Podľa Švehlu by bolo reálnejšie 10. miesto: “Hráčom sme poďakovali”

Podľa Švehlu by bolo reálnejšie 10. miesto: “Hráčom sme poďakovali”

Kolín 17. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Róbert Švehla pred turnajom očakával lepšie výsledky

Svetový šampionát v hokeji nebol jednoduchý ani pre generálneho manažéra slovenskej reprezentácie Róberta Švehlu. Vystúpenie Slovákov si predstavoval inak, optimizmus zo záveru prípravy vystriedalo sklamanie najmä z výsledkov s papierovo slabšími súpermi. Na pohode mu nepridali ani dlhodobé vyjadrenia prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martina Kohúta o snahe angažovať na Švehlov post Miroslava Šatana.

Reklama
Na snímke generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Róbert Švehla

Generálny manažér tímu netajil nespokojnosť s historicky najhorším umiestnením Slovenska na svetovom šampionáte. “Naše účinkovanie na MS sme si predstavovali inak, takže z tohto pohľadu je určite nespokojnosť. Bolo veľa vecí, ktoré sa nám nepáčili. Po poslednom zápase sme poďakovali hráčom za to, že prišli a robili všetko pre to, aby sme dopadli čo najlepšie. Faktom je, že niektoré zápasy nám vôbec nevyšli, v iných sme hrali iba 20 alebo 40 minút. Na turnaji ako MS je však potrebné vydržať v dobrom výkone celých 60 minút,” uviedol Róbert Švehla po poslednom stretnutí.

Pred turnajom očakával lepšie výsledky, optimizmus mu dodali najmä sľubné výkony v závere prípravy. “V prípravnom období pred MS sme odohrali zápasy proti Nórom a Dánom, ktorí boli približne na úrovni našich prvých štyroch súperov. Po tom, čo sme tieto zápasy vyhrali, som veril, že vyhráme aj v prvých troch či štyroch dueloch na MS a budeme sa s Nemcami biť o štvrté miesto a postup do štvrťfinále,” priznal Švehla.

Reklama

Ako citeľná sa podľa neho ukázala absencia hráčov z NHL, ale aj ďalších skúsenejších lídrov. “Chýbali hráči, ktorí by pomohli v ťažkých chvíľach a ukázali, ako sa vtedy treba na ľade správať. Mali sme deväť nováčikov, s nimi sme hrali proti tímom, ktoré mali viacerých hráčov z NHL. Pred pár dňami sa Martin Kohút vyjadril k tomu, prečo sme nešli za hráčmi NHL. My so Zdenom sme v januári chceli ísť, no on povedal, aby sme ostali doma, že budeme iba ‘skypovať’. Urobili sme iba to, čo chcel on. Treba sa spýtať Kohúta, čo myslel zlou komunikáciou, o ktorej nedávno hovoril. Ja som každému z našich hráčov z NHL volal minimálne dvakrát. Nie je však férové, keď im on povie, že ak nemáte formu, tak nechoďte na MS. Na čo som im potom volal? Je to choré. Pritom nejde ani tak o formu, ale o to, že keď niektorý z tých chalanov príde, tak ukáže v kabíne líderstvo pred, po a počas každého zápasu. Je to dôležité, aby sa mladí hráči a nováčikovia mali od koho učiť. Takto sa iba dívali na hráčov z NHL v iných mužstvách. My by sme boli veľmi radi, keby tu bol niekto z NHL, žiaľ… ,” konštatoval Róbert Švehla.

Výsledné 14. miesto tesne nad tímami vypadávajúcimi do nižšej kategórie nie je podľa neho odrazom reálneho postavenia Slovenska vo svetovom hokeji. “Myslím si, že sme inde. V príprave sme mali lepšie výsledky a myslím si, že to 14. miesto nie je reálne. Podľa mňa sme okolo 10. miesta.”

Dejisko MS navštívil aj prezident SZĽH Kohút. Ten na brífingu s novinármi okrem iného uviedol, že má stále ambíciu angažovať na post generálneho manažéra reprezentačného tímu Miroslava Šatana. Tento postoj netají už dlhodobo. “Kohút ešte ani nebol prezident a už sa vyjadroval, že tam bude Šatan. Jasné, že mi to na pohode nepridalo,” poznamenal Švehla. Jeho misia sa začala spoločne s trénerom Zdenom Cígerom pred dvomi rokmi, ďalšia budúcnosť realizačného tímu je otázna. “Vedeli sme, že ideme do ťažkej situácie. Vlani sme skončili na 9. mieste, teraz ešte horšie – na štrnástom. Môžem však povedať, že svoju robotu som si robil podľa najlepšieho vedomia a svedomia a najlepšie, ako som vedel.”

Tréner Zdeno Cíger po poslednom zápase SR na šampionáte priznal, že miestami to chcel “zabaliť,” no napokon vydržal. Generálny manažér o podobnom kroku neuvažoval. “Už som toho dosť preskákal, aby som vedel, ako sa správať. Všetci sme mali nervy, keď sme museli v závere tretej tretiny proti Taliansku vyrovnávať na 2:2. Vtedy nám hlavou prešlo všeličo. Boli sme však pri tíme na to, aby sme mužstvu pomohli,” vravel Švehla.

Po šampionáte vyšli na povrch aj ďalšie problémy, ktorým musel slovenský tím čeliť. K starostiam s tvorbou zostavy či taktiky pribudli aj ťažkosti s výstrojom. “Mali sme míting, na ktorom sme si povedali, čo budeme mať a čo sa dá objednať. Raz to však bolo tak, raz inak. Hráčom dali pred turnajom korčule, potom im ich vzali a potom zase vrátili. Zvláštne,” prezradil generálny manažér.

Reklama

Švehla verí, že nelichotivý výsledok na majstrovstvách sveta pozitívne nakopne kompetentných. “Naši hráči v NHL starnú každým rokom a ďalší príliš nepribúdajú. Navyše môžu byť zranení, alebo im v účasti na MS zabráni účasť v play off. My sme pre tento šampionát vybrali to najlepšie, čo bolo k dispozícii. O rok môže ísť na šampionát typologicky podobné mužstvo, aby sme boli pripravení na domáce MS 2019. V deň nášho posledného zápasu na MS som sa bavil s ľuďmi zo švédskeho hokeja. Oni mali asi pred desiatimi rokmi tiež problémy, no dostali sa z toho. Dôležité je, aby sme si všetci sadli za jeden stôl a povedali si, ako by sme sa mali posunúť vpred. Teraz je na to čas,” uviedol Švehla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali