Poďte v máji do práce na bicykli!

Poďte v máji do práce na bicykli!

Nitra 2. mája 2019 (HSP/Nitra/Foto: Ľudmila Synaková)

 

V mestách a obciach na Slovensku bude od dnešného dňa do 31. mája prebiehať v poradí 6. ročník celonárodnej súťaže Do práce na bicykli (DPNB). Jej cieľom je podporiť cyklistickú dopravu ako ekologickú  a zdraviu prospešnú alternatívu voči automobilovej doprave

Reklama

Lokálna kampaň v Nitre štartuje pre ľudí bicyklujúcich do práce cykloraňajkami dnes medzi 7:00 a 10:00 hod. na Svätoplukovom námestí za účasti vedenia mesta, ktoré cyklistickú dopravu výraznou mierou podporuje. Podporu projektu vyjadrila aj iniciatíva aj Rozbicyklujme Nitru!, Critical Mass Nitra a Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Nitre.

„Zapojením sa do súťaže Do práce na bicykli chceme vyjadriť plnú podporu ekologickým formám dopravných prostriedkov. S naším tímom riešime ako upraviť legislatívu a nastaviť podmienky tak, aby sa cyklistom v Nitre prepravovalo po meste rýchlejšie a bezpečnejšie. Vnímame dopravné problémy nášho mesta, snažíme sa minimalizovať dopad nedostatkov v zdedených cykloprojektoch a riešenie vidíme aj v podpore a propagácii takýchto kampaní,“ povedala na margo kampane viceprimátorka Michaela Hefková, ktorá je dlhoročnou aktivistkou iniciatívy Rozbicyklujme Nitru.

Reklama

Do práce na bicykli budú občania šliapať do pedálov v priebehu celého mesiaca. Súčasťou kampane, ktorá sa skončí 31. mája, bude cyklojazda mestom. Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční počas prvého júnového týždňa. Víťazní jednotlivci a tímy budú ocenení. Súčasťou nitrianskych aktivít bude prednáška s následnou diskusiou o takzvanej dobrej mobilite.

Registrácia samostatných tímov na úrovni samosprávy sa začala 1. marca a potrvá do 18. apríla. Samospráva mesta Nitry vyzýva občanov, firmy, spoločnosti a organizácie, aby sa zapojili do súťaže a svoj záujem nahlásili koordinátorovi súťaže Róbertovi Šiškovi na Mestskom úrade v Nitre.

„Je potrebné, aby sa jednotliví účastníci do kampane zaevidovali cez web. Registrácia pre tímy či jednotlivcov je otvorená. Súťažiaci budú počas celého mesiaca dochádzať do zamestnania na bicykli a budú si o tom viesť evidenciu v zmysle štatútu súťaže. Potrebné informácie o súťaži a o možnosti prihlásiť sa do nej nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu.  V rámci Slovenskej republiky bude vyhodnotená najaktívnejšia samospráva a ďalšie dve v poradí. Zároveň bude na národnej úrovni vyhodnotená aj spoločnosť, v ktorej sa zapojil najväčší počet súťažiacich tímov,“ hovorí R. Šiška.

Hlavným cieľom kampane DPNB je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, vyzvať mestá a obce na Slovensku, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste, motivovali zamestnávateľov, aby budovali v sídlach svojich firiem vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a zároveň motivovali zamestnancov, aby viac využívali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce. Zamestnanci Mestského úradu v Nitre, ktorí sa v máji dopravia do práce na bicykli, dostanú od mesta odmenu.

Ľudmila Synaková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali