Po 166 rokoch ju konečne našli

Po 166 rokoch ju konečne našli

Kanada 3. októbra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Dodnes sa nevie čo sa s posádkou polárnej expedície stalo

V polovici 19. storočia sa dve lode pod velením kapitána Johna Franklina vydali objaviť cestu medzi Tichým a Atlantickým oceánom. Zmiznutie dvoch britských kráľovských lodí bolo až do septembra tohto roka záhadou, ktorú sa podarilo odhaliť podmorským archeológom pod vedením Marca-Andrea Berniera.

Reklama
Na snímke vrak jednej z dvoch britských výskumných lodí, ktoré sa pred vyše 160 rokmi stratili v Severnom ľadovom oceáne

Kapitán John Franklin sa narodil 16. apríla 1786 v Spilsby v grófstve Lincolnshire. Bol to britský moreplavec a polárny bádateľ. Keď sa 19. mája 1845 vydal na polárnu expedíciu mal už za sebou mnoho skúseností, keďže v roku 1800 ako štrnásťročný vstúpil do britského námorníctva. Zúčastnil sa bojov pri Trafalgare, plavil sa okolo Austrálie a jeho prvé cesty smerom na sever začali už v roku 1818.

Vďaka týmto skúsenostiam sa nebál ako 59-ročný vydať na ďalšiu plavbu. Lode Erebus a Terror, čo v preklade znamená podsvetie a hrôza mali namierené k Islandu. Po dvoch mesiacoch sa dostali do Grónska. A práve tu sa navždy stratili. Obe plachetnice boli vybavené vrtuľovou a parným strojom. Ich výkon bol však veľmi slabý. Mali iba 20 – 25 konských síl. Posádku tvorilo 128 mužov. Posádka mala aj dostatok potravín. 

Reklama

Pátranie po posádke a plachetniciach začalo už v roku 1848. Po dvoch rokoch prinieslo aj svoje výsledky. V auguste 1850 v juhozápadnom cípe ostrova Devon objavili tri hroby členov expedície. Vrchného kuriča plachetnice Terroru Johna Torringtona z Eerebusu námorníka Johna Hartnela a námorného pešiaka Williama Braina. Telá týchto troch mužov exhumovali v 20. storočí, presnejšie v rokoch 1984-86. Tím pod vedením Owena Beattieho vďaka zamrznutej pôde, ktorá telá troch mužov veľmi dobre zachovala, prostredníctvom pitvy a skúmaniu tkaniva zistili akými rôznymi chorobami trpeli. Zistili, že mali v tele zvýšenú hladinu olova, trpeli rôznymi pľúcnymi chorobami, či tuberkulózou.

Ostrov Devon sa stal miestom, kde sa posádka snažila prezimovať. Svedčia o tom základy stavieb, zvyšky sudov na umývanie, dokonca záhradka s arktickými kvetinami. No nenašli sa žiadne písomne dokumenty, ktoré by popisovali celý priebeh expedície. Čo je zvláštne, pretože podľa nariadenia flotily a podľa zvyklostí sprevádzajúcich tieto výpravy mala byť na každom mieste, kde sa posádka zdržala postavená mohyla a v nej mal byť uložený odkaz. No v prípade Franklinovej posádky to tak nebolo. Mohyla sa síce našla, no odkaz v nej ukrytý nebol.

Až do apríla 1854 sa viedlo oficiálne pátranie po Franklinovej posádke, keď všetkých členov posádky vyradili zo služby Kráľovského námorníctva. Urobili tak potom, čo kapitán vedúci záchrannú výpravu Edward Belcher prišiel o štyri lode. Ale spoločnosť Hadsonov záliv v októbri 1854 vyslala škótskeho lekára a skúseného bádateľa, aby sa ešte pokúsil niečo o Franklinovi a jeho mužoch zistiť. Okrem toho, že sa mu podarilo od Eskimákov získať predmety patriace čelnom posádky, dozvedel sa od nich aj šokujúcu správu. Podľa nich medzi posádkou došlo ku kanibalizmu. Keď však túto svoju správu predniesol, pobúril celé vtedajšie viktoriánske Anglicko, ako aj Johnovu manželku.

Lady Jane Franklinová sa odmietla vzdať pátrania po svojom manželovi, napokon ako každá milujúca manželka, ktorá sa zmieri s tým, že jej manžel zomrel, no túži poznať okolností. Ešte na začiatku 20. storočia po expedícii pátralo niekoľko výprav.

Pátranie po dvoch plavidlách začala kanadská vláda pred šiestimi rokmi. Topiace sa ľadovce totiž lákajú lovcov pokladov, aby pátrali po starých vrakoch, ktorú sú v mnohých prípadoch neoceniteľnými historickými pamiatkami.  Vrak lode našli 1200 kilometrov západne od Toronta v blízkosti Ostrova kráľa Williama. Vrak je veľmi dobre zachovalý, no či je to Terror alebo Erebus zatiaľ nevedia.

Reklama

Po podrobnom preskúmaní vraku sa možno po viac ako 160 rokoch dozvieme čo presne sa s tou polárnou expedíciou stalo.

Krátke video z vraku si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali