Pentagón: Rýchle budovanie čínskej armády podporuje aj špionáž

Pentagón: Rýchle budovanie čínskej armády podporuje aj špionáž

Washington 7. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa Pentagónu Čína napreduje tak rýchlo vďaka štátom podporovanému hekerstvu

Čína využíva štátom podporovanú priemyselnú a ekonomickú špionáž na získanie technológie, ktorá poháňa jej rýchlo napredujúci program modernizácie armády, a zníženie závislosti na zahraničných výrobcoch zbraní. V pondelkovej správe to uviedlo ministerstvo obrany USA.

Reklama
Čínska stíhačka A-5 zo šesťdesiatych rokov

Každoročná správa Pentagónu o rozvoji čínskej armády, určená pre federálny Kongres, tiež upozorňuje na snahy Pekingu v oblasti vývoja tzv. neviditeľných lietadiel s pokročilou technológiou a budovania flotily lietadlových lodí, informovala agentúra Reuters.

“Čo ma znepokojuje, je rozsah, v ktorom dochádza k modernizácii čínskej armády bez otvorenosti a transparentnosti, akú iní určite žiadajú od Číny,” povedal na brífingu o správe v Pentagóne predstaviteľ ministerstva pre východnú Áziu David Helvey.

Reklama

Hoci Helvey privítal kroky Číny k väčšej otvorenosti, podľa jeho slov stále existuje mnoho nezodpovedaných otázok. Varoval tiež pred “možnými dôsledkami tohto nedostatku transparentnosti na bezpečnostné kalkulácie iných v regióne”.

Pekingom verejne oznámené výdavky na rezort obrany rástli v poslednom desaťročí o takmer desať percent ročne po započítaní inflácie, Helvey však potvrdil predpoklady, že skutočné vojenské výdavky Číny môžu byť oveľa vyššie.

Správa vyzdvihuje pokračujúce úsilie Číny získať prístup k modernej vojenskej technológii. Uvádza celý zoznam metód vrátane “štátom podporovanej priemyselnej a technickej špionáže s cieľom zvýšiť úroveň technológií a poznatkov dostupných na podporu vojenského výskumu, vývoja a akvizícií”.

“Čína naďalej vykonáva aktivity zamerané na podporu vojenského zaobstarávania a modernizácie,” píše sa v správe. “Patria k nim ekonomická špionáž, krádež obchodných tajomstiev, porušovanie regulácie vývozu a transfer technológií.”

Čína sa tiež spolieha na získavanie dôležitých komponentov s dvojitým použitím, a to pomocou siete spoločností a výskumných skupín spojených s vládou, ktoré jej pomáhajú zabezpečiť prístup k citlivým technológiám, dodáva správa.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali