Pápež František pozval mladých Slovákov na Svetové dni mládeže do Poľska

Pápež František pozval mladých Slovákov na Svetové dni mládeže do Poľska

Bratislava/Vatikán 19. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Filippo Monteforte)

 

Mladých pozval do Poľska ešte pred tromi rokmi pápež František v Riu de Janeiro

Presne 100 dní zostáva do začatia letných Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa uskutočnia 25.-31. júla v poľskom Krakove. Hlavné informácie z príprav, posolstvo a podrobnosti registrácie na toto medzinárodné podujatie predstavili dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupca poľského veľvyslanca na Slovensku Piotr Samerek a Andrzej Pietrzyk, zodpovedný za medzinárodné vzťahy Svetových dní mládeže Krakov 2016.

Reklama
Na snímke pápež František
Na snímke pápež František

“Sme veľmi radi, že môžeme pozvať Slovákov na Svetové dni mládeže do Krakova, ale nielen do Krakova, ale vôbec do Poľska,” uviedol zástupca poľského veľvyslanca v Bratislave Samerek.

Podujatie SDM je podľa neho dobrou príležitosťou pre všetkých Slovákov, aby sa konečne dostali za Tatry ďalej do Poľska a spoznali tamojších ľudí a kultúru.

Reklama

“Krakov je po prvé domovom Jána Pavla II., ku ktorému budú putovať aj mladí zo Slovenska; je to svetové dedičstvo UNESCO; je tam veľká univerzita, ktorá je najstaršou univerzitou v našej časti Európy, v ktorej sa učili Slováci a Maďari od 14. storočia; a druhé najväčšie mesto v Poľsku,” dodal.

Mladých pozval do Poľska ešte pred tromi rokmi pápež František v Riu de Janeiro. Slovenskí organizátori očakávajú, že k severným susedom bude putovať okolo 5000 Slovákov.

“Toto výnimočné stretnutie by nebolo úplným, keby na ňom chýbali zástupcovia našich susedov: keby na ňom chýbali Slováci, naši susedia z východu, z juhu i zo západu,” povedal za poľský organizačný tím Pietrzyk. “Chceme, aby toto stretnutie bolo spojením kresťanskej mládeže z celej Európy z východu a západu.”

Doplnil, že práve jednu z najväčších skupín zaregistrovaných účastníkov na SDM tvoria mladí z Ukrajiny.

“Očakávame, že počas tohto týždňa privítame okolo 500.000 zahraničných medzinárodných hostí. Na finálnych slávnostiach a na záverečnej omši očakávame spolu s Poliakmi a Slovákmi vyše dva milióny účastníkov,” dodal Pietrzyk.

Reklama

Nevyhnutnou podmienkou na účasť je podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martina Kramara registrácia prostredníctvom na to určených webových stránok. Vďaka nej získajú prihlásení balíček pútnika – teda stravu, dopravu v Krakove, ubytovanie, voľné vstupy na program a ďalšie výhody.

Slováci môžu využiť slovenskú registráciu do konca mája. Dosiaľ sa na SDM prihlásilo okolo 3000 mladých Slovákov. Jednou z popredných technických otázok tohto stretnutia je podľa organizátorov bezpečnosť. Krátko pred SDM sa totiž vo Varšave koná summit NATO.

Organizátori podľa Pietrzyka pracujú na tom, aby bolo toto stretnutie čo najbezpečnejšie. Na stretnutí mladých z celého sveta bude navyše osobne pápež František. V pohotovosti bude preto armáda i polícia, všetci účastníci budú poistení, uviedol komunikačný tím SDM. Ubytovanie bude zabezpečené najmä v rodinách, ale tiež v školách a internátoch.

Program Svetových dní mládeže zahŕňa stretnutia mládeže s pápežom, ako aj stovky sprievodných akcií. Súčasťou sprievodného programu je i slovenský, ktorý sa uskutoční v poľskom mestečku Skawina neďaleko Krakova.

Návšteva pápeža Františka v Poľsku sa začne v stredu 27. júla. O deň neskôr navštívi kláštor Jasná Hora v meste Čenstochová, kde odslúži omšu pri príležitosti 1050. výročia pokrstenia Poľska. Tretí deň navštívi koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a večer povedie krížovú cestu v Krakove. Program pápeža Františka vyvrcholí účasťou na modlitbovej vigílii a záverečnej omši, kde oznámi miesto konania ďalších SDM.

Reklama

Tradíciu SDM založil pred 30 rokmi niekdajší pápež Ján Pavol II. v Ríme. Potom sa konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, v Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride a v Riu de Janeiro.

Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už po druhý raz, v roku 1991 sa uskutočnilo v Čenstochovej. Organizátori očakávajú, že do Krakova pricestuje vyše 2,5 milióna mladých ľudí zo stoviek krajín zo všetkých kontinentov.

Motto aktuálneho ročníka určil pápež František, je ním úryvok z Biblie: “Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali