Tokio 11. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Henrich Mišovič)
Pitie alkoholu a to aj v malom množstve, zvyšuje riziko rakoviny. K uvedenému záveru dospela vedecká skupina z Japonska a USA, uvádza MedicalXpress. Vedci skúmali klinické údaje 33 nemocníc v Japonsku v období 2005-2016. Celkom analyzovali informácie o 63 200 pacientoch z onkológie a v rovnakom počte o zdravých dobrovoľníkoch. Všetci účastníci oznámili, koľko alkoholu denne pijú, a ako dlho tak robia
Ukázalo sa, že najmenšia šanca vzniku rakoviny bola u ľudí, ktorí nepili alkohol. U tých, ktorí pili alkohol v malých alebo stredných dávkach, sa pravdepodobnosť rozvoja onkolologického ochorenia významne zvýšila. Jeden alkoholický nápoj denne po dobu desiatich rokov alebo dva denne po dobu piatich rokov teda zvyšuje celkové riziko vzniku rakoviny konečníka, žalúdka, prsníka, prostaty alebo pažeráka a ďalších typov rakoviny o 5%.
Neočakávaná príčina rakoviny
Nedávno odborníci americkej spoločnosti Cortexyme objavili ďalšiu a jednu z kľúčových príčin rozvoja rakoviny. Ide o baktérie Porphyromonas gingivalis, ktoré okrem iného sú schopné vyvolávať ďalšie vážne typy ochorenia.
Podľa dostupných informácií sa hypotéza potvrdila pri skúmaní na myšiach. Tie myši, ktoré infikovali Porphyromonas gingivalis, začali mať problémy s chorobnosťou ďasien, následne diabetom, reumatoidnou artritídou, aterosklerózou, a tiež začali trpieť Alzheimerovou chorobou. Vedci tiež zistili, že baktérie sú schopné prenikať do krvných buniek a využívať ich na premiestňovanie po organizme človeka. Uviedli, že zlikvidovať tento druh baktérií s pomocou antibiotík nie je možné.