Pápež František prišiel na prvú návštevu Slovenska. Stretnutie s predstaviteľmi Spoločnosti Ježišovej sa nieslo v uvoľnenej atmosfére, dostal 3 dary

Pápež František prišiel na prvú návštevu Slovenska. Stretnutie s predstaviteľmi Spoločnosti Ježišovej sa nieslo v uvoľnenej atmosfére, dostal 3 dary

Bratislava 12. septembra 2021 ATKUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, Pavel Neubauer)

 

Pápež František pricestoval na prvú návštevu Slovenska. Stretol sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi. Stretne sa aj so zástupcami židovskej či rómskej komunity. Navštívi Bratislavu, Košice a Prešov. Program cesty vyvrcholí v Šaštíne, kde sa uskutoční svätá omša s homíliou Svätého Otca

pápež František návšteva
Na snímke pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

20:00 V príjemnej, priateľskej a uvoľnenej atmosfére sa v nedeľu podvečer nieslo súkromné stretnutie Svätého Otca s predstaviteľmi Spoločnosti Ježišovej, ktoré trvalo viac ako hodinu a pol. Pre agentúru SITA to povedal provinciál spoločnosti Jozef Šofranko SJ. Pápež sa s viac ako 50 členmi spoločnosti, do ktorej sám patrí, stretol o 17:30 v priestoroch Apoštolskej nunciatúry v Bratislave.

Reklama

„Bolo pre nás povzbudením, že nás samotný Svätý Otec, náš spolubrat, pozval na toto stretnutie. Nie my sme boli jeho iniciátormi, ale pozvanie a prosba o stretnutie vyšla z jeho strany. Svätý Otec si sadol uprostred nás, okamžite sme mu mohli klásť otázky, hneď to prešlo do veľmi hlbokých rozhovorov, ktoré sú pre nás povzbudzujúce, ale aj výzvou,“ opísal Šofranko.

Slovenskí jezuiti odovzdali pápežovi Františkovi tri dary. Prvým bola symbolická ruža, ktorú pripravili z papierových listov deti v jezuitskom Centre pomoci pre rodinu v Trnave. „Reprezentuje modlitby mnohých detí a nám blízkych rodín, i celej našej provincie za Svätého Otca a na jeho úmysly, je výrazom duchovnosti,“ vysvetlil Šofranko.

Reklama

Druhým bola kniha komentárov k biblickej Knihe žalmov. „Kniha je ovocím našej spolupráce s biblistami a teológmi nielen z katolíckych, ale aj evanjelických fakúlt, a tiež so židovskou obcou. Odzrkadľuje akademický apoštolát našej provincie, naše úsilie o ekumenický a medzináboženský dialóg,“ priblížil ďalej provinciál jezuitskej komunity na Slovensku.

Tretím darom bola kniha v angličtine s názvom Watersource from the Rock (Prameň zo skaly, pozn. redakcie). Podľa Šofranka prináša svedectvo viery slovenských jezuitov z čias komunistického prenasledovania.

Stretnutím so svojimi jezuitskými spolubratmi ukončil Svätý Otec prvý deň oficiálnej návštevy Slovenska, ktorá potrvá do stredy 15. septembra.

 

19:00 V pondelok (13. 9.) čaká pápeža oficiálny program, počas ktorého pôjde do Prezidentského paláca, kde sa stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ďalšími predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. Stretne sa s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

Reklama

Pápež pôjde aj na súkromnú návštevu centra “Betlehem” v Bratislave, stretne sa so židovskou komunitou, s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a premiérom Eduardom Hegerom.

pápež František návšteva
Na snímke pápež František

 

18:30 Bratislavská polícia nezaznamenala v súvislosti s príchodom pápeža Františka na Slovensko žiadne narušenie verejného poriadku a ani výrazné obmedzenia v premávke. Informovala o tom Veronika Martiniaková z oddelenia komunikácie a prevencie Policajného zboru v Bratislave.

“V súvislosti s pobytom Svätého Otca na Slovensku na celý dnešný deň, ako aj na tie nadchádzajúce pripravila bratislavská polícia bezpečnostné opatrenie zamerané na zabezpečenie verejného poriadku, bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ako aj ochrany osôb a ich majetku,” uviedla Martiniaková. Dodala, že do  bezpečnostného opatrenia sú velení policajti poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície, ako aj špeciálne zložky Policajného zboru.

 

Reklama

17:35 Teraz sa uskutoční súkromné stretnutie s členmi Spoločnosti Ježišovej na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.

 

Ekumenické stretnutie:

 

17:15 Pápežovi odovzdali obraz od Janky Krivošovej. Obraz zobrazuje zrod univerzálnej Cirkvi a časť staroslovenských kresťanských dejín. Dole sú vyobrazené osobnosti, ktoré niečo znamenali pre naše kultúrne dejiny.

 

17:00 “Ako si môžeme želať Európu, ktorá nájde svoje kresťanské korene, ak sme my sami vykorenení z kresťanského spoločenstva? Je ťažké žiadať si Európu preniknutú evanjelium, ak nás netrápi, že nie sme zjednotení na tomto kontinente,” uviedol pápež František počas príhovoru.

Ekumenickej rade adresoval dve bratské rady pre šírenie evanjelia slobody a jednoty (viac TU).

 

Reklama

16:50 Pápež František prednáša svoj príhovor. Slovákom sa prihovára po prvýkrát, keďže na letisku príhovor nemal.

pápež František návšteva
Na snímke pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

Katolícka biskupská konferencia má v Ekumenickej rade cirkví v Slovenskej republike štatút pozorovateľa. “Predsedom orgánu je Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, podpredsedom Ján Szőllős z Bratskej jednoty baptistov v Slovenskej republike,” priblížili pre TASR z tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska.

Súčasťou nedeľného popoludňajšieho stretnutia v priestoroch apoštolskej nunciatúry je príhovor pápeža, modlitba Žalmu 103, skupinová fotografia a osobný pozdrav účastníkov.

pápež František návšteva
Na snímke pápež František na ekumenickom stretnutí na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave

Úzka spolupráca medzi Ekumenickou radou cirkví v Slovenskej republike a rímskokatolíckymi cirkvami sa rozvinula pri štúdiu Charta Oecumenica, dokumentu, ktorý spoločne vypracovali Konferencia európskych cirkví a Rada európskych biskupských konferencií.  Apoštolská nunciatúra na Slovensku, ktorú 1. januára 1993 zriadil vtedajší pápež Ján Pavol II., sídli v Bratislave. Prvým nunciom s trvalým pobytom v krajine po vyhlásení samostatnosti Slovenska bol arcibiskup Luigi Dossena. Nunciatúra spočiatku z dôvodu absencie osobitného sídla bola umiestnená u sestier uršulínok v Bratislave, v ich dome na Uršulínskej ulici.

Pri príležitosti zriadenia nunciatúry v Bratislave vtedajší štátny sekretár kardinál Angelo Sodano vyjadril svoju vďačnosť “národným a mestským inštitúciám, ktoré pochopili hodnotu tohto pápežského zastúpenia a prispeli k jeho vytvoreniu”. Ďalšie poďakovanie patrilo “slovenskému episkopátu, rehoľným rodinám a všetkým, ktorí nám v týchto rokoch veľmi pomohli“.

Reklama

Po ekumenickom stretnutí sa pápež František súkromne stretne s členmi Spoločnosti Ježišovej zo Slovenska. Na stretnutí bude prítomných zhruba 50 jezuitov.

 

16:42 V úvode Ekumenického stretnutia sa prihovára Ivan Eľko – generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku.

V dobre a napredovaní jedného je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už žiadna cirkev nemôže mať radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov či pohasínania viery. To cirkvi spoločne sťahuje dolu. Cirkvi sa však spoločne tešia z napredovania a rastu iných. Tak sa chce Ekumenická rada cirkví na Slovensku pozerať na návštevu pápeža Františka v SR. Na stretnutí so Svätým Otcom to uviedol predseda ekumenickej rady Ivan Eľko.

 

Reklama

16:40 Začalo sa Ekumenické stretnutie s pápežom Františkom.

 

pápež František návšteva
Na snímke ľudia vítajú pápeža Františka v Bratislave

16:30 Kolóna s pápežom Františkom už prišla na Apoštolskú nunciatúru v Bratislave. Následne sa začne Ekumenické stretnutie.

 

Priamy prenos RTVS:

 

Reklama

 

16:23 “Cítim sa akoby som omladol, táto cesta mi dáva energiu,” povedal pápež František prezidentke SR počas krátkeho rozhovoru na letisku.

pápež František návšteva
V nedeľu 12. septembra 2021 pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska pápež František

 

16:20 Polícia je počas návštevy pápeža Františka na Slovensku v pohotovosti.

 

16:18 Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti: “Vitaj, Padre.”

Reklama

 

16:10 Po ukončení oficiálneho privítacieho ceremoniálu sa pápež František z letiska v autokolóne vybral do centra Bratislavy na Apoštolskú nunciatúru, kde sa zúčastnil na ekumenickom stretnutí.

Nunciatúra v blízkosti bratislavského Horského parku sa zároveň na nasledujúce dni stane aj miestom jeho pobytu, kde má podľa svojho želania zriadenú malú izbu. Nunciatúru možno vnímať ako istú formu veľvyslanectva Vatikánu na Slovensku. Vedie ju nuncius, ktorý je predĺženou rukou pápeža na Slovensku a pomáha pri udržiavaní vzájomných vzťahov Vatikánu a Slovenska. Vedie ju Giacomo Guido Ottonello.

 

15:58 Pápež vystúpil z auta a išiel do príletovej haly. Tam by mal porozprávať s prezidentkou. Odtiaľ pôjde na ekumenické stretnutie, ktoré sa uskutoční na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.

 

15:50 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že pápež František na svojej návšteve Slovenska upokojí spoločnosť, ktorá je veľmi rozoštvaná. Uviedol to pred príletom pápeža na bratislavskom letisku.

Reklama

“Bol by som rád, keby sme upokojili situáciu, a som presvedčený, že návšteva Svätého Otca ju môže upokojiť,” povedal Kollár.

 

15:49 Svätý Otec je mužom lásky, pokory, úcty a ľudskej dôstojnosti. Pred príletom pápeža Františka na bratislavské letisko to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

“To, čo chcem, aby pápež zanechal na Slovensku, je pokoj a verím, že ho prinesie aj do politiky, a hlavne nám to pomôže odraziť sa a pozerať dopredu,” hovorí Heger. Dodal, že od návštevy pápeža má veľké očakávania a je to významná udalosť pre Slovensko.

 

15:48 Kolóna s pápežom Františkom odchádza z letiskovej plochy.

 

Reklama

15:45 Pápežskú delegáciu na letisku tvoril štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, prefekt kongregácie pre východné cirkvi kardinál Leonardo Sandri, predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg kardinál Miguel Ayuso Guixot a substitút Štátneho sekretariátu Edgar Peňa Parra. Ďalej apoštolský nuncius na Slovensku Giacomo Guido Ottonello, bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský, pracovník štátneho sekretariátu George Jacob Koovakad, sekretár Apoštolskej nunciatúry Andryi Yevchuk, pápežský ceremoniár Ján Dubina a tajomník KBS Ivan Ružička.

 

15:41 Pápež sa zvítava s ďalšími predstaviteľmi štátu.

Spomedzi politikov sa na uvítacom ceremoniáli na letisku zúčastnil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) a vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček. Okrem nich pápeža Františka vítal aj veľvyslanec Slovenska pri Svätej Stolici Marek Lisánsky a primátor Bratislavy Matúš Vallo.

 

15:39 Pápež vystúpil z lietadla. Ľudia volajú: ” Vivat papa Francesco.” Pápež sa zvítal s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

pápež František návšteva
Na snímke pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítania po prílete na bratislavskom letisku

 

Reklama

Ľudia tiež kričia: “Svätý Otec.”

pápež František návšteva
V nedeľu 12. septembra 2021 pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska pápež František

 

15:35 Z lietadla vystupujú zadných východom novinári, ktorí leteli s pápežom Františkom z Budapešti do Bratislavy.

 

15:34 Na Slovensku sa rozozvučali zvony na kostoloch. Pozývajú veriacich k modlitbe za pápeža Františka.

Reklama
pápež František návšteva
Na snímke ľudia čakajú na prílet lietadla s pápežom Františkom 12. septembra 2021 na letisku v Bratislave

 

15:28 Lietadlo s pápežom Františkom pristálo na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

Ide o prvú návštevu pápeža Františka na Slovensku. Naposledy navštívila hlava katolíckej cirkvi, pápež Ján Pavol II., Slovensko v septembri 2003.

pápež František návšteva
Na snímke biskupi a prítomní čakajú na letisku na prílet lietadla s pápežom Františkom 12. septembra 2021 v Bratislave

15:20 Lietadlo s pápežom Františkom už čoskoro pristane v Bratislave.

Pápež František už letí z Budapešti na Slovensko, zverejnila Konferencia biskupov Slovenska:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali