Pellegrini: Kybernetický útok na MZV mohol mať pôvod aj inde ako v Rusku

Pellegrini: Kybernetický útok na MZV mohol mať pôvod aj inde ako v Rusku

Brusel 18. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Francisco Seco)

 

Otázka kybernetických útokov bola jednou z tém rokovania lídrov Európskej únie na summite v Bruseli. Holandský premiér Mark Rutte informoval o útoku ruskej vojenskej služby (GRU) na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Slovensko bolo tiež napadnuté, na ministerstvo zahraničných vecí zaútočili hackeri zo zahraničia

Na snímke premiér Peter Pellegrini

„Holanďan označil ako pôvodcu útoku Rusko. Útok, ktorý bol prevedený na slovenské ministerstvo zahraničných vecí, má pravdepodobne pôvod ešte aj niekde inde,“ povedal slovenský premiér Peter Pellegrini s tým, že by chcel vyvrátiť, že za útokom jednoznačne stál Kremeľ, vyšetrovanie ešte bude pokračovať a útočník môže pochádzať aj z inej krajiny, preto by nerád robil skratky. „V rámci Slovenska by som nerád urobil skratky a označil za útočníka Rusko, to by momentálne na základe zistení, ktoré máme, nebola pravda,“ povedal Pellegrini. Okrem toho boli témou dnešného summitu migrácia, ale aj návrh budúceho viacročného rozpočtu EÚ.

Reklama

Lídri Európskej únie dnes schválili mechanizmus, ktorý umožní sankcionovať krajiny alebo entity, ktoré v kybernetickom priestore zaútočia na členský štát EÚ. Urobili tak preto, aby nemuseli po každom útoku konať ad hoc, Únia doteraz takýto jednotný mechanizmus doteraz nemala. O tom, ako reštrikcie budú vyzerať, sa ešte len bude rokovať. Krajiny zároveň prijali záväzok vynakladať prostriedky na to, aby sa dokázali brániť a reagovať na tieto hrozby. Systém sankčných postihov sa bude len hľadať, časový plán však ešte nie je, návrh by podľa Pellegriniho mohol byť pripravený na decembrový summit. Podľa šéfa slovenskej vlády je však dôležité sa týmto zaoberať, najmä v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu (máj 2019). Je nesmierne dôležité chrániť demokratický proces a brániť sa proti dezinformačným kampaniam, dodal Pellegrini.

Pokiaľ ide o migráciu, Pellegriniho teší, že tok migrantov klesol oproti roku 2015 o 95 percent. Momentálne za najkritickejšiu časť považuje trasu Maroko – Španielsko, o čom hovoril aj španielsky premiér, ktorý presadil do záverov rady to, aby EÚ intenzívnejšie rokovalo s Marokom. To, že klesol počet prichádzajúcich migrantov, je podľa Pellegriniho zásluhou lepšej ochrany hraníc, darí sa rozbíjať aj pašerácke siete a ničiť ich lode. Neteší ho však, že nefungujú readmisie – návratová politika podľa neho funguje len na 30 percent. Preto treba intenzívnejšie debatovať s krajinami na severe Afriky, ale nebolo by fér ich využiť len na migráciu. Treba sa s nimi rozprávať aj o tom, ako zlepšiť kvalitu života na čiernom kontinente a investíciách doň. Za dobrý príklad považuje Egypt, tam dobre funguje pobrežná stráž, darí sa jej zachytávať lode. Myslí si, že by bolo dobré, aby ich jednotky mohli pôsobiť nielen vo výsostných vodách, ale aj v medzinárodných.

Reklama

Premiéri a prezidenti EÚ pred mesiacom v Salzburgu schválili, aby Európska komisia preskúmala, či by na severe Afriky mohli fungovať vyloďovacie platformy, teda centrá, kde by sa sústredili migranti. Pellegrini pripustil, že tieto odporúčania sa nenapĺňajú. Témou dnešných rokovaní bola aj reforma Dublinského systému. Tu k dohode neprišlo, nestanovil sa ani termín, dokedy by sa nejaká mala nájsť, avšak preto, aby rokovania neviedli pod tlakom.

Na summite sa hovorilo aj o budúcom rozpočte EÚ na roky 2021 – 2027. Slovensko si želá, aby sa dohoda našla do volieb do Európskeho parlamentu. Po voľbách sa zmení plénum EP a následne Európskej komisie, nevieme, aká bude atmosféra, môžeme stratiť veľa času, odôvodňoval Pellegrini snahu nájsť riešenie do mája 2019. Slovensko chce prispieť do diskusie zorganizovaním summitu priateľov kohézie, ktorý sa bude konať koncom novembra v Bratislave.

V téme brexitu premiér Pellegrini drží líniu s ostatnými európskymi kolegami. Je im ľúto, že sa ešte nepodarilo nájsť dohodu o írskej hranici, ale plne podporujú hlavného európskeho vyjednávača Michela Barniera. Vystúpenie Theresy May bolo krátke, trvalo 15 minút a zvyšná dvadsaťsedmička sa z jej prezentácie nedozvedela nič nové, čo potvrdil aj slovenský premiér. Podľa neho je správne, že pokiaľ nepríde k dostatočnému pokroku, žiaden mimoriadny novembrový summit o brexite nebude. „Lídri EÚ sú pripravení sa stretnúť, ale len v prípade, že bude o čom rokovať. Treba však povedať, že pretrváva nádej. Nemôžeme povedať, že sa nič nedosiahlo. Vyriešili sme práva občanov, otázku finančného vyrovnania,“ dodal Pellegrini s tým, že verí, že sa podarí vyriešiť aj ostatné záležitosti.

Pobyt premiéra v Bruseli ešte pokračuje. Dnes sa zúčastní na otvorení výstavy k stému výročiu Československa a rokoval aj s japonským premiérom Šinzom Abém vo formáte Visegrádskej skupiny. Piati premiéri na stretnutí nehovorili len o vzájomných vzťahoch a ekonomike, ale aj o globálnych témach – Rusku, Ukrajine či Severnej Kórei. Neskôr sa začne summit EÚ – Ázia. Na summit príde aj vietnamská delegácia. Premiér pripustil, že ak bude mať priestor, bude sa zaujímať o prípad únosu vietnamského občana cez Slovensko z Nemecka do Vietnamu. „Nemienim sa tomu vyhýbať, osobne ma to zaujíma. Dám mu priamo do očí jasne najavo, čo si o tom myslím,“ povedal premiér.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali