Opozícia vyzýva KDH, aby neoslabovalo kompetencie prezidenta

Opozícia vyzýva KDH, aby neoslabovalo kompetencie prezidenta

Bratislava 1. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Novinkou má podľa novely ústavy byť, že prezident SR príde o možnosť menovať troch členov Súdnej rady SR a o zložení tohto orgánu tak budú rozhodovať okrem sudcov už len vláda a parlament

Predstavitelia SaS, OĽaNO a NOVA vyzývajú KDH, aby z návrhu novely Ústavy SR, ktorý sa aj s podporou Smeru-SD nachádza v druhom čítaní v NR SR, vypustili oslabenie prezidenta. Ten má po novom prísť o kompetenciu menovať troch členov Súdnej rady SR.

Reklama
Ilustračné foto

“Považujeme za nebezpečné, čo plánujú koaliční partneri Smer-SD a KDH. Ak Andrej Kiska nebude mať možnosť menovať členov súdnej rady, budú ju mať okrem sudcov už len vláda a parlament, čiže strana Smer,” upozornil líder SaS Richard Sulík. Za nebezpečný precedens považuje takto narýchlo upravované kompetencie hlavy štátu len preto, lebo sa Robertovi Ficovi (Smer-SD) nepodarilo uspieť v prezidentských voľbách.

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic zdôraznil, že keď sa súdna rada pred rokmi kreovala, bolo cieľom, aby svojich členov menovali viaceré ústavné orgány a aby tam nikto nemal navrch. “Nikdy neexistovala iniciatíva, aby prezident stratil oprávnenie menovať troch členov súdnej rady,” podčiarkol. Zároveň pripomenul, že na absurdnosť návrhu poukazoval už po prvom kole prezidentských volieb, keď nebolo známe, kto v nich zvíťazí. Za nezmysel tiež označil, že po septembri, kedy má novela ústavy nadobudnúť účinnosť, sa osem členov rady zvolených parlamentom a vládou mení ihneď, kým nominanti sudcov tam majú zostať do konca funkčného obdobia. “To nedáva žiaden zmysel, ani právny, ani logický,” dodal.

Reklama

Predseda OĽaNO Igor Matovič poukázal na to, že aktuálne na Slovensku neexistuje žiadny politik s vyššou dôverou ľudí a legitimitou, akú má novozvolený prezident Kiska. “Prosím KDH, aby si uvedomilo túto situáciu a takúto zmenu nepodporilo,” odkázal.

Predseda KDH Ján Figeľ reagoval, že jeho hnutie malo odvahu riešiť vec, ktorá je už vypuklá. “Chcem sa spýtať kolegov, či by rovnaký apel robili, keby v sobotu vyhral Robert Fico. Budeme o tom rokovať so všetkými poslancami, ktorým záleží na zmenách v justícii, so súdnou obcou a aj s novozvoleným prezidentom,” uistil. Súdnu radu je podľa Figeľa možné kreovať rozmanito, rozhodujúci budú však ľudia, ktorí v nej budú. “Cieľom je čo najlepšie systémové riešenie a ešte lepšie obsadenie súdnej rady, aby spravodlivosť bola podporená,” dodal.

Člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Anton Martvoň (Smer-SD) je presvedčený, že navrhovaná zmena je legitímna, lebo zatiaľ má ústavnú podporu. V čom presne sa práca súdnej rady zlepší, ak v nej nebudú nominanti prezidenta, však nepovedal. “Pomery v justícii sa dajú meniť viacerými spôsobmi, toto je iba prvý krok. Súdna rada by mala byť čo najviac nezávislá a prezident je predstaviteľom výkonnej moci. Čím viac sa bude osamostatňovať súdna rada od členov výkonnej moci, tým to bude lepšie,” tvrdí. Prečo však nezobrali túto kompetenciu hlavnej zložke výkonnej moci, ktorou je vláda, nevysvetlil. “Ten návrh bol mienený objektívne, nie proti konkrétnej osobe, keďže sa nevedelo, kto bude prezidentom. Dotklo by sa to aj pána Fica,” povedal Martvoň. On sám na návrhu trvá, lebo to považuje za dôležitú vec.

Novinkou má podľa novely ústavy byť, že prezident SR príde o možnosť menovať troch členov Súdnej rady SR a o zložení tohto orgánu tak budú rozhodovať okrem sudcov už len vláda a parlament. Počet členov Súdnej rady SR sa má znížiť zo súčasných 18 na 16. Doteraz osem členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom Súdnej rady SR bol jej predseda, ktorým sa automaticky stal šéf Najvyššieho súdu SR. Po novom majú osem členov rady voliť sudcovia a parlament a vláda po štyroch.

ru

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali