Pápež sa stretol s argentínskou prezidentkou. “Napätie” v ich vzťahoch vytvárajú homosexuálne manželstvá a voľný prístup ku antikoncepcii

Pápež sa stretol s argentínskou prezidentkou. “Napätie” v ich vzťahoch vytvárajú homosexuálne manželstvá a voľný prístup ku antikoncepcii

Vatikán 18. marca (TASR/HSP/Foto:TASR, plus.google.com)

 

Pápež František zatiaľ dáva prednosť taliančine

Pápež František síce v nedeľu v príhovore k veriacim na Námestí sv. Petra hovoril po taliansky, ale tweet s textom: “Drahí priatelia, zo srdca vám ďakujem a prosím o vaše modlitby” sa na sociálnej svieti Twitter objavil v angličtine i v iných jazykoch.

Reklama

Jeho predchodcovia v úrade využívali nedeľné príhovory na to, aby sa prítomným prihovorili v rôznych jazykoch. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi uviedol, že František sa zrejme v príhovoroch bude držať taliančiny, keďže sa mu v nej ľahšie formulujú jeho spontánne poznámky. Ponechal však otvorenú možnosť, že 76-ročný pápež by pri budúcich verejných vystúpeniach mohol používať aj iné jazyky.

Pápež sa vo svojom príhovore okrem iného zmienil o koreňoch svojej rodiny v Piemonte na severozápade Talianska, keď vysvetlil, že aj kvôli duchovnému spojeniu s Talianskom si ako pápež vybral meno po sv. Františkovi z Assisi.

Reklama

 

Prezidentka sa zúčasní aj oficiálneho uvedenia pápeža do úradu

Cristina Fernandez de Kirchner

Diplomatický talent pápeža Františka prešiel dnes zaťažkávacou skúškou, keď na audiencii vo svojej dočasnej rezidencii vo vatikánskom hoteli Dom sv. Marty prijal argentínsku prezidentku Cristina Fernándezová. Ako arcibiskup Buenos Aires s ňou mal viacero sporov ohľadom jej liberálnej politiky.

Agentúra AP pripomína, že prijatie prezidentky Argentíny, pápežovej vlasti, je prvou audienciou, ktorú poskytol nový pápež zahraničnému štátnikovi.

Fernándezová a jej zosnulý predchodca vo funkcii a manžel Nestor Kirchner sa vzopreli učeniu cirkvi a prijali rad opatrení, ktoré získali podporu verejnosti. Šlo v prvom rade o povinnú sexuálnu výchovu v školách, voľný prístup k antikoncepcii v nemocniciach, ako aj o udelenie práva transsexuálom, aby mohli úrady požiadať o zmenu svojej identity. Argentína sa súčasne stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá legalizovala manželstvá ľudí rovnakého pohlavia.

Reklama

Argentínska prezidentka bola jedným z prvých štátnikov, ktorí 13. marca blahoželali kardinálovi Jorgemu Mariovi Bergogliovi k zvoleniu za pápeža. V Argentíne jej blahoželanie označili za pokus o urovnania napätia v ich vzťahoch poznamenaných rokmi politických sporov. V posolstve pripomenula pápežovu veľkú zodpovednosť za presadenie spravodlivosti, rovnosti, bratstva a mieru medzi ľuďmi.

Prezidentka Fernándezová bude jednou z 80 hláv štátov, vlád a cirkví, ktorí sa potom v utorok zúčastnia na oficiálnom uvedení nového pápeža do úradu, ktoré sa bude konať na Námestí sv. Petra.

Medzi hosťami inaugurácie bude podľa agentúry DPA taliansky prezident Giorgio Napolitano, americký viceprezident Joe Biden, poľský prezident Bronislaw Komorowski, ako aj jeho srbský kolega Tomislav Nikolič. Z Latinskej Ameriky sa na pápežovom uvedení do úradu zúčastní aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová a mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Prítomný bude i predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, premiéri Španielska a Francúzska Mariano Rajoy a Jean-Marc Ayrault.

Do Vatikánu by mali pricestovať aj členovia niekoľkých kráľovských rodín – britský princ Charles, španielska kráľovná Sofia a korunný princ Felipe, belgický kráľ Albert II. s manželkou Paolou.     Ako dnes informovala agentúra AP do Vatikánu na utorkovú inauguráciu z Istanbulu odcestoval aj duchovný vodca pravoslávnych kresťanov, ekumenický patriarcha Bartolomej I. AP pripomína, že ide o prvú udalosť tohto druhu za posledných takmer 1000 rokov, ktoré uplynuli od schizmy v roku 1054. Za veľkú schizmu sa označuje cirkevný rozkol medzi Západom a Východom, ktorému predchádzali roky odcudzenia obyvateľstva bývalých polovíc Rímskej ríše.

 

Reklama

Na prsteni je meno, prípadne aj poradie pápeža

Počas intronizácie dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano odovzdá novému pápežovi nový rybársky prsteň, jeden zo symbolov jeho úradu. Na rybárskom prsteni je scéna rybolovu sv. Petra a v legende pečate je titul pápeža, jeho meno a prípadne aj poradové číslo. Scéna je pripomenutím Kristových slov, že zo svojich učeníkov urobí rybárov ľudí.

Pre nového pápeža sa vždy zhotovuje nový prsteň, keďže v súlade s kánonickým právom sa prsteň zosnulého alebo abdikovaného pápeža, ako to bolo v prípade Benedikta XVI., musí zničiť, aby sa predišlo jeho zneužitiu, keďže slúži aj ako pečatidlo.

Svoj kardinálsky prsteň sa pápež František rozhodol odovzdať katedrálnemu chrámu v Buenos Aires, informoval argentínsky televízny kanál C5N, ktorému poskytol rozhovor správca kostola Alessandro Russo.

 

Pápeža Františka čakajú viaceré stretnutia

Na archívnej snímke z 12. januára 2007 bývalý pápež Benedikt XVI. a súčasný pápež František

Tento týždeň v stredu pápež na audiencii v Sále sv. Klementa v Apoštolskom paláci prijme zástupcov Spoločnosti Ježišovej, rehole jezuitov, ktorej je tiež členom. Na piatok je naplánovaná audiencia pre členov diplomatického zboru akreditovaných pri Svätej stolici. Ako informovala tlačová služba Vatikánu, v sobotu sa František helikoptérou presunie do pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe, kde sa prvýkrát v úrade osobne stretne s emeritným pápežom Benediktom XVI. V nedeľu o 09.30 h pápež odslúži omšu a napoludnie sa bude – ako obvykle – modliť s veriacimi modlitbu Anjel Pána. Táto nedeľa sa v katolíckej cirkvi označuje ako Kvetná (Nedeľa Utrpenia Pána) a začína sa ňou Veľký týždeň, vrcholiaci veľkonočným trojdním Kristovho utrpenia, smrti a zmŕtvychvstania, čo sú najvýznamnejšie sviatky katolíckej cirkvi.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali