P. PALKO: Na úrade TSK treba vytvoriť prostredie bez stresu a šikanovania

P. PALKO: Na úrade TSK treba vytvoriť prostredie bez stresu a šikanovania

Trenčín 1. novembra (TASR) – Podľa kandidáta na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Petra Palka je potrebné v kraji pozdvihnúť ľudí z beznádeje a v ekonomike sa vrátiť k základným počtom. Letecký inžinier a výsluhový dôstojník, 61-ročný Peter Palko kandiduje na post predsedu TSK na kandidátke Komunistickej strany Slovenska. Rozhovor s Petrom Palkom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov Vyšších územných celkov (VÚC).

-TSK trápi vysoká zadlženosť a fakt, že dlh sa nielenže neznižuje, ale naopak, narastá? Ako si predstavujete zastavenie zadlžovania?-

Reklama

Zadlžovanie samospráv je všeobecný trend. Ľudia sú apatickí, akoby už nevideli východisko z tohto celospoločenského marazmu. Najdôležitejšou vecou je pozdvihnúť ľudí z beznádeje. Potrebujeme sa znovu prebudiť. To je naša prvá úloha, uvoľniť energiu ľudí. Všetko závisí od nej. Každá doba vyžaduje odvážne rozhodnutia, ktoré môžeme nazvať reformami. Je možné viesť spor o charakter týchto reforiem. V ekonomike sa musíme vrátiť k základným počtom. Tak ako je potrebné vedieť počítať, tak je dobre vedieť i rátať. Tieto dve veličiny i keď sa zdá, že svojim obsahom sú rovnocenné, nie je to tak. Nikto nerátal s tým, že župa napríklad rozpredala majetok, ktorý v budúcnosti mohol byť zdrojom príjmov. Nevidel som nikde koncepciu, ktorá by reálne posudzovala rozvoj TSK. Čiastkové rozhodnutia, ktoré nazýval manažment samosprávneho kraja ako strategické, s týmto názvom nemali nič spoločného. Stokrát takéto nič sa prejavilo v tejto dobe tak, že župa nemá žiadne dodatočne vytvorené zdroje, funguje iba na báze prijatých úverov. Jediný a osvedčený recept je prehodnotiť činnosti samosprávneho kraja, niektoré organizácie napojené na rozpočet župy možno redukovať a nikomu nebudú chýbať. Činnosti ako riešenie otázok školstva, životného prostredia, výkonu štátnej stavebnej správy, ktoré sa suplujú na každom stupni samosprávy a štátnej správy, treba vzájomnou dohodou medzi štátnou správou a samosprávou zjednotiť a tým vytvoriť predpoklad na znižovanie nákladov. Ďalšie nemalé zdroje vidím v oblasti dopravnej obsluhy. Úsporu vidím i v odmeňovaní poslancov samosprávneho kraja, možno v budúcnosti i zníženie ich počtu.

Reklama

-Kde sú podľa Vás najväčšie problémy TSK v oblasti zdravotníctva a školstva a ako by ste ich v prípade zvolenia do funkcie vyriešili?-

Zdravotníctvo v prenesenom slova zmysle je ťažko chorý pacient. Ako ho liečiť, keď jeho stav sa zatiaľ nikomu nepodarilo zastabilizovať, práve naopak každý do toho vnáša svoj pohľad a hneď tomu prispôsobuje legislatívu. Nemocnice patriace pod TSK sú súčasťou zdravotníckeho systému Slovenskej republiky. Avšak takto sa na ne ministerstvo zdravotníctva nepozerá. Pri poslednom oddlžovaní nejakým spôsobom vypadli zo zoznamu oddlžovaných. Manažovanie a s tým spojená personálna politika má rovnako svoj podiel na tejto neradostnej finančnej bilancii. Stranícke tričká tu nepomôžu. Pokiaľ štát neprehodnotí svoj postoj k týmto zdravotníckym zariadeniam, budem iniciovať ich navrátenie pod kuratelu Ministerstva zdravotníctva SR. Problémy sa majú riešiť a nie o nich viesť nekonečný dialóg s nejasným výsledkom. Pacient nemôže stále počúvať čo bude, keď bude. Školstvo je jedna z mojich priorít. V rámci zákonných právomocí daných samosprávnemu kraju, okamžite začneme, v súčinnosti s podnikateľským sektorom, práce na znovuobnovení učňovského školstva (ktoré je nefunkčné) s cieľom udržať mladých ľudí v kraji a následne tým vytvárať podmienky pre ich zamestnanosť. Kraj je potrebné začať omladzovať.

-Aké by boli v prípade zvolenia vaše priority v oblasti cezhraničnej spolupráce a eurofondov? Do akých oblastí by ste ich chceli pritiahnuť?-

Reklama

Oblasť cezhraničnej spolupráce je potrebné rozširovať i na bežné pracovné kontakty zamestnancov VÚC. Poznám veľmi dobre mentalitu Čechov a  Moravanov. Prežil som takmer 20 rokov svojho pracovného života medzi nimi. Oblasti, v ktorých vidím ťažisko spolupráce a ktoré budem podporovať je životné prostredie, vzájomná pomoc pri živelných pohromách, v zdravotníctve a v podpore národnostnej kultúry. Mnohé obce v našom kraji sú za účelom lepšej spolupráce a združovania prostriedkov pri vypracúvaní projektov združené v mikroregiónoch. V Trenčianskom kraji je takto aktívnych viacero mikroregiónov, ktoré vzhľadom na blízkosť hranice s ČR majú aj cezhraničný dosah. Tým sa dosahuje kontinuita spolupráce s občanmi českej a moravskej národnosti (napr. Regionálne združenie Vlára – Váh). Mikroregióny sa aktívne zapájajú do programov EÚ. Tieto úlohy je treba riešiť v praktickej rovine i v budúcnosti tým, že sa zamedzí roztrieštenosti finančných tokov. V cezhraničnej spolupráci (živelné pohromy, priemyselné havárie a iné) so susednou ČR je potrebné sa predovšetkým zamerať na interoperabilitu informačných a komunikačných technológií pri výmene informácií o vzniknutých nežiaducich udalostiach.

-Dopravná infraštruktúra kraja je podľa odborníkov v dezolátnom stave. Čo konkrétne by ste v tejto oblasti chceli zlepšiť?-

Reklama

Nekvalitná infraštruktúra je ďalšou bolesťou nášho regiónu. Je to beh na celé funkčné obdobie župana a poslancov samosprávneho kraja. Niečo málo sa urobilo, ale tento problém sa odkladal vždy do posledného šuplíka. Dôvod bol jednoduchý. Neboli prostriedky na jeho krytie. Zle nastavenie podielových daní zo strany štátu ochudobňuje pokladnicu TSK ročne o milióny eur. I túto otázku budeme predkladať a určite nielen my vláde SR k riešeniu. Nemám informácie, či bolo úsilie zo strany vedenia TSK zainteresovať do riešenia i podnikateľský sektor. Ja to robiť budem. Niekedy málo je viac.

-Index starnutia obyvateľstva je v TSK najvyšší na Slovensku. Akú máte predstavu o náprave tejto neradostnej bilancie?-

Ďalšia oblasť kde je demografický vývoj proti nám. Je to dôsledok toho, že sa pre udržanie mladých ľudí a strednej generácie TSK prakticky neurobilo vôbec nič. Svedči o tom i neschválený tohtoročný rozpočet, ako keby sa kompetentní riadili heslom „čím horšie, tým pre nás lepšie“. Celá verejná správa musí participovať na riešení tejto závažnej otázky (napr. stavaním sociálnych bytov). Vytvárať sociálne a grantové programy, programy na zamestnanosť, aby si ľudia mohli zakladať rodiny, vychovávať v pokoji a bez obáv o existenciu svoje deti.

-Ako bývalý vojak z povolania zrejme máte zmysel pre poriadok a disciplínu. Myslíte si, že na Úrade TSK je v tomto smere všetko v poriadku? Ak nie, aké opatrenia by ste prijali?-

Je predčasné hovoriť o konkrétnych opatreniach. Nebudem tajiť skutočnosť, že vzťahy na VÚC poznám. Pracovala tam moja dcéra, ľudia sa komplikovanými vzťahmi ani netaja. Prvé čo prinesiem do úradu je vytvorenie normálnej pracovnej atmosféry bez stresu a šikanovania zamestnancov. Po druhé – otvorím dvere pre všetkých občanov kraja.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali