Paška o amerických jastraboch na Slovensku: “To, že sa nám dnes vytešujú a potichu zostavujú vládu, nie je pre Slovensko práve najlepším signálom”

Paška o amerických jastraboch na Slovensku: “To, že sa nám dnes vytešujú a potichu zostavujú vládu, nie je pre Slovensko práve najlepším signálom”

Bratislava 26. februára 2020 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

“Aj keď sú Američania veľmi citliví na cudzie vplyvy do demokratického procesu ich volieb, bez ostychu organizujú a financujú farebné revolúcie, či modelujú volebné procesy a dosadzujú svoje vlády všade vo svete, kde sa im zažiada,” píše v komentári na sociálnej sieti podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorí otvorene hovorí o “amerických jastraboch” pôsobiacich aj na Slovensku.

Na snímke Jaroslav Paška (SNS) Foto:TASR-Jakub Kotian

Podľa Pašku diskutovať o masívnej angažovanosti z USA financovaných mimovládok, našich oligarchov napojených na americký biznis, či zahraničím vlastnených médií v blížiacich sa víkendových parlamentných voľbách už asi nemá zmysel. “Pozoruhodný je však nedávny sprostredkovaný odkaz od tútorov tohto procesu našej ctenej „demokratickej opozícii“, ktorá sa ešte pred voľbami pustila do ruvačky o ministerské kreslá.”

Reklama

Vysvetlil, že bývalý Generálny tajomník NATO pán Anders Fogh Rasmussen, opozícii slušne odkázal, že je potešený rozhodnutím Tomáša Valáška (bývalého riaditeľa európskej pobočky americkej Carnegie Endowment for International Peace) vstúpiť do politiky „lebo bol vždy efektívnym obhajcom záujmov svojej krajiny bez toho, aby stratil zo zreteľa širšie ciele aliancie“.

“Opozícia týmto diplomaticky formulovaným posolstvom, dostala zvonka zrozumiteľné napomenutie, aby už preboha nebláznila a šarvátkami nekazila nádejnú volebnú prognózu, spolu s oznámením, že filantropi predsa vedia, kto má vládnuť, aby si tu zabezpečili potrebné veci. Ak sa pozrieme na stanoviská bezpečnostných expertov, či do programov „kresťansko–liberálnej“ koalície, ktorá sa derie k moci, tak ani OĽaNO, PS/Spolu, Za ľudí, SaS, Most-Híd alebo KDH nemajú problém otvoriť naše územie rozmiestneniu amerických vojakov, či základní,” píše Paška.

Reklama

Podpredseda SNS pripomína, že navyše minister zahraničia Lajčák so súhlasom premiéra Pellegriniho stále bráni ukončeniu rokovaní s americkou stranou o medzinárodnej zmluve nazvanej Dohoda o „obrannej“ spolupráci a jej odmietnutí Slovenskou republikou. “Všetci spolu len kolektívne zahmlievajú a zavádzajú verejnosť podľa rovnakého scenára. Vraj žiadne základne, len modernizácia letísk. Že však sme v NATO a k stíhačkám F-16 treba aj amerických technikov a pod.”

“Všetko zle,” reaguje Jaroslav Paška a argumentuje:

A. Klasifikácia NATO jednoznačne hovorí, že každý vojenský objekt, či areál ktorý má nejaká armáda v inom štáte je jej vojenskou základňou. Štyridsať muničných skladov pri Malackách, sklady pohonných hmôt, technologické aj ubytovacie zariadenia na letiskách v Kuchyni, aj na Sliači patriace US Army budú v zmysle uvedenej klasifikácie NATO, plnohodnotnými základňami USA na Slovensku, aj keď nám niektoré falošné politické duše realitu zahmlievajú a vydávajú to za „modernizáciu letísk“.

Skutočnosť, že Američan to s ich vybudovaním myslí úplne vážne, dokazuje aj výkaz finančných položiek schválených na ich vybudovanie zaznamenaný vo viacerých dokumentoch, napr. aj v rozpočte Ministerstva obrany USA.

B. Američanmi predložená „Dohoda o obrannej spolupráci“ je samostatná, dvojstranná, medzinárodná, prezidentská zmluva uzavretá len medzi USA a Slovenskou republikou. Ak by sa napríklad NATO rozpadlo, naše povinnosti voči USA z nej vyplývajúce ostanú naďalej v plnej platnosti.
Nie je recipročná. Hovorí o právach americkej armády na Slovensku a povinnostiach Slovenskej republiky, ktoré musí strpieť. Slovenskej armáde nedáva analogické práva v USA, a neukladá Spojeným štátom rovnaké povinnosti, ktoré by museli strpieť. Nie je o spolupráci, je jednostranná, až vazalská.

Reklama

Len pre priblíženie charakteru záväzkov SR uvediem niekoľko citátov z Článku III podľa bodov:

„1. Ozbrojené sily USA, zmluvní dodávatelia USA, rodinní príslušníci … sú oprávnení nerušene vstupovať do dohodnutých objektov a priestorov a ich využívať za účelom … návštevy, tréningu, cvičenie, manévrov, … dopĺňania pohonných hmôt do lietadiel a plavidiel, pristávania a opráv lietadiel, … ubytovania personálu, komunikácii, rozmiestnenia a nasadenia ozbrojených síl …“ a pod.

„2. Na zabezpečenie týchto činností a účelov SR udeľuje Ozbrojeným silám USA, oprávnenie kontrolovať za účelom ochrany a bezpečnosti vstup do dohodnutých objektov a priestorov …“, atd.

„3. Výkonný orgán SR, ak o to bude požiadaný uľahčí Ozbrojeným silám USA … dočasný prístup a využitie verejných pozemkov a objektov … a dočasný prístup a využitie súkromných pozemkov a objektov… Takéto uľahčenie bude poskytnuté… bezodplatne“ !!!

„5. SR poskytne všetky dohodnuté objekty a priestory … bez vyžadovania nájomného, alebo obdobných poplatkov.“

Reklama

Paška dodáva, že americkou stranou užívané areály, objekty, aj personál majú byť popri tom, podľa zmluvy, vyňatí z jurisdikcie (právomoci) Slovenskej republiky v civilnoprávnych, aj trestnoprávnych veciach.

“Kvôli americkým technikom od výrobcu F-16 takúto zmluvu nepotrebujeme. Ani ruskí technici zabezpečujúci u nás servis lietadiel MIG nie sú ozbrojenou zložkou ruskej armády. To, že sa nám jastraby už dnes vytešujú a potichu zostavujú vládu, nie je pre Slovensko práve najlepším signálom. Ale mohli by sme sa vo voľbách možno lepšie zmobilizovať a aspoň vyvážiť ich obrovskými peniazni vyhecovaný voličský potenciál…”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali