OTS: Otvorený list účastníkov XXV. snemu SLeK poslancom NR SR

OTS: Otvorený list účastníkov XXV. snemu SLeK poslancom NR SR

Bratislava 27. novembra (TASR-OTS) – Otvorený list účastníkov XXV. snemu SLeK poslancom NR SR:

Vážená pani poslankyňa,

vážený pán poslanec, na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá začne v utorok 27. novembra 2012, budete v II. čítaní rokovať aj o dôležitých vládnych návrhoch noviel zákona o liekoch a zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Reklama

Dovoľte nám, účastníkom XXV. snemu Slovenskej lekárnickej komory v Košiciach, požiadať vás o podporu a schválenie týchto vládnych návrhov.

Tieto návrhy prinášajú nesporné pozitíva, ktoré zlepšia dostupnosť liekov pre slovenských pacientov a štandardizujú slovenský liekový trh na všetkých úrovniach od transparentnejšej cenotvorby liekov, ich vstupu na trh, úpravy podmienok prevádzkovania lekární až po obmedzenie marketingových aktivít. V súvislosti s novou úpravou marketingových aktivít zvlášť pozitívne vnímame zákaz poskytovania akýchkoľvek výhod pri výdaji liekov na lekársky predpis.

Reklama

Týmto listom Vás chceme informovať o pozitívach, ktoré tento krok prinesie celému odvetviu, ako aj občanom – pacientom. V kontexte systémovej úpravy oboch noviel zákonov predložených vládou SR Vás zároveň chceme požiadať o dôsledné zhodnotenie a nepodporenie pozmeňovacieho návrhu poslanca Richarda Rašiho, ktorý v rozpore s pôvodným vládnym návrhom zavádza možnosť manipulácie doplatkov za lieky na úrovni distribútorov a lekární.

Od roku 2003 platí zo zákona zásada tzv. „pomernej úhrady“, podľa ktorej pri znížení ceny lieku v lekárni pomer úhrady poisťovne a pacienta zostáva nezmenený. Pomerná úhrada je jedným z kľúčových regulačných nástrojov v rámci kategorizácie liekov a neumožňuje farmaceutickým výrobcom meniť ceny liekov inak, ako v riadnom kategorizačnom konaní (čím neprichádza k umelému zvyšovaniu ceny liekov a úhrady poisťovne). Význam takejto úpravy potvrdzuje fakt, že po jej zavedení prvýkrát medziročne spotreba liekov klesla tak vo finančnom, ako aj v kusovom vyjadrení.

Tzv. vernostné systémy, ktoré tento nástroj obchádzali, vo výraznej miere zvyšujú spotrebu liekov. V období rokov 2005-2009, keď boli na Slovensku povolené, stúpli náklady na lieky o takmer 70%!

Vládny návrh novely zákona, ktorý ruší vernostné systémy, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská prezentovala aj v liste účastníkom Lekárnického kongresu v Žiline, 20. októbra 2012 slovami: „Okrem iného navrhujeme zrušiť vernostné systémy, pretože priestor pri cenotvorbe liekov vidím jednoznačne v tom, že treba znížiť cenu lieku pre všetkých užívateľov, nie riešiť to čiastkovými zľavami, ktoré v konečnom dôsledku siahajú do vrecka pacientom a sú iba marketingovým ťahom, jednoducho – vernostné systémy nepatria do lekární, ktoré sú zdravotníckymi zariadeniami.“

Rovnako sa ministerstvo vyjadrilo aj v dôvodovej správe predkladanej novely: „Vernostné systémy sú nesystémovým opatrením, pretože v celom zákone sa marketingové aktivity zakazujú a platné znenie zákona umožňuje používať ich len poskytovateľom lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach a v pobočkách verejných lekární a sú zacielené na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, na pacientov ako priamych užívateľov liekov.“

Reklama

V pozdravnom liste adresovanom účastníkom Lekárnického kongresu v Žiline, predseda výboru pre zdravotníctvo NR SR Richard Raši, píše: „Teší ma, že poslanci Národnej rady už v prvom čítaní prerokúvali zákon, ktorý ruší vernostný systém aj rozmach sieťových lekární na Slovensku. Po schválení sa tak vďaka novele zákona opäť posilní zdravotnícky charakter lekární. Aby v nich nedominovala maximalizácia zisku a marketing, ale predovšetkým odbornosť, vedomosti aj potreby pacientov.“

Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec, Ako lekárnici vnímame zákaz vernostných systémov ako krok správnym smerom, tak k štandardizácii situácie v lekárenstve na Slovensku, ako aj k posilneniu bezpečnosti a odborného prístupu lekárnikov k pacientom. Vernostné systémy na lieky na recept sú z krajín EÚ zakázané vo Švédsku, Fínsku, Dánsku, Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Grécku, Taliansku či Francúzsku. Vo viacerých krajinách EÚ súdy jednoznačne rozhodli, že cenová regulácia má v solidárnom systéme zaručiť výdaj liekov za jednotné ceny. Veríme preto, že na nasledujúcej schôdzi parlamentu zahlasujete za posilnenie zdravotníckeho charakteru lekární a  ich odborného zamerania a podporíte novelu zákona č. 362/2011 Z. z. v znení vládneho návrhu, ktorý prešiel prvým čítaním. Zároveň Vás žiadame o odmietnutie pozmeňovacieho návrhu poslanca Richarda Rašiho, ktorý vznikol na poslednú chvíľu a dlhodobo naruší stabilitu zásobovania liekmi v SR. Návrh zásadným spôsobom mení dlhodobo nastavené regulačné mechanizmy cenotvorby liekov. Sme presvedčení, že takýto krok by mal prejsť minimálne štandardným pripomienkovým konaním a odbornou diskusiou všetkých zúčastnených strán. Je systémovo oveľa horšou obdobou rušených vernostných systémov, s oveľa nebezpečnejším dopadom na pacienta, slovenské lekárenstvo a verejné financie. Čo je na tomto návrhu najhoršie (pre občana – pacienta, ako aj pre celé odvetvie)? de facto odovzdáva lekárenstvo do rúk dominantnej siete lekární vlastnenej finančnou skupinou Penta. Pritom verejnosti bol predložený len pár minút po odovzdaní tendenčnej a manipulatívnej petície tejto firmy do podateľne NR SR.

V Košiciach 25. 11. 2012 Účastníci XXV. Snemu Slovenskej lekárnickej komory

Reklama

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali