OTS: Otvorenie 3. ročníka kurzu "Hravo ži zdravo"

OTS: Otvorenie 3. ročníka kurzu "Hravo ži zdravo"

Bratislava 18. septembra (TASR-OTS) – Potravinárska komora Slovenska (PKS) informuje všetkých priaznivcov zdravého životného štýlu, že v septembri 2013 sa začína už 3. ročník internetového kurzu "Hravo ži zdravo". Žiaci 5. ročníkov základných škôl sa naučia bojovať s nadváhou, dokážu si zostaviť zdravý jedálniček a obmedziť tak riziko ochorení v dospelosti.

PKS pozýva všetkých učiteľov a žiakov 5. ročníkov základných škôl do ďalšieho ročníka internetového kurzu zdravého životného štýlu "Hravo ži zdravo", ktorý sa začne už 1. októbra 2013. Hlavným cieľom školského kurzu "Hravo ži zdravo" je interaktívnym a zábavným spôsobom vysvetliť deťom dôležitosť a základné pravidlá zdravého životného štýlu.

V 2. ročníku si vyskúšalo tieto pravidlá až 7109 žiakov z celého Slovenska. Kurz pomáha zábavnou formou viesť žiakov na ceste za zdravím. Detská obezita sa totižto negatívne odráža nielen na telesnom, ale aj na psychickom stave dieťaťa. Významnou mierou prispieva k poruchám metabolizmu, k vyššiemu výskytu cukrovky, stúpa s ňou riziko ochorenia srdca a ciev, predčasne dochádza k poškodeniu pohybového aparátu. Čím skôr obezita u detí vznikne, tým väčšie je nebezpečenstvo skoršieho nástupu týchto problémov v dospelosti. Ako u väčšiny chorôb je jednoduchšie obezite predchádzať, ako ju liečiť.

Účasť v 3. ročníku kurzu "Hravo ži zdravo" je pre základné školy aj ich žiakov bezplatná a pre žiakov 5. ročníka dokonca aj súťažná. Celý kurz bude mať štyri lekcie, ktoré sa budú venovať jednotlivým potravinovým skupinám. Žiaci si v lekciách pútavou formou preveria svoje vedomosti v oblasti príjmu a výdaja energie a získajú cenné rady, ako zdravým spôsobom udržať rovnováhu v príjme a výdaji energie. Internetový kurz "Hravo ži zdravo 2013" bude prebiehať v prvom školskom polroku 2013/2014, čo znamená od 1.10.2013 až do 31.1.2014. Registrácii samotných žiakov predchádza registrácia ich učiteľov do kurzu, ktorú PKS spustila už 9.9.2013.

Reklama

"Verím, že spoluprácou na projekte Hravo ži zdravo prispejeme k vzdelávaniu detí, k ich lepšej informovanosti o zdravom životnom štýle a dosiahneme tak odvrátenie nepriaznivého vývoja v detskej nadváhe a obezite na Slovensku," hovorí MUDr. Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku, ktorá prevzala nad projektom záštitu.

"Správne stravovacie návyky už v najrannejšom veku ovplyvňujú zdravie dospelého človeka," povedal MUDr. Peter Minárik, odborný garant projektu na Slovensku. "Deti by mali byť vedené k správnym stravovacím návykom a k zdravému životnému štýlu nielen svojimi rodičmi, ale aj v učiteľmi v škole pri mimoškolských aktivitách. Vybudovanie správnych návykov má väčšiu šancu vtedy, ak sa podporuje z viacerých komunít," dodáva MUDr. Peter Minárik.

Reklama

Za príčinu detskej obezity sú dnes primárne označované dve kľúčové oblasti životného štýlu, ktorými sú zmena stravovacích návykov a nedostatok fyzickej aktivity, ktoré vo vzájomnej kombinácii môžu viesť až k epidémii obezity.

"Odpovede detí na otázky v dotazníku internetového kurzu potvrdzujú, že deti majú na svojom životnom štýle stále čo zlepšovať," upozorňuje riaditeľka PKS a predsedníčka Výboru pre zdravý životný štýl pri PKS Ing. Jarmila Halgašová a dodáva: "Obezita sa stáva jednou z najdôležitejších a najproblematickejších tém tohto desaťročia. Týka sa všetkých národov a všetkých vekových skupín bez ohľadu na životnú úroveň a ekonomiku štátov. Aj toto sú dôvody Potravinárskej komory Slovenska realizácie kurzu zdravého životného štýlu Hravo ži zdravo, ktorý tento rok pokračuje v 3. ročníku."

PKS v spolupráci s partnermi pripravila aj do 3. ročníka atraktívne ceny pre tých najlepších. Prví 3 najúspešnejší účastníci kurzu "Hravo ži zdravo" získajú športové oblečenie/obuv značky Authority, EXIray, EXItrek od spoločnosti EXIsport v hodnote 60,- € a všetci žiaci a učiteľ 3 najúspešnejších tried kurzu podľa bodového priemeru na žiaka budú odmenení mikinami značky Authority/EXIray do školy alebo na voľný čas rovnako od spoločnosti EXIsport. Spoločnosť PROTETIKA, a.s., poskytne pre každého žiaka a učiteľa 3 víťazných tried poukaz na nákup ortopedicko – rehabilitačných sandálov s anatomickou stielkou pod značkou PROTETIKA Orthopedic® v hodnote 10,- €. Žiaci prvých troch víťazných tried získajú aj vstup do ľubovoľnej expozície SNM na Slovensku.

"Misia EXIsportu je podporovať masový šport a aktívny životný štýl ako u dospelých, tak aj u detí. Je veľmi dôležité, aby sa športu venovali s radosťou, v správnej obuvi a oblečení a najmä pravidelne. A je preto prirodzené, že kurz Hravo ži zdravo pre zlepšenie a zaktívnenie životného štýlu detí nás oslovil a pokračujeme v jeho podpore," hovorí marketing manager spoločnosti EXIsport, Ing. Martina Tučeková.

"Spoločnosť Protetika víta aktivitu Potravinárskej komory Slovenska v oblasti vzdelávania detí, ktoré sa naučia nielen správnym stravovacím návykom, ale tiež adekvátnym pohybovým aktivitám ku ktorým pomôže aj naša obuv. Som presvedčený, že zdraviu prospešná, pohodlná a bezpečná obuv bude deti správne motivovať k dosahovaniu cieľov vo svojich určených pohybových aktivitách," uzatvára Ing. Ľubomír Pištek, riaditeľ akciovej spoločnosti PROTETIKA.

Reklama

Viac informácií je dostupných na stránkach www.hravozizdravo.sk.

Základné údaje o 2. ročníku kurzu Hravo ži zdravo: – Uskutočnil sa v termíne 10.2.2012 – 31.12.2012; – Registrovaných 375 tried so 7109 žiakmi; – Súťaž úspešne dokončilo 2303 žiakov; – Víťazmi a výhercami mikín od spoločnosti EXIsport a vstupov do ľubovoľnej expozície Slovenského národného múzea sa stali 5.A zo ZŠ a MŠ v Ulič, 5.A zo ZŠ a MŠ v Modre nad Cirochou a 5.A zo ZŠ a MŠ Vývojová v Bratislave; – Traja žiaci s najvyšším počtom bodov získali od spoločnosti EXIsport športové oblečenie značky Authority podľa vlastného výberu v hodnote 60,- €; – Dvaja žiaci s rovnakým počtom bodov ako žiak umiestnený na treťom mieste, získali od PKS cenu útechy – športové oblečenie značky Authority podľa vlastného výberu v predajniach EXIsport v hodnote 40,- €.

Kontakt: Ing. Jarmila Halgašová riaditeľka Potravinárska komora Slovenska Digital Park II Einsteinova 23 851 01 Bratislava +421 2 444 500 45 +421 905 922 105 halgasova@pks.sk www.pks.sk

Reklama

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali