Plénum zamestná správa ombudsmanky, voľba ústavných sudcov i šéfa NBÚ

Plénum zamestná správa ombudsmanky, voľba ústavných sudcov i šéfa NBÚ

Bratislava 19. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR- Martin Baumann)

 

Správa o činnosti verejného ochrancu práv, správa o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ či koaličné návrhy zamestnajú zákonodarcov počas ôsmeho rokovacieho dňa 45. schôdze parlamentu. Poslanci sa po víkende zídu opäť už v pondelok, hlasovať o prerokovaných bodoch programu však nebudú. Utorok sa bude niesť v znamení voľby kandidátov na ústavných sudcov

Ilustračné foto:

Podľa návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za Slovenskú národnú stranu (SNS), ktorí predložili novelu zákona o stimuloch, by v rámci správneho konania pri rozhodovaní o poskytnutí stimulov pre výskum a vývoj malo mať ministerstvo školstva oprávnenie aj povinnosť skúmať zápis žiadateľa do registra partnerov verejného sektora. Po prijatí tejto úpravy bude ministerstvo už pred vydaním rozhodnutia o poskytnutí stimulov skúmať, či je žiadateľ v registri zapísaný. Bez zápisu do registra mu ministerstvo žiadosť zamietne. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. júna.

Reklama

Platy začínajúcich učiteľov by sa mali od 1. septembra 2019 zvýšiť o 9,5 percenta. Navrhujú to poslanci za SNS Eva Smolíková, Jaroslav Paška a Tibor Bernaťák. Na rokovanie parlamentu predložili návrh novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. „Prvý platový stupeň osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov sa od 1. septembra 2019 zvyšuje o 8,7 percenta, následné zvyšovanie je v priemere o dve percentá do 15 rokov započítanej praxe, potom do 32 rokov započítanej praxe v priemere o tri percentá. Návrh má vplyv aj na výšku štipendií doktorandov, ktoré sa zvyšujú o 8,7 percenta,“ píšu predkladatelia. Predkladaným návrhom zákona sa vstupuje článkom I do zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a článkom II do zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Koalícia prichádza s návrhom novely zákona o sociálnom poistení. „V nadväznosti na zavedenie daňových a odvodových zvýhodnení mzdy vyplácanej pri príležitosti letných dovoleniek (tzv. 13. plat) a pri príležitosti vianočných sviatkov (tzv. 14. plat) schválených v roku 2018, sa na obdobie pred začatím vykonávania ročného zúčtovania v sociálnom poistení, t.j. pred 1. januárom 2022, navrhuje upraviť určenie vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie zamestnancom a zamestnávateľom z 13. platu poskytnutého zamestnancovi v roku 2021 a zo 14. platu poskytnutého zamestnancovi v rokoch 2019 až 2021,” uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe.

Reklama

Okrem toho si poslanci vypočujú Správu o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2018, Správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2018, Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2018. Taktiež sa budú venovať Správe o činnosti komisárky pre deti za rok 2018 a tiež Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2018.

V utorok poslancov zamestná voľba ústavných sudcov i voľba šéfa Národného bezpečnostného úradu. O post sudcu ústavného súdu má záujem dovedna 24 kandidátov. Všetci už prešli verejným vypočutím pred ústavnoprávnym parlamentným výborom. Väčšina kandidátov sa uchádza po druhý- či tretíkrát.

Riaditeľom NBÚ by sa mal stať Roman Konečný. Jeho nomináciu 14. mája schválila vláda, ešte ho musí odobriť parlament. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini. Súčasnému riaditeľovi Jozefovi Magalovi sa končí sedemročné funkčné obdobie koncom mája. Konečný je námestníkom riaditeľa NBÚ, podľa Pellegriniho ide o ´ťažkého profesionála´. Toto meno je podľa premiéra zárukou profesionálnej nominácie, ktorá nemá nič spoločné s politickou nomináciou respektíve so žiadnou politickou stranou.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali