Pivovarníctvo v EÚ sa stabilizovalo a prosperuje;SR je na konci rebríčka vývozov

Pivovarníctvo v EÚ sa stabilizovalo a prosperuje;SR je na konci rebríčka vývozov

Brusel 1. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Milan Kapusta)

 

Pivo pomáha Európe s ekonomickým rastom, pivovarníctvo je dôležitým sektorom tvorby pracovných miest, najsľubnejšia pre nárast exportu piva je v budúcnosti Afrika

Zhodli sa na tom hostia a rečníci v poradí už šiesteho podujatia organizácie The Brewers of Europe, ktoré sa konalo v stredu (30. 11.) večer v Bruseli, a ktoré s názvom “Pivo slúži Európe” naznačilo akým smerom sa uberá tento hospodársky sektor.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

V krajinách Európskej únie je dnes okolo 7500 pivovarov, malých aj veľkých, čo je takmer o polovicu viac ako v roku 2010. Stavovská organizácia pivárov upozornila, že pivovarníctvo výrazne podporuje ekonomický rast v Európe a prispieva k nárastu exportov EÚ so zvyškom sveta.

V roku 2014 v EÚ celkové spotrebiteľské výdavky na pivo boli vo výške 110 miliárd eur. To naznačuje, že odvetvie pivovarníctva sa spamätalo z krízy po roku 2008 a je na pevnej ceste k prosperite. Spotreba a výroba v EÚ sa stabilizovali, dokonca z roka na rok stúpajú. V období 2014 – 2015 bol 1-% medziročný nárast spotreby a 1,4-% nárast výroby.

Reklama

Z hľadiska vývozov pivo ako komodita rastie najrýchlejším tempom spomedzi 10 najlepších agrovýrobkov v EÚ. Európske pivo je v súčasnosti vyvážané do 123 krajín sveta, druhým najväčším exportérom po EÚ je USA.

V roku 2015 bolo podľa údajov The Brewers of Europe vyrobených 39,6 miliárd litrov piva, ktoré má v Európe vyše 1000 rôznych štýlov. Z toho 82 miliónov hektolitrov (hl) išlo na export. Výroba piva znamenala vlani celkový zisk 51 miliárd eur, čo je viac, ako je HDP Luxemburska. Pre členské štáty EÚ to cez spotrebné dane znamenalo príjem do štátnej kasy vo výške 11 miliárd eur.

“Sme hrdí na úlohu, ktorú máme v európskom hospodárstve. Vytvárame početné pracovné miesta a podporujeme obchod v rámci EÚ aj mimo nej. Podporné politiky umožnia výrobcom piva aj naďalej prispievať k celkovej konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva a udržateľnému rastu,” uviedol prezident The Brewers Europe Pavlos Photiades počas stredajšej konferencie.

Photiades pripomenul, že pivovarníctvo priamo zamestnáva okolo 120.000 ľudí, avšak v celom hodnotovom reťazci ide spolu o 2,3 milióna zamestnancov v EÚ, ktoré ťažia z výroby a predaja piva.

Pivná štatistika 2016, príručka tejto organizácie, naznačila, že Slovensko bolo vlani na 22 mieste z krajín EÚ z hľadiska celkovej výroby piva (2,3 milióna hektolitrov), v spotrebe piva sa Slováci (takmer 4 mil. hl) Slováci umiestnili na 19. priečke, o čosi lepšiu, 14. pozíciu, máme pri ročnej spotrebe piva na osobu (73 l). Pri pive v neprospech SR hovorí obchodná bilancia, keď vlani sme boli siedmym najväčším dovozcom tejto komodity (1,62 mil. hl), ale až 25. exportérom (92.000 hl) zo všetkých členských krajín únie. Čo je pokles oproti roku 2010, keď SR do krajín EÚ aj mimo únie vyviezla 271.000 hl piva.

Reklama

Príručka pripomenula, že pivárskymi veľmocami podľa počtu aktívnych pivovarov je Spojené kráľovstvo (1880) a Nemecko (1388). Slovensku s počtom 60 pivovarov (z toho 45 malých pivovarov) v EÚ patrí 16 priečka.

Najviac ľudí pivovarský priemysel priamo zamestnával vlani v Nemecku (26.861), vo Veľkej Británii (14.500) a Poľsku (10.000), na Slovensku v tomto odvetví minulý rok pracovalo 1480 ľudí.

Konferencia upozornila na skutočnosť, že z hľadiska hlavnej cieľovej skupiny pre konzum piva – mladí muži vo veku 18-44 rokov, najväčšie šance na export v najbližšej budúcnosti núka Afrika, naopak, starnutie populácie v Európe ale aj v Číne môže spotrebu piva v týchto regiónoch mierne spomaliť.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali