Peter Staněk: Nord Stream 2 je kľúčový pre ekonomické prežitie Nemecka i EÚ. Aj SR zarobí na tranzite plynu

Peter Staněk: Nord Stream 2 je kľúčový pre ekonomické prežitie Nemecka i EÚ. Aj SR zarobí na tranzite plynu

Bratislava 7. augusta 2020 (HSP/napalete.sk/Foto:Pavel Kapusta, napalete archív)

 

Projekt plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), ktorý prepojí Rusko a Nemecko, sa buduje od roku 2016. Už od samého začiatku čelí negatívnym reakciám zo strany Spojených štátov amerických

Na snímke Peter Staněk

Tie sa snažia za každú cenu zabrániť jeho dokončeniu politickým nátlakom a ekonomickými sankciami proti firmám, podieľajúcim sa na výstavbe. Ani to však nedokázalo Nemecko odradiť od zámeru dokončiť plynovod vedený dnom Baltského mora. Na túto tému sme sa zhovárali s ekonómom a prognostikom Slovenskej akadémie vied, profesorom Petrom Staněkom.

Reklama

Prečo vlastne vznikol stavebne extrémne náročný projekt Nord Stream 2?

K jeho vzniku viedla predovšetkým nestabilita politického vývoja na Ukrajine. Nemci, ktorí potrebujú istotu energetických tokov, hľadali alternatívne riešenie. Preto vznikla myšlienka Nord Streamu 1 i Nord Streamu 2 v exteritoriálnych vodách Baltského mora. Plynovod takto priamo vstupuje do Nemecka, ktoré vzhľadom na vývoj cien energií potrebovalo stabilný energetický zdroj.

Reklama

Prečo Spojené štáty vytvárajú enormné úsilie, aby projekt prekazili?

Musíme sa vrátiť ešte do obdobia vlády prezidenta Obamu, keď sa rozbehlo strategické projektovanie ťažby plynu frakovaním a ťažby ropy z ropných pieskov priamo na americkom území. Tento systém viedol k oživeniu hutníckeho a ťažkého priemyslu a zmenil pozíciu USA z čistého odberateľa ropy a plynu na jedného z významných vývozcov týchto komodít.

Keďže do rozvoja technológií sa investovalo okolo 520 miliárd dolárov, následkom bolo, že v druhom volebnom období prezidenta Obamu sa ceny energií pre podnikateľský sektor a domácnosti znížili o 40 percent.

To bolo jednou z príčin nárastu spotreby a rastu konkurencieschopnosti amerických firiem. Výrazné zníženie cien energií zároveň “nakoplo” rozvoj ďalších odvetví  a umožnilo obnoviť ekonomickú trajektóriu hospodárskeho rastu. USA tiež výrazne znížili závislosť krajiny od dodávok energií z iných, najmä arabských krajín.

Zároveň však zostala otvorená otázka, čo s obrovským množstvom ropy a plynu, ktorý začali USA ťažiť a nemohli ho všetok spotrebovať. Preto Američania postavili obrovský závod na skvapalňovanie plynu, ktorý by sa v tankeroch mohol exportovať do ďalších krajín. Predpokladalo sa, že najväčším odberateľom tohto plynu by mohla byť EÚ.

Reklama

Objednala sa flotila tankerov na jeho prepravu, začali sa budovať transmisné centrá v Terste, Marseille, Kodani a inde, ktoré mali umožniť spätnú konverziu plynu z kvapalného na plynné skupenstvo.

Toto všetko je však v protiklade s Nord Streamom 2, pretože ten má transportovať ruský plyn, ktorý je o 30 až 40 percent lacnejší ako americký kvapalný plyn. Čiže ak v Spojených štátoch za prezidenta Obamu pokles ceny energií “nakopol” americkú ekonomiku, naopak, zvýšená cena plynu dovážaného z USA by mohla európsku ekonomiku doslova “podkopnúť”.

Na snímke Peter Staněk

 

Takže je logické, že Nemecko napriek americkému nátlaku Nord Stream 2 preferuje a nemá veľký záujem o skvapalnený plyn spoza oceánu…

Áno, je to úplne jasné. Je to dôkaz nezávislosti, ktorej sa po 75 rokoch od skončenia 2. svetovej vojny Nemecko domáha. Nemecké priemyselné kruhy si nevyhnutnosť dovozu ruského plynu uvedomujú. Predpokladá sa, že do roku 2050, možno až do roku 2070 zostane zemný plyn hlavným energetickým médiom.

Reklama

Nord Stream 2, transportujúci podstatne lacnejší ruský plyn, by vniesol istotu do finančných a rozpočtových tokov, ale aj do parametrov podnikateľského prostredia. Ak by totiž boli náklady na energie vysoké, nemohli by fungovať plánované európske gigapodniky, ktoré sú kľúčové, aby bola EÚ schopná konkurovať na svetových trhoch Číňanom a Američanom.

Ceny energií budú v budúcnosti veľmi dôležité aj preto, že pri zavádzaní nových revolučných technológií v 21. storočí sa predpokladá doteraz nevídaný nárast spotreby elektrickej energie doslova do astronomických výšok.

Ako súvisia ceny elektriny s plynom?

Dnes preferované alternatívne zdroje nárast spotreby elektriny nezvládnu zabezpečiť, najviac pokryjú tak 30 percent spotreby. Preto sa objavujú úvahy o pozdržanie odstavovania tepelných a jadrových elektrární. V tejto situácii je dôležité mať stabilný zdroj elektrickej energie.

Chýbajúcu kapacitu výroby elektriny môže nahradiť iba zemný plyn ako kľúčové energetické médium. Najmä pre Nemecko je vytvorenie paroplynových cyklov a kogeneračných jednotiek, produkujúcich teplo i elektrickú energiu, otázkou ekonomického prežitia. S drahým americkým plynom by to však bolo ekonomicky nezvládnuteľné.

Nord Stream 2 bude skutočne stabilizujúci fenomén pre budúci rozvoj nemeckého hospodárstva a nemeckého spoločenstva. No a ak platí, že keď si nemecká ekonomika “kýchne”, európska ekonomika začne mať ťažké klinické problémy, tak by sa americkým nátlakom oslabilo nielen Nemecko, ale aj celá EÚ.

Treba si uvedomiť, že takáto oslabená Európa by sa nevzpierala americkým predstavám o budúcom geopolitickom usporiadaní sveta. Aj o toto USA zjavne ide. Ekonomicky si podmaniť Európu a zároveň ju ovládnuť aj geopoliticky. Preto má Nord Stream 2 aj geopolitický význam.

Keď sa v roku 2015 začalo hovoriť o Nord Streame, vtedajší premiér Robert Fico projekt kritizoval, poukazujúc na to, že obídením Ukrajiny Slovensko príde o poplatky za tranzit plynu. Nedávno však šéf spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič povedal, že Nord Stream už nie je pre Slovensko problém. Argumentoval tým, že ruský plyn bude Eustream prepravovať z nášho územia ďalej do západnej, respektíve južnej Európy…

Premiér Fico Nord Stream kritizoval preto, že vtedy ešte nebolo jasné, ako bude fungovať distribúcia plynu cez naše územie. Treba si uvedomiť, že poplatky za prepravu plynu boli jedným z najdôležitejších stabilizujúcich faktorov pre štátny rozpočet.

Bolo to “zlaté prasa v chlieve”, ktoré chcel vtedajší premiér zachovať za každú cenu.  Medzitým sa však zmenili podmienky, pribudla možnosť reverzného chodu plynu a zistilo sa, že poplatky za tranzit získame tak či tak – či je to z východu na západ, alebo opačne.

Reklama

Ako to bude fungovať?

Z Nemecka bude plyn prepravovaný severojužným smerom. K nám príde cez Moravu a bude pokračovať smerom na Rakúsko či Ukrajinu. Slovensko sa stane križovatkou dodávok zo západných aj z južných plynovodov. Cez územie SR pôjdu dodávky plynu na Ukrajinu v opačnom smere ako doteraz, čím opäť získame spomenuté tranzitné poplatky. Bude to pre nás rovnako ekonomicky výhodné ako predtým.

Článok pôvodne vyšiel na napalete.sk

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali