátny sviatok: Sedembolestná Panna Mária

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali