Po prestávke vynútenej pandémiou sa do mesta Kežmarok vrátia vianočné trhy

Po prestávke vynútenej pandémiou sa do mesta Kežmarok vrátia vianočné trhy

Kežmarok 24. novembra 2022 (TASR/HSP/Foto: TASR – Jakub Kotian)

 

Po prestávke vynútenej pandémiou sa do Kežmarku vrátia vianočné trhy. Hovorkyňa mesta Barbora Sosková uviedla, že okrem predajných stánkov chystajú aj kultúrny program

Vianočné trhy Bratislava
Ilustračná snímka

“Sústredili sme ho na deň svätej Lucie 13. decembra. V programe vystúpia deti z miestnych materských, základných, stredných a umeleckých škôl a folklórne súbory vrátane detských kolektívov Maguráčik a Goralik. Ľudové tradície pripomenú aj dospelí zo súborov z regiónu,” priblížila Sosková s tým, že počas trhov sa bude konať aj súťaž vo varení tradičnej vianočnej kapustnice.

Reklama

Advent v Kežmarku sa začína Ekumenickým stretnutím pri adventnom venci, ktorý dominuje centru. Spoločnou pobožnosťou a vystúpením spevokolov vstúpia v prvú adventnú nedeľu predstavitelia kresťanských cirkví a na adventnom venci zapália prvú sviečku. “Adventné nedele spríjemnia koncerty, organizuje ich Základná umelecká škola (ZUŠ) Antona Cígera v spolupráci s cirkvami. Každú nedeľu v inom chráme vystúpia žiaci a pedagógovia ZUŠ s domácim spevokolom a hudobníkmi,” doplnila hovorkyňa.

Mikuláš príde do Kežmarku už 4. decembra a deťom prinesie na námestie vianočnú rozprávku. O dva dni neskôr zavíta aj do miestneho kina. Vo výstavnej sieni mesta bude od 6. decembra prístupná výstava 13 škôl pod názvom Vianoce pod Tatrami. Pred radnicou opäť vyrastie vianočný les, stromčeky z prerezávania lesa, ktoré by inak skončili ako odpad, vyzdobia tamojší školáci. Ozdoby budú najmä z odpadového materiálu. “Rok 2022 uzavrieme rodinným Silvestrom – korčuľovaním detí v maskách v Aréne Kežmarok s diskotékou a súťažami či hudobným programom na pódiu pred arénou. Silvestrovské popoludnie uzavrie ohňová šou,” upozornila Sosková.

Reklama

Vianočná výzdoba bude v Kežmarku svietiť od 4. decembra približne do 10. januára. Jej súčasťou je napríklad Betlehem v blízkosti evanjelických kostolov, snehuliak na sídlisku Juh či fontána, ktorá v zime namiesto vody “strieka” svetelné lúče. Dominantou bude aj tento rok strom rastúci na námestí, ktorý sa každoročne mení na vianočný stromček. Výzdoba je podľa hovorkyne nastavená automaticky podľa denného svetla a funguje súčasne s verejným osvetlením. Takmer všade sú už úsporné LED svetlá. Rozpočet na vianočné osvetlenie je na tento rok 9500 eur. “Táto suma zahŕňa jeho montáž, prevádzku, opravy a demontáž. Náklady na samotnú spotrebu elektrickej energie sú súčasťou spotreby verejného osvetlenia,” objasnila Sosková.

V štandardnom režime bude v Kežmarku aj prevádzka športovísk na zimnom štadióne a v mestskej športovej hale. V prípade priaznivých snehových podmienok mesto otvorí aj bežeckú lyžiarsku dráhu na futbalovom štadióne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali