Osud Saakašviliho vrhá tieň na ašpirácie Gruzínska na členstvo v EÚ

Osud Saakašviliho vrhá tieň na ašpirácie Gruzínska na členstvo v EÚ

Bratislava 5. februára 2023 (HSP/Ft/Foto:TASR/AP-Irakli Gedenidze,Special Penitentiary Service of Georgia via AP)

 

Zdravotný stav bývalého prezidenta sa vo väzbe rapídne zhoršil v súvislosti s obvineniami z otravy, informuje Financial Times

Michail Saakašvili
Na snímke Michail Saakašvili

Modrým atramentom písané rukopisné škrabance uväzneného bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho sú niekedy ťažko čitateľné.

Reklama

“Keby som bol predvídal takú rýchlu inváziu na Ukrajinu a tiež svoje mučenie a otrávenie vo väzení, nebol by som sa vrátil do Gruzínska,” napísal na kúsky papiera, ktoré odovzdal svojmu právnikovi z nemocničnej izby v Tbilisi. “Bojím sa straty záujmu Západu o vojnu. A bojím sa svojej smrti vo väzení – a tá je nevyhnutná, ak tu zostanem – pretože by to bolo veľké víťazstvo Putina.”

Po ôsmich rokoch strávených v zahraničí, vrátane pôsobenia vo funkcii regionálneho guvernéra na Ukrajine, sa prozápadný politik vrátil do svojej vlasti v októbri 2021 v nádeji, že sa mu podarí mobilizovať gruzínsku opozíciu. Namiesto toho ho zatkli a poslali do väzenia, kde si mal odsedieť šesťročný trest za údajné zneužitie funkcie, pričom rozsudok bol vynesený v neprítomnosti.

Reklama

Saakašviliho zhoršujúci sa zdravotný stav vo väzbe vyvolal verejné pobúrenie doma aj medzi západnými spojencami, najmä po tom, ako jeho právny tím predložil toxikologickú správu, podľa ktorej bol otrávený. Je tiež pravdepodobné, že to ešte viac naštrbí vzťahy Západu s vládnucou stranou Gruzínsky sen, ktorá je nominálne proeurópska, ale má väzby na Rusko a Saakašviliho vykreslila ako “nacistu”, ktorý by sa nikdy nemal vrátiť k moci.

Saakašvili, ktorý získal americké vzdelanie a je prodemokratickým lídrom, ktorého západní spojenci sklamali, je stále populárny medzi časťou verejnosti: podľa prieskumu IRI z marca 2022 ho podporuje 31 % ľudí, čo je rovnaká úroveň ako jeho politický nepriateľ, zakladateľ strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili.

Bývalý prezident, ktorý sa v stredu dostavil na súd prostredníctvom videospojenia, vyzeral vychudnuto a zle. Jeho právny tím sa neúspešne snažil odložiť výkon trestu, aby sa mohol liečiť v zahraničí.

V ten istý deň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval gruzínske orgány, aby prehodnotili jeho rozsudok, pričom zaobchádzanie s ním vo väzbe označil za “pokus o de facto verejnú popravu”.

Saakašviliho osud zasiahol aj Európsky parlament, ktorý v decembri vyzval gruzínske orgány, aby mu umožnili liečbu v zahraničí “z humanitárnych dôvodov a ako prostriedok na zníženie politickej polarizácie”.

Reklama

Bývalý prezident bol v máji premiestnený z väzenskej cely na kliniku, kde sa v súčasnosti nachádza. To, čo sa začalo extrémnym úbytkom hmotnosti po 39-dňovej hladovke, ktorou reagoval na svoje zatknutie, sa v priebehu posledných mesiacov zvrhlo na poruchy kognitívnych funkcií, svalovú atrofiu a anémiu.

“Zlyhala diagnostika a zásadná liečba,” povedal Saakašviliho americký právnik Massimo D’Angelo. “Keď som bol s ním v izbe, dozvedeli sme sa, že práve dostal záchvat. Neboli žiadne kontroly, ktoré by nasledovali. Žiadne röntgenové vyšetrenia . . . Nevedia, čo mu je, a nevedia, ako ho liečiť.”

Jeho americký lekársky tím vypracoval toxikologickú správu, v ktorej sa v jeho organizme našli stopy ortuti a iných ťažkých kovov. “Neexistuje žiadny medicínsky dôvod, aby sa kovy nachádzali v jeho tele,” povedal toxikológ David E. Smith. “Podľa môjho názoru došlo k akútnej intoxikácii ťažkými kovmi, ktoré vyvolali záchvat.”

Vláda tvrdí, že gruzínska legislatíva sa nezmieňuje o možnosti prevozu odsúdených na zahraničné lekárske ošetrenie do zahraničia. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že “otázka vznesená v súvislosti s odopretím práva na liečbu nemá právny základ; nie je možné obmedziť právo, ktoré právne neexistuje”.

Vo vysoko polarizovanej gruzínskej verejnej sfére sa politici vládnucej strany Saakašvilimu bežne vysmievajú a bagatelizujú jeho ťažkú situáciu.

Reklama

“Je naozaj rozčuľujúce, že sa o Saakašvilim toľko hovorí,” povedal v decembri predseda vládnucej strany Gruzínsky sen Irakli Kobachidze a tvrdil, že Saakašviliho režim každoročne zabíjal “desiatky” väzňov, čo bývalý prezident popiera.

Michail Saakašvili
Na snímke väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili po prevoze do väzenskej nemocnice v Tbilisi

Saakašviliho situácia pravdepodobne ešte viac poškodí povesť Gruzínska na Západe. Gruzínsko, ktoré kedysi predbehlo Ukrajinu a Moldavsko v tzv. asociačnom triu s EÚ, sa v snahe stať sa členom bloku dostalo za tieto dve krajiny.

Po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu sa lídri EÚ dohodli, že Ukrajine aj Moldavsku udelia oficiálny štatút kandidátskych krajín, ale uviedli, že Gruzínsko musí pred uznaním za kandidáta splniť 12 predbežných podmienok. Medzi nich patrilo posilnenie nezávislosti súdnictva, zníženie politickej polarizácie a záväzok k “deoligarchizácii”, čo je skrytá narážka na Gruzínsky sen Ivanišviliho.

Vládnuca strana v decembri zverejnila zábery Saakašviliho v nemocničnej izbe, ktoré údajne dokazujú, že pacient predstiera závažnosť svojej choroby. Video, ktoré bolo zverejnené bez Saakašviliho súhlasu, vyvolalo rozruch, keďže ho ukazovalo chorého a zmäteného.

Súčasná gruzínska prezidentka Salome Zourabišviliová bola zvolená v roku 2018 ako nezávislá, ale podporila ju strana Gruzínsky sen. Hoci pôvodne bola politickou spojenkyňou Saakašviliho, v roku 2005 sa s ním rozišla a opakovane odmietla výzvy, aby využila svoju moc a omilostila ho.

Riaditeľ think-tanku Gruzínsky politický inštitút Kornely Kakachia uviedol, že neistá situácia bývalého prezidenta predstavuje pre vládu značné riziko. “Ak sa veci zvrtnú a Saakašviliho zdravotný stav sa bude ďalej zhoršovať, mohlo by to zmeniť verejnú mienku v neprospech vlády.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali