Osemnásobný grandslamový šampión Andre Agassi má 50 rokov

Osemnásobný grandslamový šampión Andre Agassi má 50 rokov

Las Vegas 28. apríla 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Bildfunk,TASR/AP-Mary Altaffer)

 

Počas kariéry pútal bývalý americký tenista Andre Agassi pozornosť nielen extravagantným imidžom, ale aj nezabudnuteľnými tenisovými výkonmi. Na konte má osem singlových titulov z grandslamových turnajov, olympijské zlato z Atlanty, dva triumfy v Davisovom pohári a 101 týždňov kraľoval svetovému rebríčku. Ikona svetového tenisu oslávi v stredu 29. apríla 50 rokov

Na archívnej snímke z 1. júla 1989 americký tenista Andre Agassi

Jeden z Agassiho najväčších rivalov Nemec Boris Becker v otvorenom liste k blížiacim sa Američanovým 50. narodeninám napísal: “Nebral som ho vážne, tie roztrhané džínsy, náušnica, mal som pocit, že je to póza a psychologický trik. Bol som podozrievavý, lebo som si myslel, že nie si sám sebou,” citovala z Beckerovho odkazu agentúra SID.

Reklama

Becker v liste tiež priznal, že na kurtoch nepatril Agassi k jeho obľúbencom, časom však svoj postoj zmenil: “Teraz som naozaj rád, keď ťa stretnem. Bol si jeden z najlepších hráčov v histórii a stále si idol pre milióny ľudí. Mladí tenisti si z teba môžu brať príklad.”

Agassi vyhral celkovo 60 turnajov vo dvojhre a jeden vo štvorhre. Z Australian Open si odniesol štyri (1995, 2000, 2001, 2003) tituly, v roku 1999 triumfoval na Roland Garros, raz (1992) vyhral Wimbledon a dvakrát (1994, 1998) ovládol US Open.

Reklama

Z olympijských hier v Atlante 1996 si priniesol zlato z dvojhry a reprezentácii USA dopomohol k dvom (1992, 1995) triumfom v Davis Cupe. Lídrom svetového rebríčka sa stal šesťkrát a celkovo bol svetovou jednotkou 101 týždňov.

Andre Agassi sa narodil 29. apríla 1970 v Las Vegas. Podobne ako jeho traja starší súrodenci mal aj on blízko k športu. Jeho otec, pôvodom Iránec, sa totiž v mladosti venoval boxu a rodnú krajinu reprezentoval na OH v rokoch 1948 a 1952. V USA žil od roku 1952.

Tenisu sa pod dohľadom otca venoval od štyroch do 13 rokov. Potom prešiel do prestížnej tenisovej akadémie Nicka Bolettieriho a pod jeho vedením sa vo veku 17 rokov stal profesionálnym tenistom.

Rýchlo stúpal v rebríčku ATP, ale nedarilo sa mu na grandslamových turnajoch. Zároveň však rástla aj jeho povesť “zlého chlapca” s netenisovým imidžom.

Zlom prišiel v roku 1992 na wimbledonskej tráve. Prebojoval sa až do finále, v ktorom prekvapujúco zdolal vtedajšieho kráľa delových podaní Chorváta Gorana Ivaniševiča a vyhral svoj prvý grandslamový turnaj.

Reklama

Po wimbledonskom triumfe však na mladého Agassiho doľahla kríza. Rozišiel sa s trénerom Bolettierim a zveril sa do rúk Brada Gilberta. Pod jeho vedením získal v roku 1994 titul na US Open, o rok neskôr vyhral prvýkrát aj Australian Open, keď vo finále zdolal svojho najväčšieho rivala Američana Peta Samprasa.

V roku 1996 ovládol aj dvojhru na olympijskom turnaji v Atlante, keď si vo finále poradil so Španielom Sergi Bruguerom. V tomto období sa však začal aj jeho bulvárnymi médiami ostro sledovaný vzťah s herečkou Brooke Shieldsovou, ktorý neprospieval jeho tenisovým výkonom. V roku 1997 sa s herečkou oženil, ale ich manželstvo vydržalo iba dva roky.

V ceste k ďalším úspechom mu opäť dopomohol Gilbert a už v roku 1999 získal ďalší grandslamový titul do zbierky, keď triumfoval na Roland Garros. V tom istom roku dosiahol Agassi aj druhý triumf na US Open, keď si vo finále poradil s krajanom Toddom Martinom.

Dobrú formu potvrdil aj v roku 2000 na Australian Open, prebojoval sa do finále, v ktorom zdolal Jevgenija Kafelnikova a z  Melbourne si odniesol druhýkrát Norman Brookes Challenge Cup.

Upokojenie nastalo aj v jeho súkromnom živote. Zblížil sa s bývalou nemeckou tenistkou Steffi Grafovou, s ktorou sa zosobášil v roku 2001. S legendárnou tenistkou má syna Jadena Gila a dcéru Jaz Elle.

Reklama

Ešte v tom istom roku, ako si za manželku vzal Grafovú, obhájil titul z Australian Open, keď vo finále zdolal Arnauda Clémenta. V Melbourne sa do finále prebojoval aj o rok neskôr, ale nestačil na krajana Samprasa.

Na snímke americká tenisová legenda Andre Agassi

Posledný grandslamový titul svoje kariéry však vybojoval opäť v Austrálii v roku 2003, keď v melbournskom finále zdolal Nemca Rainera Schüttlera. V roku 2005 sa ešte prebojoval do finále US Open, ale skončil na rakete Švajčiara Rogera Federera.

S úspešnou, ale aj búrlivou tenisovou kariérou sa definitívne rozlúčil 3. septembra 2006 na US Open. V treťom kole nestačil na mladého nemeckého tenistu Benjamina Beckera.

Počas kariéry na kurte zarobil viac ako 30 miliónov dolárov a ďalšie desiatky miliónov mu priniesli reklamné zmluvy.

Do Medzinárodnej tenisovej siene slávy ho uviedli v roku 2011. V roku 2015 vydal úspešnú knižnú autobiografiu s názvom Open Andre Agassi.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali