Pohľad do minulosti: 10. októbra sa narodil známy hudobný skladateľ Giuseppe Verdi a slovenský hudobník Vašo Patejdl

Pohľad do minulosti: 10. októbra sa narodil známy hudobný skladateľ Giuseppe Verdi a slovenský hudobník Vašo Patejdl

Bratislava  10. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván, AP)

 

10. októbra
Svetový deň duševného zdravia

Na kombosnímke Giuseppe Verdi a Vašo Patejdl

Narodenia

Reklama

1813 – narodil sa taliansky skladateľ Giuseppe Verdi. V tvorbe nadviazal na tradičnú taliansku operu, bol dovŕšiteľom jej vývoja. Venoval sa téme národno-oslobodzovacieho boja – Nabucco, Attila, neskôr zložil diela Luisa Millerová, Macbeth, Rigoletto, Trubadúr, Traviata, Aida. Usiloval sa aj o vytvorenie opery francúzskeho typu – Maškarný ples, Don Carlos a tiež použil shakespearovské námety – Othello, Falstaff. Autor Rekviem, Te Deum, Stabat Mater. Zomrel v roku 1901.

1861 – narodil sa nórsky polárnik a diplomat Fridtjof Nansen. Ako prvý na lyžiach a snežniciach prekonal Grónsko a na lodi Fram preplával Severný ľadový oceán. Po 1. svetovej vojne bol predsedom komisie Spoločnosti národov pre utečencov a tiež vrchným komisárom za prepustenie vojnových zajatcov. Laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1922. Zomrel v roku 1930.

Reklama

1901 – narodil sa švajčiarsky sochár Alberto Giacometti. V diele sa inšpiroval kubizmom, umením Afriky a Oceánie, neskôr surrealizmom. Venoval sa tiež maľbe a litografii. Zomrel v roku 1966.

1954 – narodil sa hudobník a spevák Vašo Patejdl. Vyštudoval odbor kompozícia na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1969 – 1985 bol členom skupiny Elán, neskôr sa venoval sólovým projektom. V roku 1986 vydal album Chlapčenský úsmev a komponoval hudbu pre televíziu, film a muzikál. Najznámejší z týchto projektov je film Fontána pre Zuzanu. Ďalšie albumy: Lov na city, Spovedaj ma zo spomienok. Autor hudby muzikálov Snehulienka a sedem pretekárov a Adam Šangala. Od roku 1996 opäť pôsobí v skupine Elán.

1954 – narodil sa český herec a džezový hudobník Ondřej Havelka. Vedie skupinu Melody Makers. Účinkuje tiež vo filme a v televízii, napríklad Koncert na konci léta, Krakonoš a lyžníci, Cesta kolem mé hlavy, Fantom opery, Saturnin, Vtedy v raji a i. Režíroval dokumentárny film Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský.

1961 – narodila sa česká herečka Zuzana Bydžovská. Začínala vo filmoch pre deti ako napríklad Jak se točí Rozmarýny. Z ďalších filmov: Tisícročná včela, Utekajme, už ide!, Helimadoe, Učitel tance, Knoflíkáři, Kytice, Příběhy obyčejného šílenství, Perfect Days, Lidice, V tieni, Revival, Vejška, Anjeli, Sedem zhavranelých bratov a i. Získala tri České levy – za herecký výkon vo vedľajšej úlohe filmu Gympl a hlavné roly v snímkach Venkovský učitel a Mamas & Papas.

1973 – narodil sa americký herec Mario Lopez, známy ako moderátor americkej verzie speváckej šou The X Factor. Preslávil sa ako A.C. Slater v seriáli Konečne zvoní, no zahral si napríklad aj v seriáloch Modrý Pacifik či Bohatí a pekní. Účinkuje i na Broadwayi, no v ostatnom období sa živí predovšetkým ako televízny moderátor.

Reklama

1991 – narodila sa austrálska speváčka Gabriella Cilmi. Preslávila sa singlom Sweet About Me, ktorý bol najhranejšou piesňou roka 2009 vo Veľkej Británii. Na konte má zatiaľ tri štúdiovky: Lessons to Be Learned, Ten a The Sting, ktorá sa dostala na trh v novembri 2013.

 

Úmrtia

1942 – zomrela spisovateľka Terézia Vansová, predstaviteľka realizmu v slovenskej literatúre, redaktorka prvého slovenského časopisu pre ženy Dennica. Debutovala cyklom básní, ktoré vyšli časopisecky, neskoršie verše boli reakciou na smrť malého syna. Zaujala románom Sirota Podhradských. Ďalšie dielo – dráma Svedomie, romány Kliatba, Sestry, krátke prózy Nové šatočky, Julinkin prvý bál, Prsteň, cestopis Pani Georgiadesová na cestách. Pre deti napísala novely Paľko Šuška a Danko a Janko. Narodila sa v roku 1857.

1962 – zomrel nórsky prozaik Trygve Gulbranssen. V tvorbe čerpal zo starých dedinských príbehov. Okrem toho, že bol autorom svetoznámej románovej trilógie Večne spievajú lesy, Vanie vietor z hôr a Niet inej cesty, bol aj veľkoobchodníkom, športovým organizátorom a aktívnym športovcom. Narodil sa v roku 1894.

Reklama

1963 – zomrela francúzska šansoniérka Édith Piaf, vl. m. Édith Giovanna Gassion. So spevom začínala na uliciach parížskeho predmestia, kde ju objavil majiteľ kabaretu Luis Leplé, ktorý jej dal meno la môme piaf – dievča vrabčiak. Naspievala svetoznáme hity ako Milord, Non, je ne regrette rien, La vie en rose, Mon légionnaire, Hymne a l’amour, L’Accordéoniste, Les trois cloches. Účinkovala aj v divadle, pričom hry pre ňu písali M. Achard a J. Cocteau: Malá Lili a ľahostajný krásavec a tiež vo filme: Montmartre nad Seinou, Hviezda bez svetla, Francúzsky kankán. Narodila sa v roku 1915.

1982 – zomrel francúzsky výtvarník, ilustrátor Jean Effel, vl. m. François Lejeune. Autor kníh pre deti, najznámejšia je Stvorenie sveta, ktorú v roku 1957 sfilmoval český režisér Eduard Hofman a komentár nahovoril Jan Werich. Autor karikatúr a kresieb pre dennú tlač, navrhoval plagáty, venoval sa ilustrácii. Bol tiež predsedom Spoločnosti francúzsko-československého priateľstva. Narodil sa v roku 1908.

1985 – zomrel americký herec, režisér a scenárista Orson Welles. Svetové uznanie si vyslúžil filmom Občan Kane, za ktorého scenár získal v roku 1942 Oscara. V mnohých svojich filmoch, ako Skvelí Ambersonovci, Cudzinec, Dáma zo Šanghaja, Macbeth, Othello, Pán Arkadin stvárnil aj hlavné úlohy. Ďalej hral napríklad vo filmoch Biela veľryba, Bitka na Neretve, Hlava 22, Tajomstvo Nikolu Teslu. V roku 1971 dostal čestného Oscara za celoživotné dielo. Narodil sa v roku 1915.

1985 – zomrel americký herec ruského pôvodu Yul Brynner, vlastným menom Julij Borisovič Briner. Známy je najmä ako predstaviteľ siamského kráľa v muzikáli Kráľ a ja, za ktorý získal v roku 1957 Oscara pre najlepšieho herca, tiež ako Ramesse II. v historickom filme Desatoro prikázaní alebo ako jeden z legendárnych Siedmich statočných. Narodil sa v roku 1920.

2004 – zomrel americký herec Christopher Reeve, legendárny predstaviteľ filmového Supermana. Účinkoval aj vo filmoch Bostončanky, Súmrak dňa, Len nestratiť reč, Mimo podozrenia a iných. Od roku 1995 bol po páde z koňa úplne paralyzovaný. Prostredníctvom charitatívnych organizácií, ktorých bol zakladateľom a predsedom, podporoval výskum účinnej liečby paralýz po zranení miechy a iných ochorení centrálneho nervového systému. Po nehode napísal dve knihy Still me (Stále ja) a Nothing is Impossible: Reflections On a New Life (Nič nie je nemožné: Úvahy o novom živote) a hral napríklad v novšom spracovaní trileru Zadné okno Alfreda Hitchcocka inšpirovaného poviedkou Cornella Woolricha. Narodil sa v roku 1952.

2009 – zomrel írsky spevák Stephen Gately. Preslávil sa ako člen chlapčenskej formácie Boyzone, ktorá pôsobila na hudobnej scéne v rokoch 1993 až 2000 a vrátila sa v roku 2007. Ako sólový interpret vydal v roku 2000 štúdiovku New Beginning. Účinkoval tiež v muzikáloch. Narodil sa v roku 1976.

2010 – zomrel americký soulový spevák Solomon Burke. Pred hudobnou kariérou pôsobil ako kazateľ a začiatkom 60. rokov podpísal zmluvu s vydavateľstvom Atlantic Records. Debutový album s jednoduchým názvom Solomon Burke vydal v roku 1962. Počas svojej kariéry nahral viac ako 30 albumov, posledný s názvom Hold on Tight vyšiel v októbri 2010. V roku 2001 ho uviedli do Rock’n’rollovej siene slávy, o dva roky neskôr získal cenu Grammy za nahrávku Don’t Give Up On Me, ktorá sa stala najlepším bluesovým albumom roka. Narodil sa v roku 1940.

2014 – zomrel český herec Pavel Landovský. Pôsobil v divadlách v Šumperku, Klatovách, Pardubiciach a pražskom Činohernom klube. Jeden z prvých signatárov Charty 77, v roku 1978 emigroval do Rakúska, kde bol členom Burgtheatra vo Viedni. Účinkoval napríklad vo filmoch Soukromá vichřice, Markéta Lazarová, Utrpení mladého Boháčka, Slaměný klobouk, Černí baroni, Válka barev, Nejasná správa o konci sveta, Anděl Exit, Vratné lahve, Chyťte doktora, Nestyda, Odcházení. Narodil sa v roku 1936.

 

Ostatné udalosti

Reklama

1935 – na Broadwayi mala premiéru opera Porgy a Bess amerického skladateľa Georgea Gerschwina.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali