Pápež František: Ján Krstiteľ nás učí objavovať a spoznávať Ježiša

Pápež František: Ján Krstiteľ nás učí objavovať a spoznávať Ježiša

Vatikán 20. januára 2020 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TK KBS-SpC-Vatikan)

 

Pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána 19. januára pápež František komentoval evanjeliový text 2. nedele cezročného obdobia o svedectve Jána Krstiteľa: „Ja som to videl a vydávam svedectvo, že toto je Boží Syn“. Podporil tiež úsilie o zastavenie násilia v Líbyi a vyjednanie riešenia, ktoré krajine zaručí mier a stabilitu. Svätý Otec osobitne pozval k modlitbe za zdravotné sestry a pripomenul súčasný „Rok zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky“

Na snímke pápež František

Pri nedeľnom stretnutí s veriacimi na Vatikánskom námestí Svätý Otec František vyzval k úsiliu o dôverné poznanie Ježiša Krista meditovaním Evanjelia a rozjímavým nazeraním ikony jeho Svätej Tváre. Odporúčal inšpirovať sa svedectvom Jána Krstiteľa a vždy nanovo začínať od osobného stretnutia sa s Ježišom:

Reklama

„Svedectvo Jána Krstiteľa nás pozýva k neustálemu novému začiatku na našej ceste viery: nanovo vychádzať od Ježiša Krista, Baránka plného milosrdenstva, ktorého Otec dal za nás. Nechať sa nanovo prekvapiť Božou voľbou stáť na našej strane, byť solidárnym s nami hriešnikmi a zachrániť svet od zla vezmúc ho úplne na seba. Naučme sa od Jána Krstiteľa nemyslieť si, že Ježiša už poznáme, že o ňom už všetko vieme.“

 

Reklama

Podpora mierového procesu v Líbyi

Po udelení požehnania z okna Apoštolského paláca pápež František osobitnou výzvou podporil aktuálne snahy o mierový proces v Líbyi: „Drahí bratia a sestry, dnes sa v Berlíne koná konferencia s cieľom prediskutovať krízu v Líbyi. Veľmi žičím tomu, aby toto stretnutie na najvyššej úrovni, ktoré je tak významné, rozbehlo cestu k utíchnutiu násilia a vyjednaniu riešenia, ktoré povedie k mieru a tak veľmi želanej stabilite krajiny.“

 

Rok zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky

Svätý Otec po pozdravoch jednotlivých skupín pútnikov osobitne vyzdvihol prácu zdravotných sestier a ošetrovateľov: „S potešením pripomínam, že rok 2020 bol na medzinárodnej úrovni vyhlásený za „Rok sestry a pôrodnej asistentky“. Zdravotné sestry a ošetrovatelia sú najpočetnejšími zdravotníckymi pracovníkmi a sú pri chorých najbližšie, a pôrodné asistentky vykonávajú azda tú najušľachtilejšiu z profesií. Modlime sa za nich všetkých, aby mohli vykonávať čo najlepšie ich drahocennú prácu.“

Reklama

 

Celý príhovor pred modlitbou Anjel Pána

Drahí bratia a sestry, dobrý deň!

Táto druhá nedeľa v Období cez rok nadväzuje na Zjavenie Pána a sviatok Ježišovho krstu. Evanjeliová stať (porov. Jn 1,29-34) opäť hovorí o Ježišovom ukázaní sa navonok. Totiž po tom, ako bol pokrstený v rieke Jordán, bol posvätený Duchom Svätým, ktorý na neho zostúpil, a hlas nebeského Otca o ňom prehlásil, že je Božím Synom (porov. Mt 3,16-17 a paralely). Evanjelista Ján, na rozdiel od ostatných troch evanjelistov, túto udalosť neopisuje, ale podáva nám svedectvo Jána Krstiteľa. On sa stal prvým svedkom Krista. Pre toto ho Boh povolal a pripravoval.

Ján Krstiteľ v sebe nemôže zadržať naliehavú túžbu vydať svedectvo o Ježišovi a vyhlasuje: „Ja som to videl a vydávam svedectvo“ (v. 34). Ján videl niečo uchvacujúce, t. j. milovaného Božieho Syna solidárneho s hriešnikmi; a Duch Svätý mu dal pochopiť tú neslýchanú novosť, skutočný obrat. Totiž zatiaľ čo vo všetkých náboženstvách človek ponúka a obetuje niečo Bohu, v udalosti Ježiša je to Boh, kto obetuje vlastného Syna na záchranu ľudstva. Ján dáva najavo svoj údiv a svoje potvrdenie tejto novosti, ktorú prináša Ježiš, a robí to priliehavým vyjadrením, ktoré opakujeme pri každej svätej omši: „Hľa, Boží Baránok, ktorý sníma hriech sveta“ (v. 29).

Reklama

Svedectvo Jána Krstiteľa nás pozýva k neustálemu novému začiatku na našej ceste viery: nanovo vychádzať od Ježiša Krista, Baránka plného milosrdenstva, ktorého Otec dal za nás. Nechať sa nanovo prekvapiť Božou voľbou stáť na našej strane, byť solidárnym s nami hriešnikmi a zachrániť svet od zla vezmúc ho úplne na seba.

Naučme sa od Jána Krstiteľa nemyslieť si, že Ježiša už poznáme, že o ňom už všetko vieme (porov. v. 31). Nie je to tak. Zastavme sa nad Evanjeliom, možno i rozjímavým nazeraním ikony Ježiša Krista, jeho „Svätej Tváre“. Rozjímajme zrakom a ešte viac srdcom; a nechajme sa vyučovať Duchom Svätým, ktorý nám vo vnútri hovorí: To je on! To je Boží Syn, ktorý sa stal Baránkom obetovaným z lásky. On, on jediný niesol, trpel a odčinil hriech každého z nás, hriech sveta, a aj moje hriechy. Všetky. Všetky ich niesol na sebe a z nás ich sňal, aby sme mohli byť konečne slobodní, už nie viac otrokmi zla. Áno, ešte stále sme úbohí hriešnici, ale nie otroci. Nie, nie sme otrokmi: sme synmi a dcérami, Božími deťmi!

Nech nám Panna Mária vyprosí silu vydávať svedectvo o jej Synovi Ježišovi; radostne ho ohlasovať životom oslobodeným od zla a slovom plným žasnúcej a vďačnej viery.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali