OTS: Bratislava bude opäť centrom diania V4

OTS: Bratislava bude opäť centrom diania V4

Bratislava 18. novembra (TASR-OTS) – V pondelok 21. novembra sa v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia "SMART SECURITY: Regional Cooperation in the Time of Austerity," ktorá ponúkne nové impulzy v oblasti regionálnej obrannej spolupráce a bezpečnostnej politiky. Fórum, ktoré organizuje Slovenská atlantická komisia (SAC) v spolupráci s Centrom pre európske štúdie (CES), prinesie diskusiu expertov európskych think tankov, odborníkov z NATO, predstaviteľov ministerstiev z krajín V4 a ďalších profesionálov.

Hlavnou témou konferencie je globálny trend redukovania výdavkov na obranu a bezpečnosť, ako aj dosah takýchto rozpočtových škrtov na bojaschopnosť a efektívnosť armád. "Overeným riešením ako prekonať výpadky vo financovaní obrany a bezpečnosti je regionálna bezpečnostná spolupráca. Podobné iniciatívy už úspešne fungujú vo viacerých európskych regiónoch," uvádza Viktor Škulec zo SAC. "Experti V4 budú v pondelok v Bratislave diskutovať o víziách a možnosti krátkodobej a dlhodobej spolupráce v stredoeurópskom regióne," doplnil Škulec.

V rámci konferencie sa uskutoční aj prvé stretnutie medzinárodnej expertnej skupiny krajín V4. Projekt s názvom DAV4 vznikol z iniciatívy Slovenskej atlantickej komisie a jeho cieľom je podpora regionálnej bezpečnostnej spolupráce. Skupina, tvorená z dvanástich expertov vyšehradských krajín, už v prvej polovici budúceho roka ponúkne vládam V4 konkrétne odporúčania pre regionálnu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a obrany.

Konferencia sa uskutoční s podporou Divízie verejnej diplomacie NATO, Medzinárodného vyšehradského fondu a Ministerstva zahraničných vecí SR. Partnermi konferencie sú Jagello 2000, Medzinárodné centrum pre demokratickú tranzíciu (ICDT), Poľský inštitút medzinárodných vzťahov (PISM), George C. Marshall European Center for Security Studies a Národná rada SR. Mediálnymi partnermi podujatia sú agentúra TASR a odborné magazíny Obrana a strategie a EAQ.

Reklama

Slovenská atlantická komisia (SAC) je nezávislá mimovládna organizácia aktívna v oblasti domácej a medzinárodnej politiky a bezpečnosti. Usiluje sa o aktívnu a konštruktívnu angažovanosť Slovenskej republiky v medzinárodných vzťahoch. Dôraz kladie na spoluprácu vo vybraných regiónoch a problematikách, kde skúsenosti a expertíza stredoeurópskej krajiny môžu priniesť značnú pridanú hodnotu. Prostredníctvom projektov, asociovaných expertov a spolupráce so štátnymi a mimovládnymi inštitúciami, ako aj súkromnými subjektmi, usiluje o efektívny rast mladých profesionálov. SAC vznikla v roku 1993, kedy sa zároveň stala členom medzinárodnej mimovládnej organizácie Atlantic Treaty Association (ATA). Vďaka silnému medzinárodnému postaveniu majú aktivity SAC reálny dosah nielen na Slovensko, ale aj na región strednej Európy či transatlantické vzťahy.

Reklama

Medzi vlajkové aktivity SAC patria:

– GLOBSEC – Jedna z piatich strategických konferencií, ktorá formuje transatlantickú zahraničnopolitickú a bezpečnostnú agendu s dôrazom na stredoeurópsky región.

– Central European Policy Institute (CEPI) – Vznikajúce analytické centrum združuje expertov viacerých krajín stredoeurópskeho regiónu. CEPI sa zameriava predovšetkým na otázky zahraničnej politiky, bezpečnosti, obrany, ekonomiky či energetiky. Sídlom organizácie bude Bratislava.

– Transfer of Know-How Programme – Program je zameraný na prenos slovenských skúseností z transformačného procesu a prístupových procesov do NATO a EÚ. Destináciou slovenského know-how sú najmä krajiny západného Balkánu a Východného partnerstva.

Reklama

– Youth Leadership Programme – Program umožňuje študentom a mladým profesionálom prehlbovať svoje znalosti a praktické skúsenosti v rámci projektov, výskumných pobytov, štipendií a stáži doma i v zahraničí.

Viac informácií nájdete na webstránkach www.ata-sac.org. Informácie médiám: Viktor Škulec PR Director Slovenská atlantická komisia e-mail: viktor.skulec@ata-sac.org Mobil: 0917 654 602

Reklama

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali