Pápež kázal o sv. Jozefovi, modlil sa za tvorcov ozdôb zo Slovenska

Pápež kázal o sv. Jozefovi, modlil sa za tvorcov ozdôb zo Slovenska

Vatikán 19. decembra 2018 (HSP/TK KBS/RV/Foto:SITA/AP-Andrew Medichini)

 

„Sv. Jozef je muž, ktorý vie sprevádzať v tichosti“ a je „mužom snov“. Takto dnes pápež František charakterizoval sv. Jozefa vo svojej rannej homílii pri svätej omši v Dome sv. Marty. Svätý Otec sa modlil aj za hendikepované deti a ďalších tvorcov vianočných gúľ, ktoré mu pri svojej minulotýždňovej návšteve odovzdal prezident SR Andrej Kiska

Na snímke pápež František

Štyri vianočné gule, ktoré dnes zdobili priestor pri oltári, vytvorili hendikepované deti a ich rodičia v košickom centre Liberta, deti a mladí dospelí v Detskom domove Turzovka, ľudia bez domova v bratislavskom centre Resoty Antona Srholca a žiaci základnej školy v Spišskom Hrhove, do ktorej chodia aj rómske deti. Umelecké predmety dostali svoje miesto na vankúši vedľa adventného venca pred oltárom, na ktorom Svätý Otec slávi svätú omšu denne o 7. hodine ráno.

Reklama

 

Rodičovská múdrosť

Reklama

Vo Svätom písme poznáme Jozefa ako „spravodlivého muža, ktorý dodržiaval Zákon, robotníka, pokorného, zamilovaného do Márie“. V prvej chvíli tvárou v tvár nedorozumeniu „uprednostňuje stiahnuť sa bokom“, „Boh mu však potom zjavuje jeho poslanie“. A tak Jozef prijíma svoju úlohu, svoju rolu a sprevádza rast Božieho Syna „v tichosti, bez súdenia, bez ohovárania a bez klebiet“.

„Pomáhať rásť, rozvíjať sa. Takto hľadal miesto, aby sa dieťa narodilo. Staral sa oň, pomáhal mu rásť, učil ho remeslu, je tu mnoho vecí… V tichosti. Nikdy si syna neuzurpoval ako svoje vlastníctvo: nechal ho rásť v tichosti. Nechať rásť – toto slovo by nám mohlo veľmi pomôcť, nám, ktorí od prirodzenosti chceme strkať nos do všetkého, a predovšetkým do života druhých. „Prečo robí toto? A prečo tamto?“ A začínajú klebetiť, vravieť… – On však necháva rásť. Chráni. Pomáha, avšak v tichosti.“

Svätý Otec ďalej spomenul múdry postoj mnohých rodičov – schopnosť čakať, bez toho, aby dieťa rýchlo okríkli, aj keď urobilo chybu. Je nevyhnutné vedieť čakať prv ako povieme slovo schopné dať rásť. Čakať v tichosti, tak ako to robí Boh so svojimi deťmi, s ktorými má veľkú trpezlivosť.

 

Muž snov

Reklama

Petrov nástupca následne vysvetlil, že sv. Jozef bol mužom konkrétnosti, avšak mal otvorené srdce, bol „mužom snov“, nie však „rojkom“.

„Sen je privilegovaným miestom pre hľadanie pravdy, pretože tam sa jej nebránime. Sny jednoducho prichádzajú. A Boh hovorí aj v snoch. Nie vždy, pretože zvyčajne je to naše podvedomie, ktoré sa nám vybavuje, avšak Boh si toľkokrát zvolil prehovoriť v snoch. Urobil tak mnohokrát, v Biblii to vidieť, či nie? V snoch. Nuž Jozef bol mužom snov, nebol však nijaký rojko. Nebol vo fantáziách. Byť rojkom je niečo iné: je ním ten, ktorý sa so svojou vierou pohybuje v oblakoch a nemá nohy na zemi. Jozef mal nohy na zemi. Bol však otvorený.“

 

Nestratiť chuť snívať

Pápež František napokon veriacich vyzval, aby nestratili schopnosť snívať, schopnosť otvoriť sa pre zajtrajšok s dôverou, aj napriek ťažkostiam, ktoré sa môžu objaviť.

Reklama

„Nestratiť schopnosť snívať o budúcnosti – každý z nás. Každý z nás máme snívať o našej rodine, o našich deťoch, rodičoch. Pozerať sa na to, ako by som chcel, aby sa uberal ich život. Aj kňazi: snívať o našich veriacich, čo by sme pre nich chceli. Snívať tak, ako snívajú mladí, ktorí sú v snívaní takpovediac „drzí“ a tam nachádzajú cestu. Nestraťme schopnosť snívať, pretože snívať znamená otvárať dvere pre budúcnosť. Priniesť plody v budúcnosti.“

Svätý Otec zrekapituloval dnešný biblický odkaz adventnej liturgie aj v odkaze cez sociálnu sieť Twitter:

„Buďme ako sv. Jozef: muž snov, avšak nie rojko; muž ticha, pretože rešpektuje Boží plán.“

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali