OTS: Reakcia Ing. Rastislava Bilasa na otázky novinárov

OTS: Reakcia Ing. Rastislava Bilasa na otázky novinárov

Bratislava 7. februára (TASR-OTS) – Reakcia Ing. Rastislava Bilasa na otázky novinárov

Vážená redakcia,

Reklama

v prvom rade by som rád zdôraznil, že som sa nikdy nevyhýbal konštruktívnej konfrontácii na tému predaj slovenských emisných kvót, čo som dokázal aj na tlačovej besede, kde som odpovedal na úplne všetky otázky prítomných novinárov. Pokiaľ viem, do dnešného dňa nebolo spochybnené jediné moje slovo. Tento môj prístup sa zakladá na fakte, že obchod bol striktne štandardný a som presvedčený, že nedošlo k porušeniu zákona. Dovoľte mi, aby som sa touto cestou vrátil k tým najdôležitejším faktom, ktoré som už objasnil na tlačovej besede v roku 2010.

Reklama

1.) V septembri 2008 MŽP SR vyhlásilo a následne vyhodnotilo tender na predaj emisných kvót. Tender bol zverejnený na oficiálnej internetovej stránke MŽP SR, teda mohol sa ho zúčastniť ktokoľvek, kto mal záujem o slovenské emisné povolenky. Vyhodnotenie tendra zverejnil v októbri 2008 Úrad vlády SR na svojej internetovej stránke, kde boli explicitne vymenované prihlásené subjekty vrátane konkrétnych cenových ponúk. Zmluva bola podpísaná o dva mesiace neskôr od uverejnenia zoznamu prihlásených uchádzačov, a to až v decembri 2008. Teda, ktokoľvek mohol počas týchto dvoch mesiacov ponúknuť vyššiu cenu, ako ponúklo Interblue Group LLC, avšak nestalo sa tak.

Ak by som čo i len trochu podľahol špekuláciám a kopíroval logiku "netransparentnej transakcie", ktorá je veľmi často a intenzívne predkladaná verejnosti, tak podľa platnej legislatívy § 9 ods. 10. Zákona č. 572/2004 Z. z. stačilo ministerstvu nevyhlásiť tender na predaj voľných emisných povoleniek AAU a mohli by bez starosti netransparentne predmetné emisné povolenky predať priamo komukoľvek, komu by sa im zdalo výhodné bez predkladania materiálov, tendrov a pod. Taktiež mohli zmluvu utajiť, ako vo všetkých okolitých krajinách.

Podľa § 9 ods. 10. Zákona č. 572/2004 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon" č 572/2004 Z. z.) môže Ministerstvo životného prostredia SR predať nepridelenú časť priznaných jednotiek priamo. Ustanovenie § 9 ods. 10 zákona č. 572/2004 Z. z. znie: "Nepridelenú časť priznaných jednotiek môže ministerstvo predať priamo, sprostredkovane, alebo na dražbe kvót. Ak priznané jednotky predá, pri evidencii sa primerane použijú ustanovenia § 12. Peňažné prostriedky získané z predaja priznaných jednotiek sú príjmom Environmentálneho fondu."

Reklama

Musím zdôrazniť, že MŽP SR urobilo naopak maximum preto, aby zmarili potenciálny obchod s Interblue Group LLC, a to zverejnením už spomínaných výsledkov tendra na internetovej stránke Úradu vlády SR. Interblue Group LLC mohol naplniť obchodnú transakciu len vďaka tomu, že sme kontrakt s kupujúcim mali oveľa skôr ako s predávajúcim, teda so Slovenskou republikou a na objem oveľa vyšší, ako boli všetky voľné slovenské emisné povolenky (v tom čase som mal dohodnutú kúpu AAU emisných povoleniek v rovnakých cenách v dvoch krajinách EÚ a v dvoch z bývalého ZSSR).

Nedá mi nepoložiť jednu básnickú otázku: Kto z dvoch farmárov na trhu je šikovnejší? Ten, ktorý predá 1 kg najkrajších jabĺk za 5 eur a ostatné mu zhnijú, alebo ten, ktorý predá 1 kg za 1 euro, bol na trhovisku najlacnejší a predal všetkých 100 kg jabĺk?

Reklama

2.) Som podnikateľ, ktorý nikdy nemal štátnu zákazku, nikdy nečerpal eurofondy a nemám kapitálové ani personálne prepojenie na politikov a politické strany v SR. Nikdy som nemal žiadnu výhodu zo známosti s ľuďmi, ktorí sa pohybujú vo verejnom živote.

3.) Zoznam uverejnený Špeciálnou prokuratúrou je totožný s tým, ktorý som pri svojich výpovediach predložil polícii už v roku 2010, vrátane kópií prevodných príkazov a dokumentov označujúci majiteľov jednotlivých "offshore" subjektov. Pokiaľ mám vedomosti, všetky mnou predložené dokumenty sa na 100 % potvrdili v rámci vyžiadanej zahraničnej právnej pomoci.

4.) Jediným majiteľom spoločnosti Ossian Establishment, Svätý Vincent som ja, teda Ing. Rastislav Bilas, čo 100-% dokazujú všetky transakčné dokumenty od roku 2008 nachádzajúce sa tak v oboch bankách, ako aj v archíve finančnej správy Švajčiarska, nakoľko každá finančná operácia si vyžaduje vyplnenie takýchto povinných sprievodných dokumentov. Predpokladám, že fotokópie všetkých týchto dokumentov sú súčasťou vyšetrovacieho spisu na Špeciálnej prokuratúre.

Ing. Rastislav Bilas

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali